Mano Gargždai



B. Markauskas: kitokia, bet ne ką mažiau laukiama Rugsėjo 1-oji

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Moksleivius į pamokas sukviesianti Rugsėjo 1-oji šiemet bus kiek kitokia: be didelių švenčių ir susibūrimų. Klaipėdos r. sav. nuotr. Moksleivius į pamokas sukviesianti Rugsėjo 1-oji šiemet bus kiek kitokia: be didelių švenčių ir susibūrimų. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Šie metai – išskirtiniai. Išskirtiniai visomis prasmėmis. Pandemija visą pasaulį užklupo netikėtai. Reikėjo imtis naujų saugumo priemonių, prisitaikyti, išmokti gyventi kitaip. Ne išimtis ir ugdymo procesas. Pavasarį duris užvėrus mokykloms ir darželiams, viskas persikėlė į elektroninę erdvę.

 

Nebuvo taip paprasta, lengva ir sklandu. Iššūkių kilo ir mokytojams, ir vaikams, ir tėvams. Kalbu iš patirties. Turiu studentę dukrą, mokykloje dar besimokantį sūnų. Mačiau viską iš arti. Gal iš pradžių ir buvo įdomu mokytis namuose, mokytoją ar dėstytoją matyti tik ekrane, tačiau pamažu pradedi ilgėtis mokyklos, draugų. Juk mums svarbus žmogiškas kontaktas, gyvas bendravimas.

Nepaisant visko – įveikėme, prisitaikėme, o ir naujo išmokome. Iš tikrųjų norėčiau padėkoti visai bendruomenei už darbą karantino laikotarpiu – buvome tarp geriausių šalyje organizuojant nuotolinį mokymą. Mokyklų vadovai džiaugėsi Švietimo centro, pedagoginės-psichologinės tarnybos ir Visuomenės sveikatos centro ir biuro specialistų pagalba.

Jau kitą savaitę mokyklos vėl atvers duris beveik penkiems tūkstančiams mūsų rajono vaikų, iš kurių apie pusė tūkstančio – pirmokėliai. Po ilgo laiko tarpo, po pusmečio. Ši rugsėjo 1-oji – kitokia, tačiau ne ką mažiau laukiama. Neabejotinai reikės prisitaikyti prie naujų reikalavimų. Juk virusas niekur nepasitraukė, todėl saugumo priemonės būtinos. Be abejonės, kiekviena mokykla ir tėvelius, ir mokinius su jomis supažindins, tačiau esminės taisyklės nesikeičia – atstumas, higiena bei veido kaukės.

 

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas: „Jau reikia rimtai galvoti apie strategiją, apie planus bent keliems metams į priekį: susidėlioti sąrašą mokyklų ir darželių, kuriuos pagal eiliškumą remontuosime. Taip bus aišku, kas ir kokiais metais sulauks investicijų“. Klaipėdos r. sav. nuotr.

 

Šią savaitę su ugdymo įstaigų vadovais aptarėme nemažai svarbių klausimų: kaip į mokyklas bus pavėžėjami mokiniai, kaip reguliuosime vaikų srautus įeinant ir išeinant iš mokyklos, kaip vyks maitinimas ir pamokos. Kiekviena mokykla visa tai spręs individualiai, nes mokyklos skirtingos, skiriasi ir jas lankančių mokinių skaičius. Taip pat mokyklose bus pildomas ir apsaugos priemonių rezervas – vienkartinės pirštinės, kaukės.

Prieš gerą savaitę Taryba švietimui papildomai skyrė 200 tūkst. eurų. Dalį šių lėšų mokyklų vadovai jau nusprendė skirti kompiuterinei technikai įsigyti. Perėjimas prie nuotolinio mokymo pavasarį parodė, kad ne visi turi reikiamą įrangą. Ir mokiniams, ir mokytojams tiesiog trūko kompiuterių. Bėdą išsprendėme. Mokykloms buvo išdalyta 540 planšečių, jos paskirstytos į šeimas, kuriose keli vaikai naudojosi vienu telefonu ar kompiuteriu. Rugsėjį į mokyklas parkeliaus dar apie penkios dešimtys naujų kompiuterių, tad viena problema bus mažiau.

Pavyko ugdymo įstaigoms ir kiek atsinaujinti. Gal ir smulkmena, bet „Minijos“ progimnazijos pradinių klasių korpuse vietoje atgyvenusių tupyklų įrengti nauji tualetai. Sutvarkytas nerimą kėlęs Agluonėnų lopšelio-darželio „Nykštukas“ fasadas, aptverta Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus teritorija. Remonto sulaukė Gargždų lopšelio-darželio „Naminukas“ stogas. Daugiau naujų klasių bus Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijoje ir Ketvergių pagrindinėje mokykloje. Be to, bus įrengiamos vaikų žaidimų aikštelės darželiuose, esančiuose Lapiuose, Vėžaičiuose, Ketvergiuose ir Girkaliuose.

Aišku, čia tik kosmetiniai patvarkymai. Ne viena rajono ugdymo įstaiga statyta prieš kelis dešimtmečius ir per tą laiką nemačiusi rimtesnio remonto. Todėl jau reikia rimtai galvoti apie strategiją, apie planus bent keliems metams į priekį. Reikia susidėlioti sąrašą mokyklų ir darželių, kuriuos pagal eiliškumą remontuosime. Taip bus aišku, kas ir kokiais metais sulauks investicijų.

Šiemet jau įvedėme ir dar vieną naujovę – elektroninę registraciją į darželius. Neabejoju, kad tai bus naudinga tėveliams, nebereiks specialiai važiuoti į įstaigas, o prašymus bus galima užpildyti tiesiog namuose.

Tad visiems linkiu gražios Rugsėjo 1-osios šventės. Ji bus kitokia, be didelių susibūrimų ir renginių, tačiau, tikiu, ne ką mažiau įkvepianti siekti žinių.

 

Užsakymo nr. SAV-08-29

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 408 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,