Mano Gargždai



Nemokamas ekofestivalis pajūrio gyventojus kvies Kalėdoms ruoštis kitaip

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Nors už lango sniego dar nematyti, dažną iš mūsų jau aplanko mintys apie artėjančias šventes. Vieniems jos asocijuojasi su stresu, kitiems tik su mandarinų kvapu. Tad, kaip išvengti Kalėdų karštinės ir šventėms pasiruošti taupiai, ramiai bei atsakingai? Šias paslaptis uostamiesčio gyventojai ir svečiai galės sužinoti jau šį savaitgalį, ekofestivalyje „Kitokios Kalėdos“.

 

Lapkritis – mėnuo, kviečiantis atkreipti dėmesį į mūsų aplinką

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto mokslininkų nuo 2012 metų atliekamas tyrimas parodė, kad Lietuvos pajūryje dažniausiai randamos šiukšlės yra plastikinių maišelių, indelių, puodelių, butelių kamštelių liekanos.

Plastikas Baltijos jūroje sudaro apie 83 proc. visų randamų šiukšlių, o jo šaltiniai aiškūs – tai sausumos gyventojai. Pasak tyrimo autoriaus dr. Arūno Balčiūno visi supranta, jog labai sudėtinga arba beveik neįmanoma pasiekti, kad iš viso nebūtų šiukšlių jūros aplinkoje, todėl siekiama bent jau mažinti jų kiekį.

Ne veltui lapkričio mėnesį visas pasaulis stoja į kovą su atliekomis. Šį mėnesį minima Europos atliekų mažinimo savaitė bei Nieko nepirkimo diena, o Klaipėdoje gyventojams dovanojamas ir ekofestivalis „Kitokios Kalėdos“. Šis, lapkričio 15–16 dienomis, Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje vyksiantis renginys padės iš arčiau susipažinti su aplinkos tausojimu, plastiko mažinimu ir padės lengviau bei tvariau pasiruošti artėjančioms šventėms.

„Šiam renginiui datą pasirinkome ne atsitiktinai, juk būtent šį savaitgalį prasideda Europos atliekų mažinimo savaitė, o tai – puiki proga pakalbėti apie mūsų pajūriui ir jo gyventojams kylančias problemas ir rasti lengviausius būdus, kaip jas spręsti. Tai bene pirmas renginys, kuomet šio miesto gyventojai turės galimybę susipažinti su plastiko vartojimo bei įprastų Kalėdų alternatyvomis, sudalyvauti naudingose diskusijose ir dirbtuvėse, todėl tikimės, jog ši iniciatyva teigiamai paveiks tiek naujų įpročių formavimą, tiek požiūrį į pajūrio aplinkosaugą apskritai“ – kalbėjo renginio organizatorė, Klaipėdiečių iniciatyvos už demokratiją ir ekologiją prezidentė A. Andronova.

 

Dermė tarp Kalėdinių dirbtuvių ir aplinkosauginių diskusijų

Ekofestivalis „Kitokios Kalėdos“ į įdomių veiklų sūkurį įsitraukti kvies kiekvieną – šeimas, jaunimą, senjorus, miestiečius ir miesto svečius, nes Kalėdos - tai šventė visiems.

Čia, po vienu stogu, lankytojų lauks kelios ekoerdvės. Pirmojo aukšto hole galėsite išbandyti iš antrinių žaliavų sukurtus žaidimus bei sudalyvauti rūšiavimo turnyre. Konferencijų salėje, abi dienas lankytojų lauks pranešimai, supažindinsiantys su aktualiausia kraštiečiams aplinkosaugine informacija bei diskusijos, pakviesiančios apsižvalgyti ir pasvarstyti, kaip patys galime prisidėti prie savo aplinkos gerinimo.

Antrajame aukšte lankytojai ras aplinkosauginių iniciatyvų „Kita forma“ ir „Kūrybos kampas 360“ organizuojamas Kalėdinės dirbtuvės, kuriose išmoksime, kaip aplinkoje randamos žaliavos gali tapti puikiomis dovanomis, dekoracijomis, mielais akcentais papuošiančiais mūsų šventes.

Na, o šeštadienį renginio dalyviai turės išskirtinę galimybę apsilankyti mugėje-parodoje „Nula“ ir iš arti susipažinti su tvariu gyvenimo būdu, buityje gelbėjančiais daiktais be plastiko, bei jų įsigyti. Mugėje el. parduotuvė „Nula“ pasiūlys didžiąją dalį savo asortimento, tad lankytojai ras įvairių sveikų, įdomių ir tvarių prekių savo namams.

„Žinios yra geriausia dovana, kurią kviečiame padovanoti sau ir savo artimiesiems. Ateikite praplėsi akiratį, paklausyti naudingų pranešimų, kurie leis suprasti, kokią įtaką mums ir mūsų aplinkai turi vartotojiškas gyvenimo būdas ir perteklinis plastiko naudojimas. Juk atliekos veikia ne tik vandens gyvūnus, bet ir mus, mūsų tėvus bei vaikus, o tyro vandens ar oro gurkšnis greitai gali tapti tikra prabanga. Nebūkime abejingi ir domėkimės tuo, kas vyksta aplink, nes Žemė – vienintelė planeta, kurioje galime gyventi“ – ragino ekofestivalio organizatorė A. Andronova.

Renginys Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje lankytojų lauks lapkričio 15–16 d. 10:00–19:00 val. Renginys nemokamas.

Daugiau informacijos: https://www.facebook.com/events/565283017564011/

Projektą finansuoja Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Projektą administruoja Klaipėdos miesto savivaldybė.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 253 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,