Mano Gargždai



Gargždiškis KTU studentas atlikęs praktiką NASA: „galimybė atrodė neįtikėtina“

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Deividas Čelkys. KTU nuotr. Deividas Čelkys. KTU nuotr.

Svajonių praktikos ir darbo vieta, atverianti duris ateities karjeros galimybėms. Dažnai taip apibūdinama JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso agentūra NASA – viena žinomiausių mokslinių tyrimų institucijų pasaulyje. Laimė čia stažuotis pernai nusišypsojo ir dviem Kauno technologijos universiteto (KTU) studentams.

 

„Dalyvauti stažuotėje NASA svajojau nuo mokyklos laikų, kai tik sužinojau, kad tai yra įmanoma. Vien žinojimas, kad galiu išmėginti savo jėgas dirbdamas su vienais geriausių savo srities specialistų pasaulyje ir mokytis iš jų, buvo daugiau nei pakankama motyvacija tikslingai dirbti ir tobulėti šio tikslo link“, apie išsipildžiusią svajonę pasakoja KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto (MIDF) Mechanikos inžinerijos absolventas Tomas Narbuntas.

Tomas kartu su Transporto priemonių inžineriją KTU MIDF studijuojančiu iš Gargždų kilusiu Deividu Čelkiu į prestižinių stažuočių programą NASA (angl. National Aeronautics and Space Administration) Ames tyrimų centre parėjusiais metais atrinkti kaip perspektyvūs studentai, nacionalinių atrankų metu pasižymėję puikiais rezultatais ir žiniomis.

Abu studentai dirbo Aeromechanikos skyriuje, kuriame darbas buvo orientuotas į bepiločių bei pilotuojamų vertikaliai pakylančių ir nusileidžiančių orlaivių tyrimą ir tobulinimą.

„Vienas iš projektų prie kurių dirbau – testavimas vėjo tunelyje, kurio metu atlikome tyrimus su specialiu stendu, susidedančiu iš šešių individualių rotorių sistemų. Pagrindinis projektas, kuriame dirbau stažuotės metu – testavimo stendo projektavimas orlaiviams su pasukamu sparnu“, – apie darbo specifiką pasakojo gargždiškis D. Čelkys.

Praėjusių metų rudenį lietuviai pradėjo 16 savaičių trukusią rudens stažuočių programą NASA Ames mokslinių tyrimų centre.

 

T. Narbuntas ir D. Čelkys. KTU nuotr.

 

Pirmą kartą nepasisekus, neprarado vilties

Nacionaliniame konkurse praėjusiais metais iš viso varžėsi 30 studentų iš skirtingų Lietuvos aukštųjų mokyklų. Šis konkursas sėkmingai organizuojamas jau penktą kartą ir vyksta kasmet nuo 2015 metų. Iš viso stažuotis į NASA jau vyko 21 studentas (2018 m. – 4 studentai, 2017 m. – 12 studentų, 2016 m. – 3 studentai, o 2015 m. – 2 studentai).

Tarp visų nuo 2015 m. išvykusiųjų – net trečdalis yra skirtingų sričių KTU studentai. Studentų stažuotes finansuoja Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

D. Čelkys teigia, kad dalyvauti atrankoje paskatino noras pagyventi Silicio slėnyje ir savo akimis pamatyti įžymias vietas: „Galimybė stažuotis tokioje kompanijoje kaip NASA ir dirbti kartu su mokslininkais, kurie prisidėjo prie kosminių skrydžių, atrodė neįtikėtina. Vien įsivaizduodamas save, kaip NASA praktikantą, bandžiau suvokti, kiek naujų dalykų galėčiau išmokti ir pamatyti. Mintis apie gyvenimą Silicio slėnyje ir kitas įžymias vietas, kurias pamatyčiau, atrankoje dalyvauti paskatino dar labiau.“

Sužinoję, kad tikrai vyks į Silicio slėnį, studentai negalėjo tuo patikėti.

„Praėjo nemažai laiko, kol patikėjau, jog tai tiesa. Visą laiką savo galimybes vertinau kritiškai, bet galbūt tai ir leido man nenustoti dirbti. Ir nors perskaičius patvirtinimo laišką nežinojau, kas galėtų būti geriau, po kelių minučių sužinojau, kad didžiąją savo studijų dalį praleidę mokydamiesi, dalyvavę projektuose ir linksminęsi kartu, į NASA keliausime abu su Deividu“, – apie galimybę keliauti į NASA tyrimų centrą kartu su draugu kalba kaunietis Tomas.

 

KTU nuotr.

