Mano Gargždai



Karklės kaimo gyventojus siutina vangūs statybininkai

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Mindaugo Milinio nuotr. Mindaugo Milinio nuotr.

Trijų kilometrų ilgio Karklės kelio rekonstrukcija, kuri turėjo baigtis dar praėjusią vasarą, įstrigo. Šiuo metu darbai nevyksta, likimo valiai paliktos statybinės medžiagos mirksta po atviru dangumi, o vietiniai gyventojai raminami, kad remontas bus tęsiamas pavasarį. Tačiau kada jis baigsis, niekas garsiai nekalba.

 

Per Karklės kaimą einančio kelio Klaipėda–Karklė–Dargužiai nuo 8,6 iki 11,7 km remontas pradėtas 2016 m. spalį. Darbus per metus įsipareigojo atlikti bendrovė „Eurovia Lietuva“. Po rekonstrukcijos kelias turėtų būti platesnis, įrengti šaligatviai, dviračių takai, apšvietimas.

Tačiau šiuo metu statybų aikštele virtusiame kaime technika neburzgia, nematyti nė vieno kelininko, o tai, kad darbai nebaigti, išduoda paliktos statybinės medžiagos, dangos taip ir nesulaukė šaligatviai, nesutvarkytos kelio nuovažos, neveikia apšvietimas.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijai dėl stringančios rekonstrukcijos galvos neskauda. Statybos ir kelių priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Reda Palaimienė naujienų portalui mano-garzdai.lt sakė, kad pavasarį „kaip mes tikimės balandžio–gegužės mėnesiais, Vyriausybė ir Susisiekimo ministerija vėl skirstys savivaldybėms tikslines ir rezervo lėšas, bet jau skirtas naudoti 2018 metams. Gavus finansavimą, darbai bus atnaujinti ir užbaigti.“

Savivaldybės atstovai įrodinėja, kad pertraukos darbų sąmatos nepadidins ir rekonstrukcija kainuos tiek pat – 2,5 mln. eurų.

 

Karkliškiai nuliūdę

Karklės seniūnaitė Rasa Bučienė prisiminė, kad prasidėjus kelio remonto darbams juos planuota užbaigti 2017 m. vasaros pabaigoje. O dabar esą niekas nežino, ar jie ir šį pavasarį bus baigti.

 „Esame labai nuliūdę, kad jie laiku nepadarė. Tuo metu, kai orai buvo palankūs, darbai vyko vangiai. Remontas paspartėjo prasidėjus rudeninėms liūtims. Ir pati darbų etika abejotina. Buvo nuimta senoji asfalto danga ir palikta. Liko aštrūs asfalto kampai, kiek padangų sudraskyta, tai nėra kalbos. O apie laistymą vasaros metu tai net nekalbame. Kiek Savivaldybė savo lėšomis palaistė, tiek“, – savo požiūrį į greta jos namų vykstančią kelio rekonstrukciją dėstė karkliškė.

Ji sakė, kad ne kartą pėsčiomis apėjo tuos remontuojamus tris kilometrus ir pastebėjo daugybę broko. Pašnekovė tikrai nesutiktų, kad būtų priimtas toks darbo rezultatas, koks matyti šiuo metu.

„Pastebimi asfalto nelygumai įvažose į kaimo gatveles. Yra ir daug, mūsų manymu, taisytinų dalykų. Aišku, ekspertai vertins, ne mes, bet neturėtų taip būti“, – sakė R. Bučienė.

Ji taip pat pastebėjo, kad dingo kai kurie seniūnijai priklausę kelio ženklai su gatvių pavadinimais. Iki šiol neužbaigtos automobilių stovėjimo aikštelės, kurių, artėjant vasaros sezonui, laukė karkliškiai.

„Skaičiau spaudoje, kad jie ir dar vieno projekto nesugeba baigti. Gal neturi pajėgumų? Darbų prisiėmė, o užbaigti nesugeba“, – svarstė R. Bučienė.

 

Mindaugo Milinio nuotr.

 

Technologinė pertrauka?

Laikinai einantis AB „Eurovia Lietuva“ generalinio direktoriaus pareigas Vladimiras Šaškovas raštu pateiktame atsakyme dėstė, esą darbai sustabdyti 2017 m. gruodžio 15 d., o bus atnaujinti tik šių metų kovo 12 d., baigti – šių metų birželį: „Minėtame kelio ruože darbai yra sustabdyti dėl sutartyse numatytos technologinės žiemos pertraukos.“

V. Šaškovas taip pat atmetė karkliškių priekaištus, esą kelias remontuojamas nekokybiškai: „AB „Eurovia Lietuva“ darbus atlieka laikantis statybos darbus reglamentuojančių teisės normų, taisyklių, standartų bei reikalavimų, kurių laikymąsi ir statybos darbų procesą prižiūri užsakovo paskirti techninės priežiūros vadovai.“

Klaipėdos rajono savivaldybės administracija turi dokumentus, kad statybos rangovas „Eurovia Lietuva“ dar pernai spalį kreipėsi į Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmus dėl vadinamosios force majeure (nenugalimos jėgos aplinkybių).

„Nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybės ir jų egzistavimo laikotarpis 2017 m. rugsėjį–spalį ekstremalios hidrometeorologines sąlygos: besikartojančios liūtys ir lietus, du ir daugiau kartų negu vidutinė daugiametė norma iškritęs kritulių kiekis. 2,3 karto viršytas vidutinis daugiametis kritulių kiekis (standartinė klimato norma). Spalio pirmąjį dešimtadienį standartinė klimato norma viršyta 3,2 karto, trečiąjį dešimtadienį – 2,3 karto. Aplinkybių egzistavimo laikotarpis: nuo 2017 m. spalio 4 d. iki 2017 m. spalio 31 d.“

Beje, AB „Eurovia Lietuva“ technologinę trijų mėnesių pertrauką darė ir praėjusių metų žiemą, nors pernai darbams netrukdė nei šalčiai, nei lietūs.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 271 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,