Mano Gargždai



„Rekomenduok filmą“: L. Piaulokaitė-Motuzienė siūlo „kitokias“ kino juostas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
L. Piaulokaitė-Motuzienė. Asmeninio archyvo nuotr. L. Piaulokaitė-Motuzienė. Asmeninio archyvo nuotr.

„Yra filmų, kuriuos turi išskaudėti, o pamačius dar kelias dienas nešiojiesi galvoje, bandydama suprasti“, – sako verslininkė, Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narė Loreta Piaulokaitė-Motuzienė, rubrikai „Rekomenduok filmą“ pateikusi savo įžvalgas ir pasirinkimus.

 

„Prieš 20 metų su vyru iš Kauno atvykome gyventi į Gargždus, nes čia mano tėvo tėviškė. Tai tikrai gera vieta gyventi ir todėl giliai įleidome šaknis, – pasakoja dabar Dovilų seniūnijoje gyvenanti moteris. – Socialiniais pagrindais su bendraminčiais vis prisigalvojame beprotiškų idėjų, o kadangi Klaipėdos rajone gyvena begalė nuostabių žmonių, todėl gerus darbus įgyvendinti nėra sunku.“

Pašnekovė teigia, kad anksčiau retkarčiais lankydavosi kino teatre Klaipėdoje, o Gargžduose modernizavus kino teatrą, yra dažna lankytoja, nepraleidžia progos pasižiūrėti ir kino filmo seansų po atviru dangumi organizuojamų Gargždų parke, prie Gargždų kultūros centro bei Jaunimo vasaros estradoje.

„Namie neturime tradicijos šeimyniškai žiūrėti kino filmus, nebent televizija rodo kažką labai ypatingai įdomaus. Filmus labiau mėgstu žiūrėti viena, kai šeima suminga ir galima ramiai įsitaisius ir pasiėmus kokį rankdarbį užbaigti dieną“, – atvirauja L. Piaulokaitė-Motuzienė.

Pašnekovė sako nemėgstanti romantiškai saldžių istorijų, nors mano, kad tokių taip pat reikia. Prioritetą ji teikia istorijai, mokslinei fantastikai ir mistikai su siaubo prieskoniais.

„Per pavasario karantiną malonus atradimas buvo LRT mediatekos rubrika „Klasika atgimsta“, kur gausu senų Lietuvos režisierių filmų: „Riešutų duona“, „Jausmai“, „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“, „Vilko dantų karoliai“, „Mano mažytė žmona“ ir kiti“, – sako L. Piaulokaitė-Motuzienė.

„Nors vaikas jau paaugo ir animacijos era lyg ir baigėsi, tačiau turbūt niekada neišaugsiu iš pasakų amžiaus ir todėl man vis dar patinka ne tik Stiveno Kingo knygos, bet ir visos kada nors nufilmuotos ekranizacijos. Taip pat su nekantrumu laukiau naujų „Sostų žaidimų“ sezonų ir kaip daugybė Džordžo R. R. Martino gerbėjų, nuliūdau sulaukusi pabaigos. Bet tai lengvo turinio kūrinėliai laisvalaikiui, kad nebūtų nuobodu ką nors megzti ar siuvinėti, – pasakoja Tarybos narė. – Tačiau yra filmų kuriuos turi išskaudėti, o pamačius dar kelias dienas nešiojiesi galvoje, bandydama suprasti – kodėl taip turėjo būti ir kaip buvo galima išvengti tragedijos. Nors yra suvokimas, kad romanas kaip ir jo ekranizacija – ne dokumentika, o labiau autoriaus fantazija, tačiau kas gali paneigti, kad taip nebuvo ar nebus?“

 

Trilogijos filmai:

Vienas L. Piaulokaitės-Motuzienės filmų favoritų – Stiego Larssono „Millenium“ trilogijos Švedijos, Danijos, Vokietijos ekranizacija: „Ji prasidėjo 2009 metais, bet 2011 m. visa reikalą sugadino JAV, perfilmuodama istoriją holivudiniu stiliumi, kuris, mano manymu, gavosi gana paviršutiniškas.“

 

„Mergina su drakono tatuiruote“ The girl with the Dragon Tatoo (2009)

Režisierius: Niels Arden Oplev, Švedija, Danija, Vokietija, Norvegija, mistinis kriminalinis trileris

Paslaptinga ir nepritampanti, bet geniali kompiuterių įsilaužėlė Lisabet Salander ir reputaciją praradęs „Millennium“ leidėjas Mikaelis Bliumkvistas sujungia jėgas tirdami jaunos merginos dingimo bylą.

