Mano Gargždai



Linksmiausia metų diena

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Corbis nuotr. Corbis nuotr.

Juokas ir šypsena yra be galo svarbūs žmogui. Tai ne tik geros nuotaikos ženklas - juokiantis stiprėja imunitetas, žemėja kraujo spaudimas. Taip pat  besišypsantis žmogus yra daug jaunesnis ir patrauklesnis. Todėl norint pakelti žmonėms nuotaiką balandžio 1-oji paskelbta Juokų ir melagių diena.

 

Melagių diena − tarptautinė juoko diena, švenčiama visame pasaulyje. Manoma, kad šią šventę sugalvojo prancūzai. Bet dar senovės romėnai šventė Kvailių dieną. Panašiai linksmintasi ir Indijoje, tačiau ne balandžio 1-ąją, o paskutinę kovo dieną.

Išdaigų ir juoko diena nuo seno yra minima ne tik Lietuvoje, tačiau ir Europoje. Seniau „melagio arba šido diena“ buvo siejama su kiekvieno žmogaus sėkmės tiems metams būrimu. Manyta, kad jeigu tą dieną nieko neprigausi, tau bus nelaimingi metai. Užtat tądien visi verčiasi per galvas stengdamiesi sukurti kuo įtikinamesnį  melą ir taip šmaikščiai apmauti savo bičiulį ar giminaitį. Juk taip norisi smagiai sušukti: „Apgavau!“

Yra legenda, kad vienas senovės valdovas kažkada paskelbė šventę po visus pašiurpinusio žemės drebėjimo. Tada jam virėjai iškepė labai skanią žuvį. Po metų valdovas pareikalavo lygiai tokios paties žuvies. Vargšai virėjai tokios žuvies negavo. Tada − bijodami valdovo pykčio − atnešė kitą, labai panašią. Nors valdovas ir suprato, kad jį bando apgauti, tačiau nesupyko, o ėmė juoktis.

Todėl pralinksminkime savo draugus ar pažįstamus, nes  tik šiandien galime meluoti kiek tik leidžia laki fantazija ir nesulauksime jokių priekaištų.

 

Įvykiai ir vardadieniai

 

Per Melagių dieną vardadienius švenčia: Dainora,  Rimgaudas, Ringailė,  Ringaudas,  Teodora, Teodoras.

1557 metai - Valakų reforma: išėjo Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto įstatymas apie valstiečių dirbamos žemės išdalijimą (po 21 ha) valakais.

1579 metais įsteigtas Vilniaus universitetas.

1867 metais Singapūras tapo britų „karūnos kolonija“.

1933 metais Vokietijos valdžia nurodė boikotuoti žydams priklausančias įmones bei parduotuves ir konfiskavo jų sąskaitas bankuose.

1999 metais Santariškių ligoninėje pacientui pirmą kartą prijungta dirbtinė širdis.

2000 metais pasaulio dailiojo čiuožimo čempionate Nicoje (Prancūzija) Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko iškovojo bronzos medalius.

2001 metais atidarytas Grūto parkas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 305 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,