Mano Gargždai



Gyventojams čiuožti iš kabineto liepęs Administracijos direktorius etikos nepažeidė

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Tarybos narių balsų dauguma nuspręsta, jog S. Karbauskas jokio tarnybinio nusižengimo nepadarė. K. Abromavičiūtės nuotr. Tarybos narių balsų dauguma nuspręsta, jog S. Karbauskas jokio tarnybinio nusižengimo nepadarė. K. Abromavičiūtės nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį, savo gimtadienio dieną, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas lyg prieš teismą stojo aiškintis dėl savo elgesio. Taryba svarstė, ar sausio pabaigoje su gyventojais susitikęs ir nepagarbiu elgesiu kaltinamas Savivaldybės tarnautojas nepažeidė etikos principų.

 

Pratrūko ir užgauliojo

Balandžio mėnesį Rimkų, Lėbartų ir Kiškėnų kaimų gyventojų bendruomenės Klaipėdos rajono savivaldybei pateikė skundą, kuriame nurodo, jog sausio 31 d. vykusiame susitikime, kuriame keltas klausimas dėl kelio Rimkai–Lėbartai–Dovilai specialiojo plano rengimo eigos bei esamos kelio būklės, Administracijos direktorius S. Karbauskas nerodė pagarbos gyventojams bei akivaizdžiai demonstravo priešiškumą. Skunde nurodoma, jog S. Karbauskas gyventojų žodžius „kelias sunkiai pravažiuojamas“ priėmė kaip kaltinimą ir ėmė demonstruoti nepagarbą.

Negana to, susitikimo metu S. Karbauskas pratrūko, pakeltu tonu ėmė svaidytis nepagarbiomis frazėmis. Tąsyk bendruomenių nariai buvo išprašyti iš kabineto žodžiais „čiuožkit lauk“, įkandin direktorius kartojo, jog daugiau šie yra nelaukiami, išvadinti savanaudžiais.

Skunde gyventojai prašė įvertinti direktoriaus elgesį, grasinimus ir įžeidimus, skiriant adekvačią nuobaudą. O prie pateikto dokumento pridėjo ir susitikimo metu darytą garso įrašą.

Balandžio mėnesio pabaigoje Savivaldybė sudarė komisiją, kuriai buvo pavesta ištirti, ar S. Karbauskas nepažeidė etikos principų. Pastarąją sudarė Klaipėdos, Palangos bei Kretingos savivaldybių specialistai, o komisijai pirmininkavo Klaipėdos rajono tarybos narys Andrius Adomaitis.

 

Žodžiai – cenzūriniai

S. Karbauskas su mestais kaltinimais nesutiko ir dar gegužės mėnesio pradžioje komisijai pateikė paaiškinimą, kuriame nurodė, kad galimo tarnybinio nusižengimo tyrimas nutrauktinas, nes pažeistos Tarnybinių nuobaudų skyrimo valstybės tarnautojams taisyklių nuostatos. S. Karbauskas gynėsi, jog iš pradžių susitikime su Rimkų, Lėbartų ir Kiškėnų kaimų gyventojų bendruomenėmis diskusija buvo sklandi ir tik po gyventojų teiginių, kad Savivaldybėje nėra specialistų, kurie tinkamai atliktų savo funkcijas, nutraukė kalbas ir paprašė bendruomenių atstovų pasišalinti iš kabineto. Pasak S. Karbausko, gyventojai to padaryti nesutiko ir laidė įvairias replikas. Tik neapsikentęs įžeidinėjimų, Administracijos direktorius rėžė: „čiuožkit“ iš mano darbo kabineto.“

Atlikusi tyrimą ir išklausiusi garso įrašą, komisija nustatė, kad S. Karbauskas susitikimo su Rimkų, Lėbartų ir Kiškėnų kaimų gyventojų bendruomenės atstovais metu pakankamai išsamiai, nešališkai pristatė susidariusią padėtį dėl bendruomenės keliamos problemos. O žodis „čiuožkit“ Administracijos direktoriaus buvo pavartotas dėl skirtingų charakterio ypatybių kilusios įtampos.

„S. Karbauskas vartojo netinkamą posakį valstybės tarnautojo kalboje, tačiau pabrėžtina, jog vartotas posakis nėra necenzūrinis, pavartotas bendrai, nesiekiant pažeminti konkretaus asmens garbės ir orumo“, – teigiama komisijos išvadoje bei nurodoma, kad Administracijos direktorius jokio tarnybinio nusižengimo nepadarė.

