Mano Gargždai



Seimas įtvirtino privalomą seniūnijų steigimą visose savivaldybėse

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Seimo kanceliarijos nuotr. Seimo kanceliarijos nuotr.

Seimas priėmė Vietos savivaldos įstatymo pataisas, kuriomis nusprendė, kad seniūnijos privalės būti steigiamos kiekvienoje savivaldybėje. Tokiu būdu parlamentas panaikino šiuo metu galiojančią galimybę savivaldybių taryboms nesteigti seniūnijų savivaldybės teritorijoje.

 

Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas savo išvadoje yra pažymėjęs, kad privalomai steigiant seniūnijas visų savivaldybių gyventojams bus sudarytos vienodos sąlygos stiprinti bendruomeniškumą dalyvaujant seniūnijos organizuojamose veiklose, seniūnijoje aptarti iškylančias problemas ir vietoje ieškoti tinkamiausio sprendimo.

„Projektu neuždraudžiama savivaldybių taryboms savarankiškai nustatyti savo administracinę struktūrą, bet siekiama suvienodinti galimybes visose savivaldybėse gyventojams tam tikras administracines ir viešąsias paslaugas gauti arčiau jų gyvenamosios vietos, būti labiau įtrauktiems į vietos reikalų tvarkymą. Savivaldybės tarybai paliekama teisė spręsti, kiek ir kokio tipo seniūnijas steigti, kokias funkcijas perduoti vykdyti seniūnijoms, kaip vykdyti tas funkcijas ir kita“, – teigiama Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto išvadoje.

Pasak pataisų iniciatoriaus Seimo nario Algio Strelčiūno, kai kuriose savivaldybėse nėra įsteigta nė vienos seniūnijos, kai kuriose savivaldybėse – įsteigtos tik kelios seniūnijos.

„Toks teisinis reguliavimas sudaro prielaidas net tos pačios savivaldybės gyventojams turėti nelygias galimybes spręsti vietos reikalus arčiausiai jų esančiame padalinyje. Gyventojai, kurių gyvenamojoje teritorijoje nėra seniūnijos, yra priversti vykti į savivaldybės administracijos atitinkamą padalinį ir ten spręsti savo problemas. Kartais atstumas nuo gyvenamosios vietovės iki savivaldybės administracijos pastato yra didelis, o susisiekimas – komplikuotas. Taip pat savivaldybės administracijos valstybės tarnautojas, atliekantis ir kitas funkcijas, dažnai nežino specifinių tos gyvenamosios vietovės ypatumų ir galimų problemų“, – argumentus vardija parlamentaras.

Priimtos naujos nuostatos, už kurias balsavo 69 Seimo nariai, prieš – 15, susilaikė 11 parlamentarų, įsigalios 2020 m. gruodžio 31 d.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 350 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,