Mano Gargždai



Ugniagesiai pataria, kuo būtina pasirūpinti artėjant javapjūtei

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento nuotr. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento nuotr.

Liepsnojantys kombainai javų laukuose – nėra retenybė. Todėl ugniagesiai prašo ūkininkų tinkamai paruošti javų nuėmimui skirtą žemės ūkio techniką, kad būtų išvengta tokių gaisrų.

 

Štai vien tik pernai Kauno rajone, Vandžiogalos seniūnijoje, liepos 25 d., užsidegus kombainui, išdegė net 180 hektarų kviečių ir 15 hektarų kvietrugių.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šių metų liepos mėnesį kilo 7 žemės ūkio technikos gaisrai, iš jų – 3 kartus degė kombainai. Pernai liepos mėnesį ugniagesiams teko gesinti 26 žemės ūkio technikos gaisrus, tarp jų – 19 kombainų.

Beje, per liepos ir rugpjūčio mėnesius praėjusiais metais šalyje liepsnojo 30 kombainų.

„Kombainas gali užsidegti tiek dėl trumpo elektros laidų jungimosi, tiek dėl išskridusios kibirkšties iš variklio išmetimo vamzdžio. Ugnis įsiplieskia ir dėl ant velenų ar kitų kombaino mechanizmų apsivyniojusių žolių ar šiaudų. Kartais jie kyla ir dėl numestos nuorūkos“, – vardija gaisrų priežastis Priešgaisrinės ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininkas Jūris Targonskas.

Ugnies fakelu javų jūroje kombainas gali virsti ir dėl nesandarios kuro tiekimo ir variklio tepimo sistemos. Prie tepaluotų paviršių labai limpa dulkės ir šiaudai, jų prisikaupus ant įkaitusių mechanizmų, jie bet kada gali užsidegti.

Pasak J. Targonsko, kilus gaisrui, ugnis plinta labai greitai, kad būtų galima kuo greičiau sutramdyti liepsną, kiekviename kombaine privalu turėti ne mažiau kaip du 4 kg gesintuvus ir nedegų audeklą. Beje, prieš pradedant gesinti, būtina skambinti skubios pagalbos numeriu 112.

J. Targonskas taip pat akcentavo, kad labai svarbu, jog su žemės ūkio technika dirbantys specialistai žinotų, kaip elgtis, kilus gaisrui. Jie turėtų mokėti naudotis gesintuvais ir žinoti priešgaisrinės saugos reikalavimus. Tai, jo teigimu, gali padėti išvengti ne tik didelių nuostolių, bet apsaugoti su žemės ūkio technika dirbančių žmonių gyvybę bei sveikatą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 501 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,