Mano Gargždai



Pusmetį Gargždų įstaigose savanoriavusios merginos džiaugiasi įdomia patirtimi

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Merginos džiaugėsi įgyta neįkainojama patirtimi. Asmeninio archyvo nuotr. Merginos džiaugėsi įgyta neįkainojama patirtimi. Asmeninio archyvo nuotr.

Rugsėjo mėnesio pradžioje 21 jaunuolis, atlikęs savanorišką veiklą 8-iose Klaipėdos rajono įstaigose, gavo pažymėjimus, įrodančius sėkmingai baigtą Jaunimo savanoriškos tarnybos (JST) programą. Kaip sekėsi dalyvauti programoje, kas veikta ir kaip patekti norintiems, dalinosi savanorės Simona Striaukaitė, Charlotte-Gedile Girgzdis ir Aneta Šterns.

 

Savanoriavo 6 mėnesius

Jaunuoliai net 6 mėnesius atliko savanorišką veiklą rajono įstaigose: Gargždų, Veiviržėnų kultūros centruose, Gargždų socialinių paslaugų centre, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijoje, Jono Lankučio viešojoje bibliotekoje, Gargždų krašto muziejuje, bendruomenėje „Priekulės ainiai“, Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure.

Kiekvieną mėnesį jaunimas po 40 val. atlikdavo savanoriškus darbus, ugdė savo kompetencijas, aktyviai įsiliejo į organizacijų veiklas.

Pasibaigus programai, kiekvienam savo laiką aukojusiam jaunuoliui įteikti Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pažymėjai.

Pažymėjimai įteikti: Simonai Striaukaitei, Kotrynai Žilytei, Urtei Mitrofanaitei, Marijai Liaudanskytei, Benitai Budrytei, Minijai Skarbaliūtei, Anetai Šterns, Lyjai Mikašauskaitei, Emilijai Jocytei, Simonui Žąsyčiui, Emai Pačkauskaitei, Agnetei Kuprytei, Aušrinei Anužytei, Charlotte-Gedile Girgzdis, Domingai Pleikytei, Eglei Dirgėlaitei, Enrikai Jurjonaitei, Evelinai Petrikaitei, Gabijai Navickaitei, Irmantei Kinderytei ir Modestai Veselytei.

 

Akimirkos iš Anetos savanorystės Gargždų socialinių paslaugų centre. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Savanorystė viliojo nuo mažens

Aneta Šterns pasakojo, kad savanorystė viliojo nuo mažų dienų, bet mergina nežinojo, nei kaip pradėti, nei kur eiti, tad mokykloje sulaukusi pasiūlymo savanoriauti norimoje rajono įstaigoje, pasirinko Gargždų socialinių paslaugų centrą.

„Dažniausiai tekdavo bendrauti su vaikų dienos centro vaikais ar neįgaliaisiais. Vesdavau viktorinas, važiuodavau į išvykas, padėdavau su pamokomis ar žaisdavau žaidimus. Tačiau vieno įsimintino įvykio negalėčiau išskirti, nes viskas susideda iš mažų, bet be galo širdžiai mielų momentų“, – veiklą apibendrino Aneta.

Mergina pasakojo įgijusi labai daug patirties – vedė renginius, bendravo su neįgaliaisiais.

„Savanorystė suteikia galimybę atrasti save ar savo pomėgius, užmegzti daug naujų pažinčių, ir, žinoma, niekam ne paslaptis, kad prisideda 0,25 balo stojant į aukštąsias mokyklas“, – naudas pažymėjo pašnekovė.

Apie galimybę dalyvauti JST programoje Aneta sužinojo mokykloje, nors, kaip pati teigia pastebėjusi, visur durys atviros ir savanoriauti tikrai yra kur, tik nereikia bijoti klausti.

 

Savanorystė Anetai dovanojo veiklų įvairovę. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Savanorystė – ne tik įdomu, bet ir naudinga

Gargždų kultūros centre (GKC) savanoriavusi Simona Striaukaitė pasakojo, kad dalyvauti JST programoje paskatino įvairios daug pasiekusių žmonių istorijos: „Nuo pat vaikystės buvau labai aktyvi, lankydavau ir išbandydavau viską, kas įmanoma (muzika, šokiai, piešimas, jodinėjimas ir t. t.). Na, ir kai paaugau ir pagaliau sulaukiau 14-os, atsivėrė daugiau galimybių. Todėl po truputį dalyvavau įvairiose veiklose, tokiose kaip LMS, SG ir, žinoma, savanorystė. Visai neseniai suvokiau, kad savanorystė man ne tik įdomu, bet ir labai daug duoda, todėl ir prisijungiau prie JST programos.“

Kultūros centre Simona prisidėjo rašant scenarijus, siūlė idėjas renginiams, padėdavo jų metu. Pasak savanorės, labiausiai įsiminė Užgavėnių ir Gargždų miesto gimtadienio šventės – teko nemažai padirbėti.

„Patirties tikrai įgijau daug. Pirmiausia – drąsa, jos reikėjo nemažai, norint kalbinti svetimus žmones arba stovėti ant scenos. Tokioje vietoje, kaip GKC, labai reikėjo kalbėjimo įgūdžių. Įgijau scenarijų rašymo patirties, išmokau formuoti „švarias“ idėjas“, – apie naudą pasakojo Simona.

