Mano Gargždai



Pirmieji valstybinių brandos egzaminų rezultatai: rajone – 17 šimtukų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr. Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr.

Vakar Nacionalinis egzaminų centras (NEC) paskelbė penkių pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus. Abiturientai sužinojo, kiek balų surinko iš lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, anglų kalbos, biologijos bei informacinių technologijų dalykų egzaminų.

 

Rezultatai geresni, bet šimtuko nei vieno

Laikyti lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą atvyko 207 rajono gimnazistai. Kaip ir pernai, taip ir šiemet iš jo 100 balų įvertinimo negavo nei vienas abiturientas. Neišlaikė egzamino, kuris privalomas planuojantiems rinktis valstybės finansuojamas universitetines studijų programas, 8 moksleiviai (3, 86 proc.). Tiesa, šis skaičius kur kas mažesnis nei pernai. Praėjusiais metais iš 205 rajono abiturientų, laikiusių lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, neišlaikė net 22 abiturientai.

Šiemet šalyje lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą iš viso laikė 18 339 kandidatai. Laikiusieji geriau atliko užduotį, surinko daugiau taškų, pagerėjo vaikinų rezultatai. Egzamino išlaikymo riba – 30 procentinių taškų iš 100 ir ją perkopė 91,25 proc. kandidatų (pernai – 88,94 proc.). 100 balų įvertinimą gavo 0,84 proc. kandidatų (pernai – 0,43 proc.).

Remiantis NEC duomenimis, lietuvių kalbos egzamino pagerėjusius rezultatus lemia keletas priežasčių. Viena iš jų – pakoreguota lietuvių kalbos ir literatūros egzamino programa, leidusi mokiniams remtis bet kuriuo iš privalomų programos autorių. Šia naujove pasinaudojo net 74 proc. šalies moksleivių. Be to, visi kandidatai turėjo galimybę naudotis suskaitmenintais privalomų programos autorių kūriniais.

Šiemet, kaip ir kasmet, daugiausia (73,4 proc.) Lietuvos mokinių pasirinko rašyti samprotavimo rašinį. Populiariausia tema buvo „Svarbiau mylėti ar būti mylimam“, ją rašė daugiau kaip pusė visų laikiusiųjų egzaminą.

 

Iš matematikos – vienas šimtukas

Bene didžiausią ažiotažą šiemet sukėlė matematikos valstybinis brandos egzaminas. Savo atsiliepimais apie jį dalinosi ir Klaipėdos rajono abiturientai, daugiau galite skaityti ČIA.

Iš 184 rajono abiturientų, pasirinkusių laikyti matematikos egzaminą, žinių pasitikrinti atvyko 174 gimnazistai. Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Genovaitės Jurevičienės, šimtuką gavo vienas Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos mokinys Dominykas Špelveris, o neišlaikė 9 mokiniai (5,17 proc.). Pernai aukščiausius įvertinimus už šį egzaminą gavo trys abiturientai, neišlaikė – 6.

Šalyje matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė 1 7056 kandidatai. Jį išlaikė 87,22 proc. visų laikiusiųjų (pernai matematikos egzaminą išlaikė 94,36 proc. kandidatų). Šimto balų įvertinimą gavo 206 kandidatai. Palyginus kelerių metų rezultatus, šį egzaminą išlaikiusiųjų dalis labai panaši kaip ir 2014 m. (88 proc.) ar 2016 m. (89 proc.). Šiemet egzamino išlaikymo riba buvo 8 taškai.

Anot NEC, pagrindinė priežastis, lėmusi tokius prastus mokinių rezultatus, buvo tai, jog beveik penktadalis laikiusiųjų matematikos valstybinį egzaminą pirmajame pusmetyje turėjo įvertinimus nuo 1 iki 4.

 

Šimtuką iš matematikos egzamino gavo vienas rajono mokinys. Asociatyvi S. Ulvikienės nuotr.

