Mano Gargždai



Po paauglio galimai padaryto nusižengimo – pasipiktinimas policijos pareigūno elgesiu

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Į naujienų portalo „Mano Gargždai“ redakciją kreipėsi gargždiškė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), kuri pranešė apie esą netinkamą policijos pareigūno elgesį su nepilnamečiu. Konfliktas tarp tėvų ir pareigūno įsiplieskė, kai stendo daugiabučiame name padegimu įtariamas paauglys, buvo pristatytas į policijos komisariatą.

 

Moteris pasakojo, kad nemalonus incidentas įvyko kovo 11-osios popietę, jai drauge su trylikamečiais sūnumi ir jo draugu, važiuojant automobiliu. Visi jie mėtė reklamines skrajutes į Gargždų miesto daugiabučių namų pašto dėžutes. Pasak vieno iš paauglių mamos, Taikos g. juos sustabdė policijos pareigūnai, kurie paaiškino, kad gyventojai pranešė „apie padegtas duris ir liudytojai esą matė kaip vaikinukai nubėgo į pilkos spalvos mašiną“. Už kelių minučių privažiavo kitas policijos ekipažas. Pasak moters, neprisistatęs pareigūnas nuėjo prie galinių durelių, kur sėdėjo draugės sūnus, atidarė duris ir pakėlė žiebtuvėlį.

„Jis griebė vaiką už rankos ir tempdamas, įsakmiai liepė lipti lauk. Tada nusivedė iki savo automobilio ir taip pat liepė jam lipti“, – pasakojo gargždiškė.

Sutrikusi moteris ėmė klausinėti, kur vedamas ne jos vaikas, kad ji yra už jį atsakinga, tačiau esą pareigūnas tik parodė į žiebtuvėlį ir paklausė „ar gali nepilnametis vaikas jį turėti?“ Moters teigimu, ji paskambino šio vaiko tėvams, davė telefoną, kad pareigūnas informuotų, kur ir už ką vežamas jų sūnus. Esą pareigūnas atsisakė kalbėti, paaiškindamas, kad, kai reikės, pats susisieks su jais. Vėliau, pasak nepilnamečio mamos, jai „rėkiančiu tonu“ buvo liepta važiuoti į policijos nuovadą, ją lydėjo 2 policijos automobiliai.

„Visą kelią nesulaikiau ašarų, vaikas nerimavo, kas dabar bus? Kodėl jis išsitempė mano draugą? Kodėl jis ant tavęs rėkė? Ką mes padarėme? Kodėl jie su mumis taip elgiasi?“ – trylikamečiui sūnui kylančius klausimus vardijo moteris.

Policijos komisariate pareigūnas, paaiškindamas situaciją, parodė nuotrauką, kurioje buvo „stendas su apdegusiu popieriaus kampu“. Esą šio pažeidimo padarymu ir įtariamas trylikametis. Vaikų tėvai įsitikinę, kad pareigūnų elgesys su nepilnamečiu buvo netoleruotinas ir netinkamas. Dėl to jie parašė pareiškimus policijai, kuriuose klausia, ar pareigūnas, be tėvų žinios, gali išsitempti vaiką iš automobilio, prieš tai nepaaiškinęs, kodėl neskambino vaiko tėvams. Nurodoma, kad situacija sukėlė daug streso tiek moteriai, tiek vaikams.

„Aš nesiginčiju, kad reikėjo išsiaiškinti, bet ne šitaip. Mano vaikas šoke“, – pasakojo sukrėsta moteris, pridūrusi, kad jeigu vaikai, padarė kokį nors nusižengimą, atsakomybės tikrai nėra vengiama.

Ji teigė, kad užtektų pareigūno prisipažinimo pasielgus neteisingai ir atsiprašymo. Gargždiškės manymu, svarbu atkreipti dėmesį į netinkamą elgesį, nes daugelis  tėvų dažnai „tyli, bijo ar tiesiog nežino, kur kreiptis“ ir galbūt panašiose situacijose yra psichologiškai traumuojama ir daugiau vaikų.

