Mano Gargždai



Situacija dėl koronaviruso gerėja, paskelbtas skiepijimo grafikas Klaipėdos rajone

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Virginijos Šleiniūtės nuotr. Virginijos Šleiniūtės nuotr.

Teigiamos tendencijos koronaviruso sergamumo statistikoje bei prasidėjusi vakcinacija atneša vilties, kad šviesa tunelio gale šioje kovoje su pandemija jau matoma. Šalyje, remiantis Lietuvos statistikos departamento pateikiamais duomenimis, 14 dienų sergamumas 100 tūkst. gyventojų – 889,2, Klaipėdos rajone šis rodiklis jau kurį laiką yra mažesnis už Lietuvos vidurkį ir trečiadienį siekė 587,1 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Jau nuo šiandien, sausio 13-osios, Klaipėdos rajone pradedami skiepyti mobilaus punkto darbuotojai, Viliaus Gaigalaičio globos namų, Klaipėdos rajono paramos šeimai centro, Lapių bendruomeninių šeimų namų gyventojai ir darbuotojai, taip pat epidemiologinę diagnostiką atliekantys Nacionalinio visuomenės sveikatos priežiūros centro Gargždų skyriaus darbuotojai.

 

Klaipėdos rajone – be naujų protrūkių

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Gargždų skyriaus vedėja Aušra Syminienė sako, kad visi šie gerėjantys sergamumo rodikliai – visų pastangų, taikomų karantino ribojimų, kontrolės priemonių pasekmė.

„Viskas priklauso nuo visų indėlio, pradedant nuo politinių sprendimų, baigiant policijos darbu. Nėra taip, kad laukėme ir sulaukėme pagerėjimo. Pamatėme ir žmonių elgesio pasikeitimų: kai susirgimų tiek daug, gal tai keičia kai kurių skeptikų nuomones“, – kalbėjo pašnekovė, atviraudama, nors nuotaikos ir geresnės, tačiau įtampa išlieka.

Anot NVSC specialistės, antradienio duomenimis, naujų protrūkių Klaipėdos rajone nėra. Nors atvejų vis dar fiksuojama globos ir slaugos įstaigose, pavyzdžiui V. Gaigalaičio globos namuose, Gargždų ligoninėje.

Anot A. Syminienės, tai iš išorės atnešti užsikrėtimai, įstaigų viduje plitimas nebefiksuojamas: „Atvejai valdomi, kad neplistų pačioje įstaigoje, labai susirikiavusios įstaigos veiksmus, priemones.“

Antradienį taip pat buvo nustatytas 1 atvejis Priekulės lopšelyje-darželyje, tačiau ugdymo įstaigose daugiau COVID-19 susirgimų nenustatyta.

Specialistės teigimu, vis dar daug atvejų nustatoma šeimose, įmonėse, vis dar labai daug susirgusiųjų nurodo, kad nežino, nuo ko užsikrėtė.

„Matome ir kad tam tikra dalis žmonių nesitiria. Tad jų kontaktai ir nežino. Sprendimai daromi iš aiškios situacijos analizės. Tačiau jeigu žmonės nesitiria, iškrenta iš tų duomenų, iš kurių daroma analizė. Tai nėra gerai“, – problemą įvardijo NVSC Gargždų skyriaus vedėja.

Ji taip pat akcentavo, kad sulaukia nemažai pasakymų, kad nėra įmanoma izoliuotis, tad primena, kad jeigu sąlygų tikrai nėra, šiuo klausimu gali padėti Savivaldybė, suteikdama patalpas.

 

Didelės viltys – vakcinacija

Klaipėdos rajono savivaldybė jau surikiavo eiles įstaigų ir asmenų, kurie pagal nustatytą tvarką turi būti paskiepyti vakcina nuo koronaviruso. Primename, kad Gargždų ligoninėje jau buvo paskiepyti 75 medikai. Toliau eilėje – mobiliųjų punktų, socialinės globos įstaigų gyventojai ir darbuotojai, kiti asmens sveikatos priežiūros, odontologijos kabinetų, vaistinių darbuotojai. Klaipėdos rajono savivaldybė informavo, kad šiuo etapu Klaipėdos rajonui skirtos 342 vakcinos „Pfizer BioNtech“ dozės.

„Didelės viltys dedamos į skiepijimo kampaniją. Pirmiausia – paskiepyti jautriąją visuomenės dalį, kad išvengtume liūdnų pasekmių ir palengvintume gydymo, slaugos paslaugų teikimą“, – kalbėjo A. Syminienė.

Ji nurodė, kad pirmadienį buvo pradėtas masinis testavimas įstaigose, siekiant nustatyti, ar prioritetiniuose sąrašuose sutikę skiepytis asmenys 3 mėnesius iki skiepijimo dienos nesirgo ir šiuo metu neserga COVID-19 liga.

„Iš beveik 400 atliktų greitųjų testų (tiriami buvo nesirgę COVID-19 įstaigų gyventojai ir darbuotojai) nustatyta, jog tik 3 asmenys turi imunitetą, nors jie nejautė jokių COVID-19 ligos simptomų“, – pranešė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus patarėja Ernesta Badalova.

Klaipėdos rajone veikiančių vaistinių ir odontologų kabinetų darbuotojus Klaipėdos rajono savivaldybė kviečia kreiptis dėl vakcinavimo el. paštu , nurodant įstaigą, kurioje dirba, darbuotojų, kurie sutinka skiepytis vardus, pavardes, pareigas, kontaktinį telefoną, asmens kodą. Taip pat dėl skiepijimo galima kreiptis ir į Gargždų PSPC.