 

 

„Mergina, kuri žaidė su ugnimi“ The Girl Who Played with Fire (2006)

Režisierius: Daniel Alfredson, Švedija, Danija, Vokietija, mistinis kriminalinis trileris

Principingasis žurnalistas ir „Millennium“ laikraščio leidėjas Mikaelis Bliumkvistas kaip visuomet imasi tik sudėtingiausių ir rimčiausių temų. Šįkart jis rengiasi išspausdinti straipsnį, demaskuojantį didelį sekso vergijos tinklą tarp Rytų Europos ir Švedijos, su kuriuo susiję aukštas pareigas užimantys švedų visuomenės, verslo ir politikos atstovai. Bet straipsnis redakcijos taip ir nepasiekia – išvakarėse randami žiauriai nužudyti du straipsnį ruošę žurnalistai.

 

 

„Mergina, kuri užkliudė širšių lizdą“ The Girl Who Kicked the Hornet's Nest (2009)

Režisierius: Daniel Alfredson, Švedija, Danija, Vokietija, mistinis kriminalinis trileris

Peršauta savo tėvo ir palaidota netikro brolio, tik per plauką likusi gyva ir dėkinga ją išgelbėjusiam žurnalistui Mikaeliui Bliumkvistui, Lisbeta sveiksta ir ligoninėje laukia teismo už tris žmogžudystes, kurių nepadarė. Gretimoje palatoje kaukolės lūžius, padarytus Lisbetos kirvio, gydosi tėvas, buvęs sovietų šnipas.

 

 

„Man didžiausią įspūdį palieka tokie „kitokie“ filmai, kurie yra gana sunkūs ir skaudūs, bet verti sugaišto laiko, su įtraukiančiu siužetu ir nenuspėjama, dažnai nelaiminga pabaiga“, – sako pokalbininkė.

 

Kiti rekomenduojami filmai:

„Dienos šviesa“ Daglicht (2013)

Režisierius Diederik Van Rooijen, Olandija, detektyvinis trileris

Advokatė Iris Boelens yra vieniša motina auginanti autistą sūnų Aaroną. Kartą Iris paprašo mamos Ageeth, kad ji pasiliktų jų šeimos namuose prižiūrėti anūko, sužino apie niekada nematytą brolį Rėjų. Iris taip pat sužino, kad jos brolis buvo pripažintas kaltu už savo žmonos Rositos ir kūdikio nužudymą.

Rėjus yra autistas teisėjo sprendimu 20 metų patalpintas į psichiatrinę ligoninę. Iris, atkakliai ieškodama tiesos apie savo brolį siekdama jį išteisinti, sužino, kad Rėjaus ir jos gyvenimą sieja daug paslapčių.

 

 

„Moteris, kuri dainuoja“ Incendies (2010)

Režisierius Denis Villeneuve, Kanada, karo trileris

Mirus motinai, jau suaugę sesuo ir brolis apsilanko pas teisininką išklausyti jos palikimo ir paskutinio noro. Dvynius šokiruoja motinos laiškų turinys: ji atsisako būti palaidota, kol vaikai nesuras jų brolio, apie kurį nieko nežinojo, ir tėvo, kurį manė esant mirusį.

Brolis ir sesuo iš Kanados leidžiasi į ilgą kelionę po pilietinio karo nuniokotą Libaną. Klausydamiesi vietinių žmonių prisiminimų ir liudijimų, jie susipažįsta su tragiška mamos praeitimi ir sužino netikėtų staigmenų apie save.

 

 

„Paslėptas vaikas“ Tyskungen (2013)

Režisierius Per Hanefjord, Švedija, Vokietija kriminalinis trileris

Siaubingos avarijos metu žūva sėkmingos rašytojos Erikos Falcks tėvai. Po kelių mėnesių Erikos namuose pasirodo nepažįstamas vyras ir tvirtina, kad jie turi tą pačią motiną, ir jis yra jos įbrolis.

Erika tuo netiki ir prašo palikti ją ramybėje. Po kelių dienų jį randa nužudytą, o Erika pradeda pasigesti savo motinos daiktų. Netrukus ji sužino, kad jos motina turėjo tamsių praeities paslapčių, kurias kažkas arba kai kurie žmonės labai stengiasi nuslėpti. Erika vis labiau įtraukiama į melo ir mirties tinklą.

 

 

Norite filmus rekomenduoti ir jūs? Susisiekite su mumis asmenine žinute feisbuke

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 421 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,