Mano Gargždai



Prasideda šiemetinė miškininkų kova su Sosnovskio barščiais

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Aplinkos ministerijos nuotr. Aplinkos ministerijos nuotr.

Valstybinių miškų urėdijos (VMU) regioniniai padaliniai šiuo metu pradeda naikinti Sosnovskio barštį, visoje Lietuvoje sparčiai plintantį invazinį augalą. Įprastai tai daroma pavasarį, kai jis ima želti. Vien pernai buvo išpurkšta 113 ha plotų, kuriuose įsivyravo ši svetimžemė rūšis.

 

Ir šiemet VMU planuoja nupurkšti dešimtis hektarų plotų pamiškėse, pakelėse, nenaudojamose pievose, šalia melioracijos griovių, upių ir ežerų pakrantėse, kur mėgsta augti Sosnovskio barštis. Jis greitai plinta, nes kiekvienas žydintis skėtis – taip vadinamas šio barščio žiedynas – subrandina mažiausiai 10 tūkst. sėklų, o didžiausi – net iki 100 tūkstančių.

Sosnovskio barštis ne tik išstumia vietines augalų rūšis, bet ir kelia pavojų miško lankytojams, ypač vasarą, saulėtomis dienomis, kai dėl stipraus jo sultyse esančio ir ant odos patekusio alergeno gali atsirasti net 1-3 laipsnio odos nudegimų.

Šis augalas 2016 m. paskelbtas invazine Europos Sąjungos rūšimi. Iki 3-5 metrų aukščio užaugantis iš Kaukazo kilęs Sosnovskio barštis į Lietuvą atvežtas apie 1950 metus.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 689 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,