 

Administracijos direktorius S. Karbauskas su mestais kaltinimais nesutinka. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

 

Iššaukiančių atvejų būta ir daugiau

Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, vadovaudamasis komisijos išvada, priėmė potvarkį su sprendimu pripažinti, kad S. Karbauskas nepadarė tarnybinio nusižengimo, tačiau Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) atsiuntė raštą, kuriame nurodė, kad meras nėra tinkamas subjektas priimti šį sprendimą. Kaip nurodo VTEK, pripažinti S. Karbauską nepadariusį nusižengimo gali tik Taryba.

Tad ketvirtadienį, Tarybos posėdžio metu, netrūko kandžių replikų strėlių Administracijos direktoriaus pusėn – vietos politikai svarstė, ar taip besielgiantis Savivaldybės tarnautojas gali apskritai užimti aukštas pareigas. Juolab, kad iššaukiančiu elgesiu S. Karbauskas pasižymi jau ne pirmą kartą. Dar šiemet Administracijos direktorius Tarybai bei žiniasklaidos atstovams turėjo aiškintis, kodėl Savivaldybės vadovų susitikimas su Gargžduose vizitavusiu Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu, į kurį neįleisti žurnalistai, buvo tiesiogiai filmuojamas feisbuke Administracijos direktoriaus visuomeninės padėjėjos, nors reglamentas nurodo, kad pastarasis visuomeninių padėjėjų net negali turėti.

Naujienų portalas „Mano Gargždai“ yra rašęs ir apie netoleruotiną S. Karbausko elgesį komandiruotėje Portugalijoje, kuomet kelionės metu, kartu vykęs buvęs VVG „Pajūrio kraštas“ valdybos narys Jonas Mockus viešai buvo pavadintas „šūdbajoriu“, o kitus Administracijos direktorius apibėrė kitais nemaloniais epitetais. Po komandiruotės Portugalijoje, Savivaldybei teko išnagrinėti šūsnį skundų ne tik dėl nepadorių epitetų ar replikų, bet ir atvejų, kuomet oficialiuose susitikimuose su Portugalijos vietos veiklos grupe, S. Karbauskas nesilaikė aprangos kodo.

Ne kartą Administracijos direktorius dėl savo elgesio trukdė normaliai VVG „Pajūrio kraštas“ veiklai.

 

Nerado prie ko prikibti

Ketvirtadienį posėdyje Tarybos narė Aušra Gudauskienė teigė, jog kardinaliai nesutinka su įvykį dėl Rimkų, Lėbartų ir Kiškėnų kaimų bendruomenės narių įžeidinėjimo tyrusios komisijos išvadomis. Anot politikės, jos beprasmiškos ir nieko konkretaus nenusakančios.

„Administracijos direktoriaus elgesiu yra ne kartą tiek raštu, tiek ir žodžiu skųstasi. Patvirtindami šias išvadas, mes eilinį kartą gyventojams parodome, jog jie be reikalo kreipiasi, viskas čia yra gerai ir jūs įsižeidžiate neturėdami pagrindo. Kitaip tariant, arba visi galime taip elgtis, kaip direktorius, arba pripažinkime, jog tai yra nepagarbus ir neetiškas elgesys“, – kalbėjo. A. Gudauskienė.

Vaclovas Macijauskas kreipėsi į komisijai pirmininkavusį Tarybos narį Andrių Adomaitį ir klausė ar, anot jo, susitikime su gyventojais S. Karbausko paminėtos frazės yra pagarbios ir etiškos.

A. Adomaitis pabrėžė, kad nešališka komisija pareikštą skundą nagrinėjo itin rimtai: „Kruopščiai išnagrinėjome medžiagą, išklausėme pateiktą garso įrašą. Tačiau net ir norėdami, mes neradome prie ko prikibti. Negirdėjome skunde nurodytų nepagarbių frazių, nors ir pats Administracijos direktorius pripažino, kad žodelį „čiuožkit“ pavartojo. Todėl tuo remdamiesi, visi komisijos nariai vieningai padarė bendrą išvadą. Na, o į Administracijos direktoriaus kalbos būdą, manieras ir ypač vartojamą leksiką mes atkreipėme dėmesį ir jam susakėme pastabas.“

 

A. Adomaitis (pirmas iš kairės) teigė, kad nešališka komisija išklausiusi įrašą nerado prie ko prikibti. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Nei dievai, nei teisėjai

Nerijus Galvanauskas pažymėjo, jog pavyzdžių toli ieškoti nereikia ir vien internete yra apstu straipsnių apie S. Karbausko netinkamą elgesį.

„Administracijos direktorius privalo būti pavyzdžiu visiems kitiems Savivaldybės tarnautojams. Sutinku, jog reikalingas nuoširdumas, tačiau bendraujant su žmonėmis turi būti laikomasi etiketo“, – teigė opozicijos atstovas.