 

Abiturientai demonstravo puikias anglų kalbos žinias

Klaipėdos rajono abiturientai pademonstravo įsisavintas neblogas anglų kalbos žinias. Kaip naujienų portalui mano-gargzdai.lt nurodė G. Jurevičienė, anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą išlaikė visi užduotis atlikti atvykę 225 mokiniai. Iš jų penkiolika gavo 100 balų įvertinimą (6, 67 proc.). Tokiais puikiais rezultatais gali pasidžiaugti Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos mokiniai Julija Anužytė, Robertas Arlauskas, Armandas Budvytis, Tomas Dzedulionis, Kamilė Ivanovaitė, Eimantas Jančauskas, Lukas Jankauskas, Kristina Juciūtė, Dominykas Jusčius, Danielius Mileris, Nojus Mukauskas, Evelina Rimkutė, Laurynas Stalmokas, Tadas Stanislovas Šliuoža bei Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos abiturientas Kristijonas Ruškys.

Šalyje šį egzaminą laikė 2 0187 kandidatai. Egzamino išlaikymo riba buvo 16 proc. taškų. Juos surinko ir egzaminą išlaikė 99,2 proc. visų laikiusiųjų.

Biologijos valstybinį egzaminą laikė 77 rajono abiturientai. Jį išlaikė visi, o šimtuką gavo „Vaivorykštės“ gimnazijos moksleivė Julija Anužytė.

Iš viso Lietuvoje biologijos valstybinį brandos egzaminą laikė 6 355 kandidatai. Jo išlaikymo riba – 16 procentinių taškų iš 100.

 

Pagerėjo informacinių technologijų egzamino rezultatai

NEC skelbia, kad ryškiau išaugo informacinių technologijų egzaminą šalyje laikiusiųjų kandidatų rezultatai: vidutiniškai nuo 56,2 procentinių taškų pernai iki 61 šiemet. Net 13,6 proc. visų laikiusiųjų gavo 100 balų įvertinimą (pernai – 4,6 proc.) Iš viso informacinių technologijų valstybinį brandos egzaminą laikė 2 420 kandidatų. Šio egzamino išlaikymo riba – 20 procentinių taškų iš 100. Egzaminą išlaikė 97 proc. kandidatų (pernai – 96,93 proc.).

Klaipėdos rajone informacinių technologijų valstybinį brandos egzaminą laikė 17 abiturientų. Visi jie išlaikė, tačiau 100 balų ribos neperkopė nei vienas. Aukščiausią įvertinimą gavo „Vaivorykštės“ gimnazijos moksleivis Dominykas Jusčius, surinkęs 94 balus.

Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė G. Jurevičienė iš anksto vertinti rajono abiturientų egzaminų rezultatų nesiryžo – dar nespėta atlikti lyginamosios analizės.

„Tam, kad galėčiau apibendrinti rezultatus, turėčiau paskaičiuoti vidurkius. Na, o iš pažiūros, mūsų abiturientai neblogai išlaikė tiek lietuvių, tiek ir anglų kalbos egzaminus. Neblogi ir biologijos rezultatai. Gal kiek prasčiau moksleiviams sekėsi su matematika, nepaisant to, kad vienas abiturientas iš šio egzamino pelnė šimtą balų – tai dar nieko nereiškia“, – situaciją komentavo G. Jurevičienė.

NEC informuoja, jog mokiniai apeliacijas dėl egzaminų rezultatų gali pateikti savo mokyklos vadovui per dvi darbo dienas nuo valstybinio brandos egzamino rezultatų paskelbimo dienos. Rašydami prašymus dėl apeliacijų nagrinėjimo, mokiniai gali nurodyti ir savo argumentus, kodėl nesutinka su gautu egzamino įvertinimu.

Likusiųjų pagrindinės sesijos egzaminų, chemijos, geografijos, istorijos, rezultatus ketinama paskelbti iki liepos 12 d.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 416 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,