Mano Gargždai



Ūsai ir eisena, privertę juoktis

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
© Bettmann/CORBIS © Bettmann/CORBIS

Sausio 2-ąją lygiai prieš 39 metus aktorius Čarlis Čaplinas buvo paskelbtas Anglijos riteriu. Šis titulas buvo tarsi duoklė juokui.

Net ir jaunesnioji karta žino Čarlį Čapliną – jei nėra matę jo begarsių filmų, tai bent jau atpažįsta veidą, garsiąją eiseną. Čarlis Čaplinas yra tapęs lyg ikona ar ženklu.

Plačiųjų ekranų žiūrovai šio aktoriaus balsą girdėjo tik keletą kartų – juk Čarlis buvo begarsių filmų žvaigždė. Užtat kiekvienas, net ir nesidomėjęs kinu, žinojo šio aktoriaus bei režisieriaus eiseną, jo nedidele skrybėle papuoštą ūsuotą veidą bei fraką ir lazdelę.

Č.Čaplinas gimė 1889 metų balandį. Pilnas jo vardas – seras Čarlzas Spenceris Čaplinas jaunesnysis. Vienas geriausių komedinio žanro atlikėjų gimė Londone ir turėjo Valkatos pravardę.

Būsimos žvaigždės vaikystė buvo sunki – tėvas buvo alkoholikas, motina – aktorė. Tačiau savo karjerą j turėjo nutraukti dėl psichikos ligos.

Čarliui pasisekė, jog jis turėjo rūpestingą brolį. Šis paskatino Čapliną vaidinti.  Č.Čaplinas pradėjo vaidinti vienoje trupėje, su kuria nuvyko ir iki Amerikos. Ten jis tapo didžiule žvaigžde, atliko vaidmenis daugybėje filmų. Didžioji jų dalis buvo begarsiai, bet Č.Čaplinas turėjo dovaną kalbėti kūnu, veido išraiškomis. Nebe reikalo aktorius buvo apdovanotas dviem Oskarais.  

Lygiai kaip ir kine, Č.Čaplinui sekėsi ir tarp moterų. Aktorius turėjo ne vieną žmoną, kurios buvo gerokai jaunesnės ir pagimdė jam 11 vaikų.

Kadangi aktoriaus santykiai su valdžia JAV buvo įtempti, jis grįžo į gimtąja Angliją, vėliau gyveno Šveicarijoje. Garsusis komikas mirė 1977 metais per Kalėdas.

 

Įvykiai ir vardadieniai

Šią dieną 1926 metais Lietuvoje pasirodė pirmasis orų prognozės biuletenis.

1839 metais prancūzų fotografas Luisas Dageras pirmą kartą istorijoje nufotografavo mėnulį.

1871 metais Amadėjus I tapo Ispanijos karaliumi.

1886 metais Prancūzija įkūrė protektoratą Madagaskare.

Vardadienį šiandien švenčia Bazilijus – karališkasis, Grigalius – budriai budintis, Mažvydas – mažai matęs, Gailutis – stiprus, Fulgentas – spinduliuojantis ir Stefanija, kurios vardas graikiškai reiškia vainiką. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 531 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,