Mano Gargždai



Pabėgę iš pragaro

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Aušvico krematoriumas (Corbis nuotr.) Aušvico krematoriumas (Corbis nuotr.)

Balandžio 10-ąją Rudolfas Vrbas ir Alfredas Vetzleris kažkada galėjo pavadinti savo antrąja gimimo diena. Šie du vyrai 1944 metais pabėgo  iš ten, kur pabėgimas buvo neįmanomas, o likimas buvo vienas – mirtis. Šią dieną du vyrai paspruko iš pragaro – Aušvico koncentracijos stovyklos.

 

 

Aušvico arba kitaip Osvencimo koncentracijos stovykla buvo didžiausia nacistinės Vokietijos naikinimo stovykla visoje nacių okupuotoje Lenkijoje.

Prasidėjus Niurnbergo procesui, buvęs stovyklos komendantas Rudolfas Hiosas paliudijo, jog Aušvice žuvo iki 3 milijonų žmonių. Vėliau skaičius buvo patikslintas – manoma, kad Aušvice žuvo iki 1,1 milijono žmonių. Apie 90 procentų aukų buvo žydai, kiti – lenkai, sovietų belaisviai, čigonai.

Didžioji dalis kalinių buvo nunuodyti dujomis dujų kamerose. Kiti mirė nuo nuolatinio badavimo, priverstinių darbų, ligų, egzekucijų ir medicininių ekperimentų. Dabar stovykloje yra įkurtas muziejus, kurį aplanko milijonai žmonių iš viso pasaulio.

 

Įvykiai ir vardadieniai

 

Vardadienį šiandien švenčia Apolonijus – saulės dievas ir menų globėjas, Mintautas – minimas tautos, Agna – judri, Margarita – perlas.

1970 metais Polas Makartnis pranešė, kad grupė “The Beatles” išsiskirsto.

1998 metais pasirašytas Belfasto susitarimas.

2010 metais įvyko Smolensko aviaktastrofa, kurios metu žuvo aukštus postus užimantys  Lenkijos pareigūnai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 366 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,