 

Teko susidurti su iššūkiais

Į NASA stažuotę atrinkti vaikinai išvyko pasiruošę – inžinerinėse studijose įgytos žinios puikiai paruošė abu studentus praktiniams darbams Ames tyrimų centre, tačiau gyvenimas taip toli nuo namų turėjo savitų iššūkių.

Paklausti apie sunkumus su kuriais teko susidurti, abu studentai sutaria, kad sunkiausia buvo priprasti prie laiko skirtumo. Dėl 10 valandų skirtumo tarp Kalifornijos ir Lietuvos, teko laikytis griežto tvarkaraščio, norint pabendrauti su šeimos nariais, likusiais Lietuvoje.

Sunku priprasti buvo ir prie amerikietiškos imperinės matavimo vienetų sistemos. Taip pat vos pradėjus praktiką koją kišo mokslinės anglų kalbos žinių trūkumas, tačiau bėgant laikui ir susipažinus su aeronautikos žodynu, šios spragos dingo.

 

KTU nuotr.

 

Vertinga patirtis įgyta iš aukščiausio lygio mokslininkų

Tomas Narbuntas įgytą patirtį laiko nepakartojama. KTU absolventas šioje stažuotėje ne tik daug išmoko, bet ir parašė pirmąją savo publikaciją bei turėjo galimybę atlikti tyrimus su vienais talentingiausių pasaulio inžinierių.

„Besistažuodamas NASA Ames centre tikrai išmokau daugiau nei galėjau tikėtis, tad tos žinios, tikiu, atveria dar daugiau galimybių toliau tobulėti tiek profesinėje, tiek įvairiose kitose srityse, su kuriomis susipažinau per tuos keturis mėnesius Kalifornijoje. Žinoma, NASA dėka dar iki dabar bendrauju su aeromechanikos mokslininkais ir naujais draugais. Manau, jog šios pažintys ne tik suteikia geras emocijas, bet ir gali būti naudingos tęsiant bendradarbiavimą ateityje“ – apie aktyvius užmegztus ryšius kalba Tomas.

Abu studentai pasinaudojo proga užmegzti ryšius su garsiais mokslininkais, bei pasisemti patirties.

„Stažuotės metu įgytos žinios yra naudingos ir dabar, ir bus magistrantūros studijose. Be įgytos mokslinės patirties, praplėčiau draugų ratą ir užmezgiau vertingas pažintis su mokslininkais bei praktikantais iš daugelio šalių“, – pasakoja Deividas.

Šiuo metu Tomas Narbuntas tęsia darbus savo srityje – įmonėje Littlefuse dirba mechanikos inžinieriumi, o Deividas Čelkys ruošiasi bakalauro studijų baigimui ir atskleidžia planus siekti magistro laipsnio aeronautikos inžinerijoje.

Abu studentai studijų metais priklausė KTU Talentų akademijai GIFTed, kur įgytos žinios ir patirtis prisidėjo prie jų gautų galimybių ir ateities perspektyvų.

 

Amerikiečiai – ypač draugiški

Vaikinai iš viso NASA Ames tyrimų centre praleido 16 savaičių – jų praktika truko iki gruodžio 13 d. Į JAV jie keliavo labai patenkinti ir entuziastingai nusiteikę.

„Tik atvykus į JAV buvau nustebintas žmonių paslaugumu ir mandagumu, – sakė Deividas. – Projekto mentorius nuo pat pradžių aktyviai mus įtraukė į kultūrinių mainų veiklas.“

„Vien gyvenimas Kalifornijoje, manau, yra nuostabi patirtis – pradedant oru ir gamta, ir baigiant miestais, matytais Holivudo filmuose“ – apie visam gyvenimui likusius įspūdžius pasakoja Tomas.

Stažuotis NASA Lietuvos studentai turi galimybę nuo tada, kai 2014 m. MITA ir NASA pasirašė dvišalį bendradarbiavimo susitarimą dėl tarptautinės stažuočių programos.

Kol kas tik 11 pasaulio šalių turi sutartis su šia prestižine mokslinių tyrimų institucija ir gali siųsti savo studentus vasaros ir rudens stažuotėms. Lietuvos studentams tai puiki proga vykti į stažuotę ir dirbti NASA Ames tyrimų centre, naudotis NASA infrastruktūra ir resursais bei įgauti patirties bendradarbiaujant su NASA mokslininkais ir inžinieriais.

Studentų stažuotes finansavo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Taip pat už skirtą finansinę paramą studentai dėkoja Kauno technologijos universitetui, KTU Alumni asociacijai ir Jūratei Kazickaitei.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 240 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,