Mano Gargždai



Rytoj Seime – būsimosios Vyriausybės programos pristatymas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
LRT nuotr. LRT nuotr.

Rytoj, gruodžio 8 d., 14 val. Seimui bus pristatyta aštuonioliktosios Vyriausybės programa. Ją Seimo posėdyje pristatys paskirtoji Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

 

„Išskyrėme svarbiausius mūsų šalies pažangos prioritetus, kurie padės pasiekti esminį lūžį, sustiprins mūsų šalį ir jos žmones, padarys mus atsparesnius įvairioms galimoms grėsmėms, nesvarbu, tai būtų sveikatos krizė, klimato kaita ar kitos neapibrėžtos įtakos“, – pabrėžiama Vyriausybės programoje.

Seimo posėdžių sekretoriate užregistruotame dokumente išskirti svarbiausi Vyriausybės prioritetiniai projektai ir nurodytas jų pagrindimas ir sėkmės rodikliai, įtvirtinti bendri Vyriausybės veikimo principai.

 

Vyriausybės programos svarstymas

Ministro Pirmininko pateiktos Vyriausybės programos svarstymas yra vienas iš svarbiausių parlamento darbų prasidėjus pirmajai naujo Seimo sesijai.

Kaip yra anksčiau pažymėjęs Konstitucinis Teismas, Vyriausybės programa yra vertintina kaip teisinis dokumentas, kuriame išdėstytos tam tikro laikotarpio valstybės veiklos gairės. Ji yra privaloma Vyriausybei visą jos įgaliojimų laiką.

„Kartu ne mažiau svarbi yra jos, kaip teisinės formos, sąlygojančios Vyriausybę formuojančių institucijų veiksmus ir užtikrinančios Vyriausybės bei šių institucijų tarpusavio sąveiką, reikšmė“, – akcentuojama Konstitucinio Teismo nutarime.

Parengtą Vyriausybės programą ir savo sudarytą ir Respublikos Prezidento patvirtintą Vyriausybę Ministras Pirmininkas turi pristatyti Seimui ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo.

Seimo nutarimo dėl Vyriausybės programos projektas turi būti užregistruotas Seimo posėdžių sekretoriate ir paskelbtas Seimo interneto svetainėje ne vėliau kaip likus 24 valandoms iki posėdžio, kuriame ji bus pristatoma.

 

Svarstymo eiga

Pristatydamas Vyriausybės programą, Ministras Pirmininkas Seimo posėdyje gali kalbėti iki 40 minučių. Atsakymams į klausimus iš viso skiriama pusantros valandos. Klausimai gali būti užduoti tiek Ministrui Pirmininkui, tiek bet kuriam iš ministrų.

Po pateikimo Vyriausybės programą svarsto Seimo frakcijos ir Seimo komitetai, kurie turi teisę pakviesti Ministrą Pirmininką ar ministrą su jais suderintu laiku atsakyti į klausimus dėl Vyriausybės programos.

Ne vėliau kaip per 15 dienų nuo pateikimo Seimas savo posėdyje turi apsvarstyti Vyriausybės programą. Šiame posėdyje pirmiausia išklausoma Seimo opozicijos lyderio pranešimas, frakcijų, pradedant opozicinėmis, ir komitetų išvados. Po to rengiama diskusija, kurios pabaigoje suteikiamas žodis Ministrui Pirmininkui (iki 20 min.), taip pat galimybė jam ir ministrams dar kartą atsakyti į Seimo narių klausimus (iki 90 min.).

Kai Ministras Pirmininkas ir ministrai baigia atsakinėti į Seimo narių klausimus, Seimas turi priimti sprendimą dėl Vyriausybės programos. Sprendimo formuluotės pateikiamos komitetų ir frakcijų išvadose.

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai. Vėliau Vyriausybės nariai turi prisiekti Seime Vyriausybės įstatymo nustatyta tvarka.

Jeigu Vyriausybės programai būtų nepritarta arba ji būtų grąžinta Vyriausybei patobulinti, nauja Vyriausybės programos redakcija Seimui turėtų būti pateikta per 10 dienų, o jos svarstymo procedūra kartojama iš naujo.

Jei Seimas du kartus iš eilės nepritartų naujai sudarytos Vyriausybės programai, Vyriausybė privalėtų atsistatydinti.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 270 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,