Mano Gargždai



S. Karbausko ir V. Kuros elgesį Savivaldybės komisija išteisino: siūlys kreiptis į VTEK

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
S. Karbauskas ir V. Kura. Redakcijos nuotr. S. Karbauskas ir V. Kura. Redakcijos nuotr.

Rugsėjo mėnesį sudaryta Klaipėdos rajono savivaldybės komisija, skirta Tarybos narių Sigito Karbausko ir Viktoro Kuros veiksmams ištirti, ketvirtadienį pristatė savo tyrimų išvadas Savivaldybės komitetų posėdžiuose. Išvados – palankios politikams. Esą nors ir buvo pažeisti Valstybės politikų elgesio principai – sąžiningumas, padorumas ir pavyzdingumas, tačiau dėl jų neteisėto prisidėjimo prie partijos „Tvarka ir teisingumas“ bandymo registruotis politinės kompanijos dalyviu, reikšmingos tokio elgesio pasekmės nekilo.

 

Komisijos darbas – neturintis precedentų

Komisijos pirmininkas Raimundas Daubaris nuotoliniame Vietos ūkio ir kaimo reikalų komiteto posėdyje sakė, kad tai ko gero viena sudėtingiausių Savivaldybėje sudarytų komisijų paskutiniu metu: „Tokių precedentų neturėjome.“

Jis dėkojo visiems komisijos nariams, kurie esą atliko sunkų darbą, rinkdami tyrimo medžiagą. Be to, į pagalbą buvo pasamdyta ir teisininkė.

„Norėjome ištirti ir tai padaryti be išankstinių nuostatų. Daugelis klausė, kam toks darbas reikalingas. Jis buvo reikalingas ir mums, Tarybos nariams, kad išsiaiškintume, ar žmonės kažką pažeidė, ar ne, tiek ir patiems S. Karbauskui ir V. Kurai. Tikrai galės ramiau gyventi“, – motyvavo R. Daubaris.

Jis informavo, kad komisija formuoja siūlymą Tarybai dėl pažeistų elgesio principų kreiptis į Valstybinę tarnybinę etikos komisiją (VTEK), tačiau nemato pagrindo taikyti savivaldybės tarybos nario įgaliojimų netekimo procedūros bei kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą. Galutinį sprendimą turės priimti kitą savaitę posėdžiausianti Taryba.

Visgi, Ekonomikos ir biudžeto komiteto posėdyje, kuriame dalyvavo ir S. Karbauskas, aistrų netrūko. Komisijos sprendimui siūlyti kreiptis į VTEK nepritarė Tarybos nariai J. Dromantas ir V. Dačkauskas, kurie siūlė nutraukti tolimesnį tyrimą.

S. Karbauskas buvo pasipiktinęs, kad jam nebuvo pateikta informacija, kiek atsiėjo teisininko paslaugos. Komisijos sekretorė R. Zubienė aiškino, kad dar nėra gauta galutinė sąskaita, bet tarpinė suma, anot jos, siekia apie 1 800 eurų.

„Savivaldybės tarybos nariai S. Karbauskas ir V. Kura savo elgesiu (priimant neteisėtą sprendimą išrinkti laikinąjj Partijos pirmininką ir kitus sprendimus, kurių pagrindu buvo siekiama registruoti Partiją savarankišku politinės kampanijos dalyviu ir kaip neva Partijos Tarybos pasirašant atitinkamus dokumentus) sukėlė abejones dėl jų elgesio atitikties teisės aktams, atitinkamai neišvengė situacijos, kuomet savo elgesiu galėjo pakenkti savivaldybės tarybos reputacijai. S. Karbausko ir V. Kuros elgesys, ypač jvertinant, kad šie Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos nariai nepateikė išsamių paaiškinimų apie aplinkybes, kurioms susiklosčius jie atliko šioje išvadoje išvardintus veiksmus, neatitinka pavyzdingo elgesio visuomenėje normų. Kartu Komisija pažymi, jog Partija nebuvo jregistruota savarankišku politinės kampanijos dalyviu, taigi, nors S. Karbauskas ir V. Kura prisidėjo prie to, kad registruoti Partiją VRK buvo siekiama neteisėtai, reikšmingos tokio elgesio pasekmės nekilo. Be to, S. Karbausko ir V. Kuros veiksmai nebuvo tiesiogiai susiję su jų, kaip savivaldybės tarybos narių, pareigomis“, – dėstoma pristatytose komisijos išvadose.

Paaiškinimus spalio 19 d. vykusiame komisijos posėdyje dėstę S. Karbauskas bei V. Kura, konkrečių atsakymų pateikti negalėjo. Abu akcentavo, kad komisijos tyrimas yra prigimtinių jų teisių pažeidimas, nes kaip piliečiai jie turi teisę rinktis į taikius susirinkimus, kurie nekenkia Lietuvai.

 

Problemos – dėl bandymo registruoti rinkimams likviduojamą partiją

Primename, kad 2020 m. liepos mėnesio 20 d. dieną Vyriausioji rinkimų komisija gavo prašymą partiją „Tvarka ir teisingumas“ registruoti savarankišku politinės kompanijos dalyviu, buvo pateiktas tarybos posėdžio protokolas, kurį pasirašė 37 asmenys. Tarp dalyvių, dėjusių parašus ir organizavusių partijos „išlikimą“ buvo ir 5-ių Tarybos narių pavardės. Dvi iš jų – Klaipėdos rajono politikų, opozicijoje esančių Sigito Karbausko ir Viktoro Kuros.

Minėta partija su buvusiu lyderiu Remigijumi Žemaitaičiu jau birželio mėnesį buvo paskelbusi, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ likviduojama, tad tokį bandymą partijos vardu dalyvauti Seimo rinkimuose buvęs pirmininkas vadino neteisėtu, kaltino buvusius bendrapartiečius dokumentų klastojimu ir neteisėtu juridinio asmens užvaldymu.

VRK atsisakė rinkimams registruoti likviduojamą partiją.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingasis sekretorius, pirmininko pavaduotojas A. Petkus liepos 22 d. kreipėsi į VRK su prašymu „Dėl savivaldybių tarybų narių galimai sulaužytos priesaikos“, o VRK sudaryta komisija įpareigojo nuomonės rengėjus kreiptis į Jurbarko, Klaipėdos, Lazdijų, Skuodo rajonų savivaldybių tarybas su prašymu atlikti vertinimą dėl nurodytų savivaldybių tarybų narių galimai sulaužytos priesaikos.

Rugsėjo mėnesį Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo pritarta komisijos iš Tarybos narių partijų frakcijų deleguotų atstovų sudarymui. Patvirtinta komisijos sudėtis: Rasa Linkienė (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Raimundas Daubaris (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija), Aušra Gudauskienė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Loreta Piaulokaitė-Motuzienė (visuomeninio rinkimų komiteto „Bendrai geriau“ frakcija), Jonas Dromantas (Lietuvos socialdemokratų frakcija), Česlovas Banevičius (Mišri frakcija), Martynas Pocius (frakcija „Kuriam kartu“). Komisijos pirmininku pasiūlytas Raimundas Daubaris.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 276 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,