Mano Gargždai



Kas dieną nustatoma net 13 žemės naudojimo pažeidimų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) per vieną darbo dieną vidutiniškai nustato 13 žemės naudojimo tvarkos pažeidimų. Iš viso 2018 m. buvo nustatyti 3 327 žemės naudojimo tvarkos pažeidimai – 552 atvejais daugiau nei prieš tai buvusiais metais, o pažeidėjai pagal administracinius nurodymus pernai sumokėjo beveik 40 tūkst. eurų baudų.

 

Daugiausia užfiksuota žemės naudojimo apleidimo (1607) ir savavališko privačios ar valstybinės žemės užėmimo (1107) atvejų, taip pat nemažai nustatyta žemės naudojimo ne gal paskirtį atvejų (209), pasitaikė riboženklių sunaikinimų ar sugadinimų (41) ir kt. Daugiausia patikrinimų NŽT atliko Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono, Ignalinos, Tauragės ir Pagėgių, Panevėžio, Klaipėdos rajono, Prienų ir Birštono savivaldybių teritorijose.

 

Nacionalinės žemės tarnybos nuotr.

 

Pastebėtina, kad didžiausią visuomenės nepasitenkinimą kelia savavališki valstybinės žemės užėmimo atvejai, kai asmenys, žinodami, kad žemė yra valstybinė (nesuformuota atskiru žemės sklypu), tyčia (sąmoningai) tokius žemės plotus „prisijungia“ prie savo namų valdos žemės sklypų, t. y. aptveria savo namų valdas kartu su valstybine žeme tvoromis, apsodindami gyvatvorėmis ir pan. Nemažai nustatoma atvejų, kada asmenys valstybinėje žemėje (nesuformuotoje atskiru žemės sklypu) pasodina pavienių medžių, krūmų, augalų, įsirengia daržus, trinkelių takelius ir pan. Svarbu atkreipti dėmesį, kad savavališkas žemės užėmimas ar vandens telkinio naudojimas užtraukia administracinę atsakomybę nuo 300 iki 1 200 eurų.

„Pastebime, kad dažniausiai darydami pažeidimus žmonės yra abejingi savo veiksmų pasekmėms – t. y. tikisi išvengti administracinės atsakomybės, kartais nežino galimų baudų, nesupranta savo, kaip žemės naudotojų, pareigų. Kryptingai šviečiame visuomenę, jau nuo šių metų pradžios visuose NŽT skyriuose, gyventojams prieinamose vietose galima rasti informacinių lankstinukų, kuriuose aiškiai išdėstyta žemės naudojimo patikrinimų organizavimo ir vykdymo tvarka bei administracinių nuobaudų dydžiai už atitinkamus nusižengimus“, – sako NŽT direktorius Laimonas Čiakas.

Lankstinuke „Žemės naudojimo valstybinė kontrolė” aiškiai ir išsamiai nurodyta, kokiais atvejais ir kas yra tikrinama NŽT vykdant žemės naudojimo valstybinę kontrolę, pateikiami teisės aktai, reglamentuojantys asmenų (žemės savininkų, naudotojų) pareigas, įvardijama administracinė atsakomybė už žemės naudojimo tvarkos pažeidimus. Čia taip pat nurodoma, kokiais atvejais atliekami planiniai, o kokiais – neplaniniai patikrinimai, kur galima rasti informacijos apie planiniams patikrinimas atrinktus žemės sklypus.

2018 metais NŽT atliko beveik 13 tūkstančių žemės naudojimo valstybinės kontrolės patikrinimų visoje Lietuvoje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 228 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,