Mano Gargždai



Siekiama palankesnių sąlygų gyventojams atstovauti savo interesams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Vidaus reikalų ministerija parengė Vietos savivaldos įstatymo pataisas, kuriomis būtų sudarytos prielaidos paprastesniam ir efektyvesniam gyventojų dalyvavimui tvarkant viešuosius savivaldybės reikalus.

 

Pakeitimais siekiama spręsti tas problemas, kurios apsunkina gyventojų įsitraukimą į jiems svarbių klausimų sprendimo procesus.

„Atlikę gyventojų dalyvavimo viešųjų savivaldybės reikalų sprendime stebėseną identifikavome svarbiausias problemas, trukdančias stiprėti pilietiškumui ir demokratijai. Pakeitimais siūlome realius jų sprendimo būdus, padėsiančius gyventojams atstovauti savo interesams ir aktyviau dalyvauti sprendžiant viešuosius vietos reikalus“, – sako vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Sprendžiant nepakankamo gyventojų informuotumo problemą, kuri, savo ruožtu, sąlygoja pasyvų jų dalyvavimą, įstatyme siūloma nustatyti tam tikrus reikalavimus informavimui – kad informacija būtų išsami ir gyventojams pateikiama tinkamai.

Aktuali informacija turi būti gyventojams prieinama, o tos jų grupės, kurias savivaldybių sprendimai paveiks tiesiogiai, turi būti informuojamos savivaldybės iniciatyva. Taip pat, informacija gyventojams turi būti pateikiama ne mažiau kaip trimis būdais (įskaitant savivaldybės interneto svetainę) bei laiku (ne vėliau nei likus 10 darbo dienų iki sprendimų įsigaliojimo).

Gyventojų iniciatyvą taip pat siekiama didinti supaprastinant šiuo metu pernelyg sudėtingas jų dalyvavimo procedūras, užtikrinant tinkamą grįžtamąjį ryšį iš savivaldybių bei stiprinant pasitikėjimą vietos valdžia. Įstatyme siūloma reglamentuoti konsultacijų procesą, nustatyti jo bendruosius reikalavimus bei formas – tarp jų ir konsultavimąsi elektroniniu būdu savivaldybės interneto svetainėje.

Siūloma nustatyti, kad su gyventojais privaloma konsultuotis dėl savivaldybės strateginio veiklos plano strateginių veiklos prioritetų ir jų įgyvendinimo priemonių, taip pat dėl į Regionų plėtros programą siūlomų įtraukti investicinių projektų. Taip pat siūloma vertinti ir viešinti konsultavimosi rezultatus, taip užtikrinant grįžtamąjį ryšį su gyventojais.

Įstatymo pakeitimais taip pat būtų supaprastinta ir vietos gyventojų apklausų vykdymo tvarka, o siekiant operatyviau atlikti apklausas siūloma nustatyti naują, elektroniniu būdu atliekamą, vietos gyventojų apklausą.

Vietos savivaldos įstatymo pataisos buvo parengtos ne tik įvertinus Lietuvos situaciją bei poreikius, bet ir Europos Tarybos šalių vietos savivaldos gerąją patirtį. Šiuo metu įstatymo projektas derinamas su suinteresuotomis institucijomis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 479 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,