Mano Gargždai



Garbės piliečio vardas – trims rajonui nusipelniusiems asmenims

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Margaritos Norvilės nuotr. Asociatyvi Margaritos Norvilės nuotr.

Netrukus Gargždai minės 765-ąjį gimtadienį. Jau tradicija tapo miesto šventės metu surengti Garbės piliečio paskelbimo ceremoniją. Šiemet garbingas titulas bus suteiktas net trims rajonui bei visai šaliai savo darbais nusipelniusiems asmenims – taip praėjusiame Tarybos posėdyje nusprendė Klaipėdos rajono politikai.

 

Siūlė dar praėjusiais metais

Balandžio mėnesį kandidatų į Garbės piliečio vardą atrankos komisija posėdyje sprendė, kuris pasiūlytas pretendentas būtų verčiausias pelnyti šį vardą. Tąsyk posėdžiui vadovavęs Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas pristatė tris miestui ir Lietuvai nusipelniusius asmenis. Viena iš jų – 48-erius metus pedagoginiam darbui atsidavusi Teresė Vaičiulienė. Iš savo ilgametės pedagoginės veiklos metų 39-erius metus, nuo 1966 iki 2005 metų, T. Vaičiulienė dirbo Klaipėdos rajone. Be savo tiesioginių pareigų ji aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje, organizuodavo susitikimus su žymiais žmonėmis, mokslininkais ir rašytojais, yra apdovanota ne vienu garbingu šalies apdovanojimu. T. Vaičiulienės kandidatūrą kėlė Klaipėdos rajono švietimo centras, jai pritarė Savivaldybės Švietimo skyriaus specialistai, rajono ugdymo įstaigų vadovai bei pedagogai. Tiesa, skirti apdovanojimą T. Vaičiulienei buvo siūlyta ir praeitais metais.

Apdovanojimų atsiimti negalės likę du kandidatai, mat Garbės piliečio titulas jiems suteikiamas jau po mirties. Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Klaipėdos rajono filialas valstybės šimtmečio proga Garbės piliečio vardą siūlė suteikti Gargždų, Endriejavo, Veiviržėnų ir Kulių valsčių partizanų vadui Antanui Stalmokui, kovojusiam už Lietuvos laisvę, išduotam, kankintam ir sušaudytam Vilniaus KGB rūmuose. Taip pat LPKTS Klaipėdos rajono filialas savo prašyme nurodė, jog norėtų įrengti ir atminimo lentą ant namo sienos, Kvietinių–Minijos gatvės kampe, kur gyveno Stalmokai bei vieną iš gatvių Gargžduose pavadinti Antano Stalmoko vardu. Šio projekto įgyvendinimui prašė Savivaldybės skirti 850 eurų.

 

Nuostatų nekeis

Telšių vyskupijos Gargždų dekanato šeimos centras Garbės piliečio vardą prašė suteikti ryškiausiai prieškario Lietuvos visuomeninio, katalikiškojo, kultūrinio gyvenimo asmenybei – poetui, prozininkui, dramaturgui, memuarų autoriui, kultūros ir spaudos darbuotojui, visame pasaulyje garsinusiam Gargždus – kanauninkui Mykolui Vaitkui.

Posėdžio metu Tarybos narė Rasa Petrauskienė pažymėjo, jog 2018-ieji yra susiję su kovomis už laisvę, švenčiamas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis, tad Garbės piliečio titulo, jos nuomone, verčiausias būtų A. Stalmokas.

Aušra Norvilienė pažymėjo, jog visos trys asmenybės yra labai skirtingos bei svarbios, todėl net nekyla minčių kurią nors išskirti kaip nenusipelniusią.

„Kadangi švenčiame Valstybės šimtmetį, norėtųsi matyti ir dar gyvenantį asmenį, ne tik tuos, apie kuriuos kalbame po mirties“, – posėdyje teigė Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius.

Naujienų portalo „Mano Gargždai“ pakalbintas Klaipėdos rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis taip pat tikino, jog jis linkęs prie nuomonės, kad Garbės piliečio vardą reikėtų suteikti asmeniui, kuris vis dar yra gyvas, tačiau keisti nuostatus, jo nuomone, būtų neteisinga.

„Visi mes šioje žemėje gyvename ne amžinai. Ačiū Dievui, kad dar taip nėra nutikę, tačiau kas gali numatyti, kad priėmus tokį sprendimą, asmuo, kuriam suteiktas titulas, neiškeliaus amžinybėn dar iki jam atsiimant apdovanojimą“, – telefonu komentavo G. Bareikis.

 

Prasminga pagerbti

Kultūros skyriaus vedėjas nepritarė ir siūlymams vardo suteikimui nustatyti periodiškumą, apdovanojimą įteikti kas tris ar penkerius metus.

„Manau, kad nuostatų tikrai nereikia keisti, nes dabar yra galimybė svarstyti ir priimti sprendimą suteikti ar nesuteikti Garbės piliečio vardą. Įtvirtinus periodiškumą suvaržoma laisvė ir teikėjams ir sprendimo priėmėjams. Esant tinkamai kandidatūrai nepagrįstai reikėtų laukti iki nurodyto laikotarpio. Mano nuomone, tai labiau politinės valios klausimas, jei kas nors mato, kad kandidatas yra nelabai tinkamas, jo kandidatūrą galima tiesiog atmesti. Tokių atvejų praktikoje tikrai yra buvę“, – dėstė G. Bareikis.

Anot pašnekovo, sprendimas šiemet patvirtinti ne vieno, o trijų asmenų kandidatūrą neturėtų stebinti.

„Jei pažvelgsime į aplinkinius rajonus, kitų savivaldybių Garbės piliečių vardą pelniusių asmenų sąrašus, pamatytume, kad skaičius gali svyruoti apytiksliai nuo trijų ir net iki penkiasdešimt trijų asmenų. Na, o rajonas ne pirmą kartą titulą suteikia ne vienam, o keliems asmenims iš karto. Stebėtis nėra ko, juolab, kad šiemet minime Lietuvos šimtmetį, tad prasminga pagerbti tiek partizanų vadą A. Stalmoką, tiek ir kanauninką M. Vaitkų. Juk iš esmės apie tokias asmenybės mažai kalbame, užmirštame jų nuveiktus darbus“, – sakė G. Bareikis.

Kultūros skyriaus vedėjas patikino, jog kalbas apie tai, kad reikėtų griežtinti kandidatų kriterijus girdintis kone kasmet. Tačiau anot jo, nustatyti, kas yra vertesnis už kitą – sudėtinga.

Už Garbės piliečio vardo suteikimą visiems trims kandidatams Tarybos posėdžio metu balsavo 17 politikų, 4 susilaikė, o prieštaraujančių nebuvo.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 309 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,