Mano Gargždai



Gimnazistei R. Giačaitei fotografija – galimybė įamžinti jautrias ir nuoširdžias akimirkas

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Roberta Giačaitė. Asmeninio archyvo nuotr. Roberta Giačaitė. Asmeninio archyvo nuotr.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje – apstu talentingų žmonių. Viena iš jų – abiturientė Roberta Giačaitė, užsiimanti fotografija – hobiu, paklausiu šių laikų visuomenėje, todėl uždavėme abiturientei keletą klausimų. Šiuo interviu norime paskatinti tuos, kurie jaučia trauką fotografijai, estetikai ir bendravimui su žmonėmis, pabandyti naujus dalykus ir išeiti iš savo komforto zonos.

 

Paklausta, kada susidomėjo fotografija, R. Giačaitė nedvejodama atsakė, kad prieš 2 metus, kai pildė vienuoliktos klasės ugdymo planą ir pasirinko fotografijos dalyką. Anot pašnekovės, norėjosi kažko naujo.

„Pamokose susipažinau su pradmenimis, nusprendžiau įsigyti fotoaparatą, – pasakojo mergina. – Po kurio laiko, fotografijos mokytojo Gintaro Našlėno paraginta, sudalyvavau Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro (LMNSC) fotografijos konkurse, jame laimėjau prizinę vietą. Šis pasiekimas mane paskatino tęsti veiklą, pradėjau sparčiai tobulėti.“

 

Kas tau yra fotografija ir kokios, tavo nuomone, svarbiausios fotografo savybės?

Fotografija man yra būdas išreikšti save, įgyvendinti įvairias idėjas. Žinoma, tai ne tik hobis, tai – galimybė įamžinti jautrias ir nuoširdžias žmonių akimirkas. Manau, kad svarbiausia – kūrybiškumas ir nestandartinis požiūris. Nuotrauka yra meno kūrinys, turintis sukelti tam tikras emocijas, tad labai svarbu, jog ji priverstų susimąstyti ar net pasirodytų keista.

 

Abiturientė fotografija susidomėjo prieš 2 metus. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Nuotraukų redagavimo procesas užima daug laiko. Kaip viską spėji mokydamasi dvyliktoje klasėje? Planuoji dienotvarkę?

Įprastai savo veikla užsiimu po pamokų ir savaitgaliais, tad tai tikrai netrukdo mokyklos lankomumui. Aišku, būna, kad nukenčia namų darbai, nes pirmiau stengiuosi redaguoti nuotraukas, o tai užima nemažai laiko. Bet tai tik todėl, kad esu perfekcionistė. Kai jau atrodo, kad nuotrauka baigta, įsijungiu pažiūrėti iš naujo ir vis randu prie ko prikibti. Būna ir tokių momentų, kad pavargstu nuo redagavimo, bet tai ne priežastis viską mesti.

 

Esi pristačiusi savo nuotraukų parodą Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje. Kaip kilo idėja?

Tai buvo mokytojo mintis. Nenorėjau savo darbais dalintis su kitais. Galvojau, kad nepasiseks, niekam nebus įdomu. Tačiau mokytojas mane motyvavo, todėl sukaupiau drąsą ir iškabinome mano pirmuosius darbus. Vėliau pradėjau jais dalintis socialinėje erdvėje.

 

Savo darbus R. Giačaite eksponavo „Vaivorykštės“ gimnazijoje. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Ar sulaukei daug kritikos?

Žinoma, buvo žmonių, kurie į mano veiklą žiūrėjo skeptiškai. Pradžioje tekdavo ilgai ieškoti, kas norėtų man pozuoti. Džiaugiuosi, kad nepasidaviau. Dabar yra daugybė norinčių dalyvauti fotosesijose, tarp jų – ir tie, kurie netikėjo manimi. Supratau, kad svarbiausia ne aplinkinių nuomonė ar palaikymas, o tikėjimas savimi. Gerų rezultatų pasieki tada, kai savo užsidegimu ir didelėms pastangomis įveiki kliūtis.

 

Ko galėtumei palinkėti tiems, kuriuos žavi fotografija, bet neranda drąsos to imtis?

Nekreipkite dėmesio į skeptikus, kurie norėdami pasirodyti specialistais, kritikuos jus. Nekoreguokite savo darbo vien dėl to, kad kažkam jis nepatiko. O išgirdę, kad nuotrauka keista ir nenormali, priimkite kaip komplimentą, nes tai parodo, jog darbas – unikalus.

 

Anot merginos, svarbiausia – kūrybiškumas ir nestandartinis požiūris. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Norėdami susipažinti su R. Giačaitės kūryba, apsilankykite feisbuko paskyroje „RGfotografija“.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 361 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,