Mano Gargždai



Dauparų bendruomenei vaikų darželio dar teks palaukti – nutraukiama sutartis su rangovu

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Agotos Rimkuvienės nuotr. Agotos Rimkuvienės nuotr.

Opiam klausimui dėl vaikų darželio Gobergiškėje modernizacijos, kuri vis stringa, Klaipėdos rajono savivaldybė suorganizavo nuotolinį susitikimą su gyventojais. Prisijungė apie 30 suinteresuotų asmenų, tarp jų – rangą atliekančios įmonės UAB „Išskirtinio būsto statyba“ vadovas Mindaugas Citavičius, Tarybos nariai, Dauparų-Kvietinių seniūnas Vytautas Tamašauskas, Dauparų bendruomenės gyventojai. Konfliktinėje atmosferoje tarp Savivaldybės ir darbus vykdančios įmonės atstovo gyventojai išgirdo ir jiems itin nemalonią žinią – darželio greitu metu tikėtis neverta, nes sutartis su įmone nutraukiama, planuojama vėl skelbti viešųjų pirkimų konkursą ir tikimasi, kad naujasis rangovas objektą galėtų užbaigti kitų metų pradžioje.

 

Savivaldybė pradės sutarties nutraukimo procedūrą

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas apgailestavo, kad tenka bendrauti ne itin maloniomis aplinkybėmis.

„Kai buvome susirinkę ir kalbėjomės apie tai, kaip iškelti biblioteką ir pradėti renovuoti darželį, turbūt niekas nesitikėjo, kad praėjus dviem metams kalbėsime, kaip užbaigti objektą. Jis turėjo būti baigtas pernai rugpjūčio 23 d. Rugsėjo 1-ąją vaikai turėjo pradėti eiti į darželį“, – priminė meras.

Jis teigė, kad Savivaldybė darė viską, kad darželis būtų baigtas modernizuoti: „Per paskutinius 2–3 mėn. asmeniškai inicijavau 3–4 susitikimus su rangovu ir derinome veiksmus, ką daryti, kad rangovas užbaigtų tą objektą.“

Paskutinis prašymas, anot mero, rangovui buvo iki kovo 15 d. pateikti garantiją sutarties vykdymui ir tuos darbus tęsti. Deja, pasak rajono vadovo, reikiamo dokumento nebuvo gauta, todėl nuspręsta pradėti rangos darbų sutarties nutraukimo procedūrą.

„Interpretacijų viešoje erdvėje yra įvairių. Seimo narys Petras Gražulis parašė ir viešą laišką, kalbėjau su juo telefonu keletą kartų, jis tarpininkavo su rangovu. Petrui buvo aiškiai pasakyta, ką rangovas turi padaryti, kad galėtų tęsti darbus, manau buvo perduota“, – informacija dalinosi B. Markauskas.

Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas taip pat trumpai pristatė susiklosčiusią situaciją. Jis priminė, kad projekto sąmata – apie 628 tūkst. eurų, sutartis su UAB „Išskirtinio būsto statyba“ buvo pasirašyta 2019 m. liepos 22 d., sutarties trukmė buvo numatyta 12 mėn.

„Tokiam objektui rekonstruoti tai tikrai yra pakankamas laiko tarpas. Deja, nesisekė dėl įvairių priežasčių“, – prie susitikimo prisijungusiems dėstė A. Bogdanovas.

Jis nurodė, kad sutartis, atsižvelgiant į rangovo prašymus, papildomu susitarimu buvo pratęsta du kartus. Pirma, iki 2020 metų spalio 10 d., po to – iki 2021 m. balandžio 30 d. Šiuo metu ji vis dar yra galiojanti.

Administracijos direktorius teigė, kad būta daug įvairių raštų, tačiau minėjo, kad Savivaldybės atstovai dėjo daug pastangų, bendraujant su projektuotojais, lanksčiai vykdė atsiskaitymus.

„Apmokėdavome už darbus dukart per mėnesį, per 2–3 dienas, ne daugiau kaip iki 7 d. Tai palankios sąlygos dirbti rangovui ir pabaigti tą objektą. Bet, kaip matome, pusantrų metų, o realiai darbų atlikta apie pusę, galime prognozuoti, kiek dar tai galėtų tęstis“, – apgailestavo A. Bogdanovas.

