Mano Gargždai



Skaitmeninėje laboratorijoje mokėsi mokiniai ir mokytojai

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Galimybė įgyti technikos žinių ir patirties kuriant projektus skaitmeninių technologijų laboratorijoje, kūrybiškumas panaudojant elektronines atliekas, patirtis naudojant šiuolaikinius skaitmeninius prietaisus mokslui ir kūrybai – tokia dovana praėjusią ir šią savaitę galėjo džiaugtis apie 60 Drevernos pagrindinės mokyklos, Priekulės Ievos Simonaitytės ir Lapių pagrindinės mokyklos moksleivių.

 

Su skaitmeninių laboratorijų galimybėmis kūrybinėse-techninėse dirbtuvėse balandžio 6−12 dienomis Drevernoje susipažino ir Klaipėdos rajono mokyklų informatikos bei technologijų mokytojai. Klaipėdos rajono švietimo centras pasiūlė mokytojams trijų dienų teorinį ir praktinį seminarą. Kūrybines dirbtuves mokiniams ir moksleiviams Drevernos mokykloje surengė „Meškėnų laboratorijos“ (M-Lab) komanda.

Pernai „Meškėnų laboratorija“ Švietimo ir mokslo ministerijos buvo pripažinta ir įvertinta kaip novatoriškiausias STEAM projektas. Anglų kalbos akronimas STEAM reiškia gamtos mokslus, technologijas, inžineriją, menus ir matematiką (STEAM, angl. science, technology, engineering, arts, maths). „Meškėnų laboratorijos“ komandoje susibūrė žmonės, turintys įgūdžių, išsilavinimą, sukaupę praktinės ir darbinės patirties tokiose skirtingose srityse kaip dizainas, menai, architektūra, inžinerija ir švietimas.

„Meškėnų laboratorijos“ dėstytojai − Justas Ingelevičius, Ieva Marija Dautartaitė ir Giedrius Kavaliauskas į Drevernos pagrindinę mokyklą atsivežė mobilią technologijų laboratoriją ir pasiryžimą pasidalyti patirtimi su Klaipėdos rajono moksleiviais bei mokytojais.

Kūrybinės-techninės dirbtuvės buvo surengtos bendradarbiaujant su Klaipėdos rajono savivaldybe, Klaipėdos rajono švietimo centru, UAB „Hortivita“, vystančia Drevernos uostą, bei VŠĮ „Gargždų švara“, parūpinusia vaikų projektams reikalingų elektroninių atliekų. Vakar dirbtuvėse dalyvavę moksleiviai Drevernoje sukurtus projektus pristatė Klaipėdoje, Gedminų progimnazijoje vykusioje šalies švietimo ir ugdymo įstaigų „Projektų mugėje“.

Antradienį Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas ir mero pavaduotoja Violeta Riaukienė taip pat lankėsi Drevernos pagrindinėje mokykloje. Klaipėdos rajono savivaldos atstovai domėjosi kūrybinių dirbtuvių rezultatais, aptarė planus ir iššūkius, susijusius su birželio 5−17 dienomis Drevernoje planuojamomis didžiulėmis tarptautinėmis kūrybinėmis dirbtuvėmis „Meninių dviračių invazija“, skirtomis 200 Klaipėdos rajono ir visos šalies vaikų.

Drevernos pagrindinės mokyklos senajame pastate įrengtose atvirose dirbtuvėse visą savaitę vyko įvairūs užsiėmimai, pažindinantys su skaitmenizuotos gamybos technologijų pritaikymu, kuriant skirtingus projektus. Dirbtuvėse dalyvavę vaikai jau išbandė ir pirmuosius į Dreverną vasaros projektui atgabentus dviračius iš festivalio „Burning man“. Dviračius mokiniai tvarkė, taisė, puošė LED girliandomis.

Dirbtuvių Drevernoje metu vaikai taip pat kūrė „vibrobotus“, laivus, šviestuvus, emblemas, lipdukus, 3D printeriu spausdino detales savo projektams, programavo dviračių šviesas, kai kurie – mokėsi dirbti su micro:bit kompiuteriais, lazeriu graviravo įvairius piešinius, gamino detales. Vienas įdomesnių vaikų sukurtų projektų – „varžtasiurblis“, sukurtas iš elektronikos atliekų ir galintis magnetais surinkti besimėtančias metalines detales, varžtus, metalo drožles.

Dirbtuvių dalyviai išmoko išrinkti senus elektronikos prietaisus ir panaudojo jų dalis (varikliukus, lemputes, mygtukus ir laidus), susikurdami po vibruojantį ir judantį vibrorobotą.

„Meškėnų Laboratorija“ yra „mini Fab-Lab“ – skaitmenizuotos gamybos įrangos laboratorija. Tai edukacinis projektas, kuris keliauja po Lietuvos ugdymo įstaigas ir vykdo techninės kūrybos užsiėmimus mokiniams ir mokytojams.

Prieš pusantrų metų „Meškėnų laboratorijos“ nariai, pasikonsultavę su kitomis technologijų laboratorijomis, įsigijo reikalavimus atitinkančią, kokybišką, saugią ir atviro kodo programoms patogią įrangą: elektronikos dirbtuves, pjaustytuvą, trimatį spausdintuvą, kompiuteriu valdomas stalines frezavimo stakles (CNC) ir lazerinę pjaustyklę. Kadangi „Mini Fab Lab“ įranga yra gana kompaktiška, „Meškėnų laboratorija“ gali pasiekti įvairius renginius ir mokyklų erdves.

Pradinis investicijų dydis, įsigyjant „Meškėnų laboratorijos“ įrangą, siekė apie 15 tūkst. eurų. Suprasdamas šio projekto svarbą Lietuvai ir švietimo sistemai, dalį finansavimo įrangai skyrė verslininkas ir mokslininkas, inovacijų, technologijų, startuolių, švietimo entuziastas Vladas Lašas.

Skaitmeninės laboratorijos įranga ir „Meškėnų laboratorija“ darsyk į Dreverną sugrįš planuojamoms „Meninių dviračių invazijos“ kūrybinėms dirbtuvėms birželį.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 337 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,