Mano Gargždai



Naujoji mokesčio už atliekas sistema glumina gyventojus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Klaipėdos rajono komunalininkai lipdukų ant konteinerių negavusių gyventojų nepaliks šiukšlių kalnuose – jos bus išvežamos, tačiau bus reikalaujama „susiorganizuoti“ lipduką.

 

Lipduką privalu turėti dėl įsigaliojančios naujos dvinarės apmokėjimo už atliekų išvežimą sistemos. O štai miesto gyventojai pagal naująją sistemą mokėti pradės tik kitų metų vasaros viduryje.

Klaipėdos rajone oficialiai gyvenantys žmonės nusistebėjo, kad „Gargždų švara“ vakar atnaujino kompiuterines sistemas, kurios mokestį už atliekų išvežimą apskaičiuos pagal naująją dvinarę sistemą, o ant jų konteinerių dar nėra specialaus identifikacinio lipduko.

„Liko nedaug laiko iki naujosios sistemos įsigaliojimo, tačiau nei pas mane, nei pas kaimynus lipduko užklijuoti niekas neatvažiavo, nors konteinerius buvome palikę kaip prašyta. O juk buvo skelbta, kad neturint lipduko atliekos nebus vežamos“, – guodėsi Purmaliuose gyvenantis Martynas.

„Gargždų švaros“ direktorius Rimantas Martinkus nusistebėjo, kad gyventojas nesikreipė tiesiai į juos: esą būtų paprasčiau sutarti, kada šią procedūrą galima atlikti. Juolab kad iki šiol per 10 procentų rajono gyventojų dar nėra pasirūpinę naujosios sistemos atributais.

„Vadinamuosius čipus klijuoja samdoma įmonė ir po rajoną važinėja dvi darbuotojų grupės. Visko pasitaiko – žmonės neišstumia konteinerių, jie lieka už tvoros, kieme bėgioja šunys, o šeimininko neįmanoma prišaukti. Čipai klijuojami nuo vasaros vidurio, apie tai nuolat buvo skelbiama spaudoje“, – sakė R. Martinkus.

Vadovas suskubo raminti gyventojų – žmonės nebus paliekami šiukšlių kalnuose. Šiukšlės bus vežamos toliau pasižymint sklypo adresą bei paliekant įspėjimą, kad būtina turėti minėtą lipduką.

Jis pažymėjo, jog nuo 2017-ųjų gyventojai neva bus skatinami rūšiuoti: vietoje privalomų 4 vežimų mieste beliks 2, o kaimo vietovėse vietoje dviejų – vienas.

Pasak R. Martinkaus, šiukšliavežiai važiuos kaip ir dabar, tačiau gyventojai patys galės pasirinkti, kiek kartų nori išstumti konteinerį. Jei, sakykime, kaimo gyventojas, kaip dabar, konteinerį norės stumti 2 kartus per mėnesį, jis mokės tiek pat kiek ir šiemet.

„Sutaupyti įmanoma, kadangi rajono gyventojai gan aktyviai rūšiuoja, o išrūšiuotos atliekos vežamos nemokamai. Be to, per mėnesį du kartus bus išvežamas plastikas ir vienąkart – popierius”, – sakė „Gargždų švaros“ vadovas.

Beje, pagal Vyriausybės nutarimą naująją sistemą savivaldybėms rekomenduojama pasitvirtinti iki sausio 1-osios, tačiau Klaipėdos miesto savivaldybė šią naujovę planuoja tik nuo kitų metų liepos 1-osios.

„Darbo grupė savo darbą baigė, dabar turime paruošti ir pakeisti Savivaldybės teisės aktus. Gyventojai dėl naujos sistemos nieko nepajus – kainos nesikeis. Labiausiai nukentės tie, kurie yra deklaravę savo atliekas, mat jie mokėjo tik ministerijos dabar išskirtą kintamąją dalį. Taip pat nuskriausti bus ir nenaudojantys savo turto – ministerija pasakė, kad dabar bus galima atleisti tik nuo kintamosios dalies, o pastovioji dalis procentaliai yra didesnė ir mokestis jiems išaugs žymiai“, – sakė Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

Pagal darbo grupės siūlymus numatoma, jog individualių valdų savininkams pastovioji mokesčio dalis sudarys 62,99 Eur per metus, kintamoji – 18,7, tad mokestis liks 81,69 Eur. Galimas menkas pigimas arba brangimas, kadangi mokestį bus būtina suapvalinti euro tikslumu.

Butų gyventojams pastovioji dalis už vieną kvadratinį metrą bus 0,65, kintamoji – 0,21 Eur.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 304 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,