Skiepų skeptikams A. Syminienė sako, kad bet kokie paprasčiausi vaistai, pavyzdžiui, paracetamolis, gali turėti šalutinį poveikį, tačiau būtina pamatuoti ar galima rizika atsveria žmogui duodamą naudą.

„Jeigu tau reikia, tu jį geri, nors gali turėti daugybę šalutinių poveikių. Ir į gatvę išeiti yra rizikinga. Viskas turi riziką ir naudą. Visada darai tai, kas tau naudos duoda daugiau, nei rizikos. Skiepai nuo koronaviruso duoda nepamatuojamai daugiau naudos. Tai – išsigelbėjimas žmonijai“, – apibendrino specialistė.

 

Naujiena – susirgusiojo anketa

Nuo praėjusios savaitės asmenys, kuriems buvo patvirtinta COVID-19 diagnozė, gali patys savarankiškai užpildyti NVSC tinklalapyje esančią epidemiologinio tyrimo anketą.

Anot A. Syminienės, toks sąžiningas ir tvarkingas anketoje pateikiamų klausimų užpildymas galėtų paspartinti kontaktą turėjusių asmenų izoliavimo procesą, padėti operatyviau dirbti.

„Kai būdavo patvirtinti atvejai tiriami, specialistai skambinėjo, klausinėjo duomenų, identifikuodavo rizikas, nustatinėjo, nuo ko užsikrėtė. Tą darbą padėjo atlikti ir Visuomenės sveikatos biuras, savanoriai-kariai. Pildant anketą taupomas visų laikas“, – nurodė specialistė, užsimindama, kad kol kas mažai kas žino apie šią galimybę, sulaukiama tik pavienių anketų.

 

Skelbiamas skiepijimo nuo COVID-19 grafikas Klaipėdos rajone:

Data

Skiepijami asmenys

Skiepijimo vietos

Sausio 15 d.

Socialinės globos įstaigų gyventojai ir darbuotojai.

Lapių bendruomeniniai šeimų namai.

Kiti asmens sveikatos priežiūros darbuotojai – privatūs odontologijos kabinetų darbuotojai.

 

Vaistinių darbuotojai.

 

Sausio 14 d.

Mobilaus punkto darbuotojai.

Klaipėdos rajono visuomenės sveikatos biuras.

Paupių pirminės sveikatos priežiūros centras.

Priekulės pirminės sveikatos priežiūros centras.

Slaugos įstaigų gyventojai ir darbuotojai.

Paupių pirminės sveikatos priežiūros centras (slaugos skyrius).

Socialinės globos įstaigų gyventojai ir darbuotojai.

Priekulės socialinių paslaugų centras.

Senjorų dvaras.

VšĮ „Gyvenimo gija“.

Kiti asmens sveikatos priežiūros darbuotojai.

UAB „Juritmas“.

Gargždų PSPC.

Priekulės pirminės sveikatos priežiūros centras.

VšĮ „Gyvenimo gija“.

AB „Medica klinika“.

„Mars Lietuva“ sveikatos priežiūros darbuotojai.

Paupių pirminės sveikatos priežiūros centras.

Sausio 13 d.

Mobilaus punkto darbuotojai (prioritetinė grupė pagal ministro įsakymą).

Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centras.

Priekulės pirminės sveikatos priežiūros centras.

Socialinės globos įstaigų gyventojai ir darbuotojai.

Viliaus Gaigalaičio globos namai

Klaipėdos rajono paramos šeimai centras.

Lapių bendruomeniniai šeimų namai.

Epidemiologinę diagnostiką atliekantys specialistai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos priežiūros centro Gargždų skyrius.

 

Skiepijimo procesas – administracijų direktorių kontrolėje

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informavo, kad dėl galimų prioritetinių grupių skiepijimo koronaviruso (COVID-19) vakcina eiliškumo pažeidimų įvedami papildomi saugikliai. Nuo šiol savivaldybės administracijų direktoriai turės prižiūrėti skiepijimo procesą ir kontroliuoti nustatyto skiepijimo eiliškumo laikymosi ne tik joms pavaldžiose, bet ir kitose savivaldybėje esančiose sveikatos priežiūros įstaigose. SAM pavaldžių įstaigų veiklos priežiūrą vykdys ministerijai pavaldžios viešojo administravimo įstaigos.

Tokį sprendimą priėmė sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas Arūnas Dulkys.

Šalies savivaldybių administracijos turės tikrinti sveikatos priežiūros įstaigas, kurių veiklos vieta yra savivaldybėje ir privačias gydymo įstaigas, išskyrus SAM pavaldžias įstaigas, kurių priežiūrą vykdys ministerijai pavaldžios viešojo administravimo įstaigos. Bus kontroliuojama, ar į skiepijamų asmenų sąrašus gydymo įstaigos įtraukė tik teisę skiepytis turinčius asmenis, ar įtraukė visus tokius asmenis ir ar buvo paskiepyti tik teisę skiepytis turintys žmonės.

Savivaldybei pastebėjus galimus pažeidimus, sveikatos priežiūros įstaigoms bus taikoma administracinė atsakomybė.

Taip siekiama užtikrinti, kad skiepijimas būtų vykdomas griežtai laikantis prioritetų, nustatytų teisės aktuose ir būtų išvengta atvejų, kai paskiepijami asmenys, nepatenkantys į prioritetines grupes.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 331 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,