Mano Gargždai



„Vaivorykštės“ moksleivė: net ir nuotoliu galima mokytis kitaip

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Nors pandemija privertė visus užsidaryti namuose, „Vaivorykštės“ gimnazijos antrokai ir jų mokytojai randa būdų mokytis kitaip. Sausio mėnesį jie dalyvavo dviejose įdomiose literatūros pamokose, kurias vedė ne mokytojai, o kviestiniai svečiai.

 

Pamoką „Kinas ir literatūra“ surengė dr. Jolanta Kanapickaitė, Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos mokslų departamento vyriausiosios metodininkė-tyrėja. Mokiniams ji papasakojo, kaip literatūros kūriniai virsta kino filmais.

Mokslininkė kalbėjo apie Kazio Borutos romaną „Baltaragio malūnas“ bei režisieriaus Arūno Žebriūno vaidybinį filmą „Velnio nuotaka“, analizavo filmą „Laiškai Sofijai“ – apie dailininką ir kompozitorių Mikalojų Konstantiną Čiurlionį (režisierius Robert Mullan), sukurtą pagal jo laiškus.

Mane ir daugelį kitų gimnazistų itin sudomino rašytojos Jurgos Ivanauskaitės kūryba. Jos kūriniai abstraktūs, o gyvenimas pilnas nuotykių. Dr. J. Kanapickaitė buvo artima rašytojos draugė, tad pateikė nemažai įdomių faktų iš jos gyvenimo, pristatė romaną „Miegančių drugelių tvirtovė“ ir pagal jį sukurtą rež. J. Lapinskaitės vaidybinį filmą.

Kinas ir literatūra – neatskiriamos, dažnai viena kitą papildančios meno šakos, tad šioje pamokoje ne tik susipažinome su kino ir literatūros kūrinių sintezės produktais, sužinojome apie filmų kūrimo ypatumus, bet ir galėjome atlikti užduotį – sukurti filmo siužetą.

Pamoką „Šventojo Rašto atsiradimo istorija“ vedė Vilniaus šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) parapijos klebonas kunigas Evaldas Darulis, supažindinęs gimnazistus su Biblija ir pasidalinęs savo mintimis apie šį raštijos šedevrą.

Sužinojome, jog Šventąjį Raštą sudaro Senasis ir Naujasis Testamentai (73 knygos), pats kūrinys alegorija, o jame minimi įvykiai siejasi su istorijos faktais. Brolis Evaldas teigė, jog į Šventąjį Raštą turime žvelgti kaip į netiesioginės reikšmės pasakojimą, kuriame abstrakčios sąvokos, moralinės savybės ar dvasinė tikrovė reiškiamos konkrečiu vaizdu.

Vienas įdomiausių klausimų, apie kurį buvo diskutuojama pamokoje – ką Brolis Evaldas pasakytų žmogui, kuris nesidomi Biblija ar krikščionybe.

Atsakymas daugelį privertė susimąstyti: „Man ta knyga yra apie žydų istoriją, iš kurios kyla krikščioniškoji religija, kuriai aš priklausau. Tai aš joje matau ir kilmę tos religijos, ir tuo pačiu galiu daug dalykų pasisemti – kaip reikia gyventi išmintingai, bet kokiu atveju tai patarimai. Jie visą laiką yra tie, kurie tau leidžia susivokti gyvenime, o tas susivokimas yra visą laiką naudingas netgi ir netikinčiam žmogui.“

Šios abi pamokos man bei, manau, ir kitiems gimnazistams paliko gilų įspūdį. Sužinojome daug naujų faktų, susipažinome su įdomiais žmonėmis, praplėtėme savo akiratį. Net ir nuotoliu mokytis yra įdomu!

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 231 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,