 

Atliekami du tyrimai

Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė, komentuodama šią situaciją, nurodė, kad yra gauti trys gyventojų pareiškimai ir pradėti du ikiteisminiai tyrimai. Vienas – iš nukentėjusių gyventojų dėl daugiabučiame name padegto stendo, kitas – iš tėvų dėl netinkamo pareigūno elgesio.

Jos teigimu, vertinti pareigūnų veiksmus yra per anksti, nes tyrimas buvo ką tik pradėtas.

Komisariato viršininkė pasakojo, kad policija gavo pareiškimą, dėl viename iš gyvenamųjų namų padegtos skelbimų lentos. Atvykus pareigūnams, gyventojai nupasakojo, kaip atrodė vaikai, kurie įtariami chuliganiška veikla.

„Pareigūnai greitai pamatė vaikus, kurie galimai galėjo tai padaryti ir aiškinosi aplinkybes“, – situaciją komentavo R. Stasiulaitienė. Ji paneigė, kad vaikai buvo sulaikyti ar vykdoma jų apklausa.

„Nepilnamečiai nebuvo sulaikyti. Sulaikymas – procesinis veiksmas ir visai, kas kita. Jokios apklausos su vaikais nebuvo“, – sakė R. Stasiulaitienė.

Jos teigimu, tėvai turėtų užtikrinti vaikų priežiūrą, analogiškas stendo padegimo atvejis buvo užfiksuotas vos prieš keletą savaičių.

„Reikia vaikų nepaleisti iš savo akiračio ir neleisti žaisti tokių žaidimų. Tai pirmas signalas, kad kažkas negerai. Iš kur pas juos žiebtuvėliai? Kur yra tėvai? Gerai, kad laiku žmonės pamatė ir užgesino“, – apie įvykį svarstė Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė.

„Pareiškėjai nurodė vienus dalykus, mes turime kitus dalykus. Yra dvi skirtingos pusės ir abi nurodo skirtingus parodymus“, – komentavo R. Stasiulaitienė, pridūrusi, kad aiškinsis, kiek tėvų pareiškimuose pateikta informacija atitinka realybę.

Komisariato vadovė taip pat atskleidė, kad policija turi vienam iš tyrimų reikšmingos filmuotos medžiagos.

Pasak jos, jeigu pasitvirtintų, kad pareigūnas pasielgė netinkamai, būtų pradėtas tarnybinis patikrinimas, pareigūnas gali būti nubaustas, svarstomas jo elgesys: „Nuobaudų diapozonas – žinomas, ir jis yra platus. Jeigu nepasitvirtintų, apie šį faktą pareiškėjai taip pat gaus atsakymą“.

Tyrimas, susijęs su pareigūno veiksmų vertinimu, bus atliktas per mėnesį. Pasak komisariato viršininkės, gerokai trumpiau užtruks tyrimas dėl stendo padegimo.

 

Informacija

Pagal Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodeksą, jeigu administracinio nusižengimo požymių turinčią veiką padarė nepilnametis, kuriam iki šios veikos padarymo nebuvo sukakę šešiolika metų, atlikus tyrimą informacija apie šią veiką ir ją padariusį nepilnametį turi būti perduota savivaldybės administracijos direktoriui (6 str.).

Kai administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo ir nukentėjusysis yra nepilnamečiai, jų interesams turi teisę atstovauti jų atstovai pagal įstatymą (tėvai, globėjai, rūpintojai) (584 str.).

Administracinio nusižengimo protokolui surašyti, kai negalima jo surašyti nusižengimo padarymo vietoje, administracinį nusižengimą tiriantis pareigūnas administracinėn atsakomybėn traukiamą asmenį šio sutikimu gali pristatyti į atitinkamos institucijos patalpas. Apie nepilnamečio pristatymą būtina nedelsiant pranešti jo tėvams arba globėjams (rūpintojams) (596 str.).

Administraciniu nurodymu ar nutarimu skiriama bauda nepilnamečiui lygi pusei baudos, nustatytinos vadovaujantis šio kodekso taisyklėmis už padarytą administracinį nusižengimą, bet ne mažesnė negu penki ir ne didesnė negu devyni šimtai eurų (44 str.).

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 401 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,