Jonas Dromantas atkreipė dėmesį, jog Administracijos direktoriui paprastai tenka spręsti gana sudėtingus, rezonansinius klausimus, kurių metu dažnai susikerta nuomonės, todėl šiuo atveju žodis „čiuožkit“ tiesiog galėjo išsprūsti.

Administracijos direktorių užstojo ir Regina Kernagienė: „Mes nesame dievai nei teisėjai. Puikiai yra žinoma gerbiamo Roberto Laugalio pavardė, jo priklausomybė vienai partijai, ne kartą iš jo nuskambėję įžeidžiantys pasisakymai, savanaudiškumas.“

Raimondas Simonavičius siūlė politikams nesimėtyti skambiomis frazėmis, vadovautis komisijos išvada, o nesutinkantys, ją gali apskųsti įstatymu nustatyta tvarka.

 

Girdi tai, ką nori girdėti

Atsakydamas į išreikštą kritiką, S. Karbauskas prisipažino, jog niekada nebus toks žmogus, kokiu jį daugelis norėtų matyti: tvarkingą, pasitempusį, su „šlipsu“ ir visada labai gražiai kalbantį.

„Į mano kabinetą ateina labai daug žmonių ir aš neskirstau, kurie yra tinkami, o kurie ne. Pastarosios žmonių grupės vienas atstovas yra priešiškos partijos narys, kiti – neregistruoti mūsų rajone. Su šiais žmonėmis aš bendravau apie dešimt kartų, tiek vyko susitikimų dėl kelio rekonstrukcijos. Tačiau, kai susitikime, po 40 minučių pokalbio, ne rajono gyventoja pareiškė, kad šioje Savivaldybėje išvis nėra specialistų ir niekas nedirba, aš aiškiai pasakiau, kad su šiais žmonėms daugiau pokalbio nebepalaikysiu“, – savo kalboje, kelių Tarybos narių pavadinta gimtadienio, dėstė S. Karbauskas.

Posėdyje dalyvavo ir skundą teikę Rimkų, Lėbartų ir Kiškėnų kaimų bendruomenių atstovai: Robertas Laugalys, Raimundas Satkevičius, Grasilda Švalkūnienė ir Regina Matutienė. Prie tribūnos stojęs R. Laugalys atvirai pareiškė, kad jaučia gėdą dėl tokios komisijos padarytos išvados.

„Žmonės girdi tai, ką nori girdėti. Savo kalboje, varydamas žmones iš kabineto, Administracijos direktorius išreiškė ir grasinimą, kad jei mes ir toliau būsime „tokie savanaudiški“, kelio projektas gali apskritai būti nutrauktas. Tai yra užfiksuota įraše, nežinau, kodėl komisija tai praleido pro pirštus. Visiška netiesa, kad mes jau į susitikimą atėjome nusiteikę priešiškai. Tik mums susėdus kabinete, direktorius pradėjo savo monologą, mes net neturėjome, kur įsiterpti. Ir galų gale, mums net nepratarus nei žodžio, direktorius apkaltino, kad mes nei pirštelio nepajudiname dėl kelio rekonstrukcijos. Tai – visiška netiesa. Gyventojai tris kartus važiavo pas skirtingus susisiekimo ministrus, kreipėsi nekart dėl lėšų“, – kalbėjo R. Laugalys.

 

Tarybos posėdyje pasisakęs R. Laugalys prisipažino jaučiantis gėdą dėl komisijos padarytos išvados. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Paviešino įrašą

Po pusvalandį užsitęsusių pasisakymų, Taryba balsavo ir balsų dauguma pripažino, kad S. Karbauskas nepadarė tarnybinio nusižengimo: Už pasisakė 14 Tarybos narių, 11 – prieš ir 1 susilaikė. Tai papiktino į posėdį atvykusius Rimkų, Lėbartų ir Kiškėnų kaimų gyventojus, kurie pakilo nuo kėdžių ir pasišalino iš salės.

„Gėda, matėme, kaip ir kas balsavo, žinosime, kaip elgtis per rinkimus, labai ačiū“, – išeidami rėžė gyventojai.

Minėtų gyvenviečių atstovai tikina, jog šio reikalo taip nepaliks ir socialinėje erdvėje jau paviešino turimą garso įrašą. Ketinama ir pakartotinai kreiptis į Tarybą.

Lietuva yra teisinė valstybė, tad atsakomybė už grasinimus ir netinkamą tarnautojo elgesį privalo būti“, – vėliau socialiniame tinkle poziciją dėstė R. Laugalys.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 254 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,