Mergina teigia, kad savanorystė – visiems prieinamas dalykas, bet savanoriauti gali tikrai ne visi: „Labai gaila, kad žmonės savanorystę pasirenka tik dėl balų, kuriuos pridės prie egzamino, o ne dėl patirties ir viso kito, ką jie įgis. Na, o dėl to, ką gaus – tai, manau, kiekvienas nori pagerinti savo bendravimo įgūdžius, įgauti daugiau patirties, pamatyti pasaulį ar Lietuvą.“

Simona atskleidė, kad apie Jaunimo savanoriškos tarnybos programą jai, įsiliejusiai į įvairių savanoriškų veiklų tinklą, sužinoti nebuvo sunku, o kitiems, norintiems išbandyti save, rekomenduoja informacijos ieškoti „Žinau viską“, JST puslapiuose, mokyklose, teirautis klasių vadovų.

 

Simona džiaugiasi įdomia savanoryste GKC. S. Vaičienės ir asmeninio archyvo nuotr.

 

Įgyta visokeriopos patirties

Savanorišką pusės metų kelią Gargždų krašto muziejuje nuėjusi Charlotte-Gedile Girgzdis teigia, kad savanorystė jai – ne naujiena, bet panorėjo išbandyti save ir kitokiu būdu – detaliai registruojant visas savo mėnesio veiklas.

„Motyvacijos pasirinkti šią savanorystę pridėjo ir 0.25 stojamojo balo pripažinimas universitetuose, tačiau tai nebuvo pagrindinis pasirinkimo faktorius. Esu visuomeniška ir mėgstu išbandyti įvairias naujas veiklas, esu ISM ambasadorė, gimnazijos prezidentūros narė, dažnai savanoriauju fotografuojant“, – pasakojo mergina.

Savanorė atskleidė, kad užsiregistravus JST duomenų bazėje, paskaitoje „Vaivorykštės“ gimnazijoje buvo supažindinta su visu procesu, buvo paaiškinta, kad tarnybą galima atlikti tik Jaunimo reikalų departamento akredituotose organizacijose. Viena jų ir buvo Gargždų krašto muziejus. Šią įstaigą pašnekovė ir pasirinko, nes norėjo artimiau pažinti Klaipėdos rajono istoriją, iš arti pamatyti istorikų darbą.

„Manau, kad labiausiai prisidėjau prie Gargždų krašto muziejaus veiklos, kai karantino metu, atliekant nuotolinę savanorystę, išverčiau iš lietuvių į anglų kalbą muziejaus internetinį puslapį. Kaip yra pasakęs garsus romantizmo poetas Dž. Baironas: „Džiaugtis gali tik tas, kuris teikia džiaugsmą kitiems“, tad man šis atliktas darbas teikia džiaugsmą iki šiol. Teko surašyti ir visas reikšmingas datas Klaipėdos rajonui, surinkti informaciją apie pasaulį sukrėtusias negandas ir pandemijas, kas, galbūt, ruošiantis istorijos egzaminui nėra labai reikalinga, bet suteikia pasitikėjimo ir ugdo asmenybę“, – nuveiktus darbus pristatė savanorė.

Įsimintiniausias projektas, kurių būta net keli, anot pašnekovės, – apie partizanus brolius Telšinskus iš Kvietinių kaimo: „Teko apklausti giminaičius, įamžinti jų atsiminimus, išgirsti pačiai dar negirdėtų faktų bei savarankiškai priimti režisūrinius sprendimus. Viską sudėjau į filmuką „Broliai Telšinskai partizaninio karo sūkuryje“, kurio montavimas pareikalavo daug laiko, bet rezultatas džiugina daugelį“, – džiaugiasi pokalbininkė.

JST programoje savanoriavę jaunuoliai rinko ženkliukus – privaloma surinkti 5, o Charlotte-Gedile Girgzdis gali pasigirti gavusi 15: „Įgijau visokeriopos patirties, įskaitant mokėjimą mokytis, bendravimą gimtąja ir užsienio kalbomis, skaitmeninį raštingumą, mokslą ir technologijas, vaizdo filmų kūrimą ir montažą. Praplėčiau savo akiratį, pagilinau istorijos žinias, tad galiu teigti, jog būtent šiose srityse ir įgavau patirties ar pagilinau kompetencijas. Taip pat įgijau pasitikėjimo savo jėgomis, manau, kad tai prisideda prie žmogaus, kaip asmenybės ugdymo ir augimo.“

Pasak merginos, savanoriauti naudinga, nes tai – puikus savirealizacijos būdas. Galimybė ugdyti bendrąsias kompetencijas ir paįvairinti kasdienybę.

„Savanorystė – dar viena proga įsitikinti, kad duoti yra ne mažiau smagu, nei gauti ir pasijusti reikalingu. Tai puikus būdas galimybes paversti realybe ir augti ne tik kaip gimnazistui, bet ir kaip asmenybei“, – teigė mergina, atskleidusi, kad apie savanorystės programą sužinojo gimnazijoje, bet apie JST informacijos netrūksta ir internetinėje erdvėje.

„Jei domina savanorystė, visų pirma, reikia pasiryžti per mėnesį skirti ne mažiau kaip 40 val. papildomai veiklai. Tai nėra taip paprasta, ypač, kai reikia derinti savanorystę su ugdymu gimnazijoje, bet viskas įmanoma“, – drąsino pašnekovė, rekomendavusi norintiems savanoriauti sekti Savanoriškos tarnybos Klaipėdos rajone paskyrą feisbuke arba kreiptis į Jaunimo reikalų koordinatorę Adeliją Radžienę.

 

Rugsėjo 1 d. savanoriams įteikti programos baigimo pažymėjaimai. Sandros Vaičienės nuotr.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 399 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,