Jis informavo, kad dėl to, jog nebuvo pateiktas sutarties užtikrinimas, vadovaujantis 17.2 sutarties punktu, bus inicijuojamas sutarties nutraukimas ir ieškomas naujas rangovas darbams baigti. Gyventojams prašant tikslinti terminus, Administracijos direktorius minėjo, kad sutarties nutraukimas turėtų įvykti per kovą–balandį, tuomet balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje tikimasi paskelbti naują viešąjį pirkimą.

 

Rangovas nesulaukė Savivaldybės atsakymų į klausimus

Susitikime poziciją išdėstė ir rangovas – UAB „Išskirtinio būsto statyba“ direktorius Mindaugas Citavičius.

Jis pirmiausia neigė, kad buvo kviečiamas į susitikimus su Savivaldybės atstovais: „Su mumis paskutinį kartą buvo susisiekta praėjusiais metais, jeigu neklystu. 3–4 susitikimų tokių nebuvo, gal jūs ir aptarinėjote, bet rangovo nekvietėte.“

„Mums paviešinus galimus Administracijos direktoriaus A. Bogdanovo santykius su Endriejavo projektuotojais, buvo sustabdytas Dauparų projekto apmokėjimas. Formaliai buvo paprašyta pateikti sutarties garantiją. Užsakovas tą teisę turi ir turėtų tuo vadovautis, bet tada mes grįžtame į 2020 m. rugpjūčio 23 d., kai pasibaigė sutartis. Prieš pratęsiant sutartį buvo sprendžiamas klausimas, ar turime sustabdyti darbus, kad Dauparų bendruomenė negautų darželio ir lauktų visų atsakymų iš užsakovo, ar mes visgi visais būdais stengiamės vykdyti darbus, kad Dauparų bendruomenė darželį gautų rugsėjo 1 d. Sprendimas buvo priimtas vykdyti darbus, ir, kaip suprantu, tai buvo suderinta su administracijos vadovybe, – dėstė M. Citavičius. – Darbai vyko, pirma, mes padarydavome juos, paskui ateidavo projekto sprendimai.“

M. Citavičius argumentavo, kad norint gauti prašomą sutarties užtikrinimo garantą, pati Savivaldybė turėjo atsakyti į jiems reikiamus klausimus – pateikti pateiktų atliktų darbų pažymą, kuriai neturi pretenzijų, ir sutarties pratęsimo kopiją. Anot jo, be šių dokumentų draudimo bendrovė negali pateikti sutarties užtikrinimo.

„Ką padaro užsakovas? Pirmu atsakymu jis pateikia tik sutarties pratęsimo kopiją, jis neteikia mums pažymos, neteikia jokių atsakymų. Taip galimai yra vilkinamas laikas. Po mūsų rašto vėl, užsakovas pateikia ne visus techninės priežiūros vadovo priimtus darbus, tik dalinai – pažymą už praeitus metus, į klausimą, kodėl neįtraukiami visi darbai, užsakovas nieko neatsako. Mes prašome pateikti atsakymus dėl projektavimo, kad galėtume dirbti, užsakovas nieko neatsako. Kokia susidaro paradoksali situacija – užsakovas mums neteikia atsakymų arba pateikia dalinius, o tuo pačiu reikalauja, kad iki kovo 15 d. pateiktume sutarties garantą“, – statytojo neveiksnumą įžvelgė įmonės vadovas.

Jis susitikime atkreipė dėmesį, kad užsakovas dėl jų kito vykdomo objekto – Endriejavo kultūros namų modernizacijos kreipėsi į teisėsaugą, tai esą tik parodo, kad „pataikėme į skaudžią užsakovo vietą“, ir visuomenėje jau yra formuojamas neigiamas įmonės įvaizdis.

 

Darbų yra atlikta už maždaug pusę sumos. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Aiškinosi santykius, kaltino vienas kitą melu

Atmosfera tarp abiejų pusių įkaito, Administracijos direktorius prašė M. Citavičių viešai išsakyti kaltinimus, tam, kad jis turėtų įrodymą ir galėtų kreiptis į teisėsaugą dėl šmeižto.

Pastarasis sakė, kad jokių kaltinimų niekam nereiškia, tik išdėstė faktus, kurie esą ir raštiškai pateikti. A. Bogdanovas pastebėjo, kad ir ten esą yra šmeižto.

„Mes aiškiai parašėme, kad tie darbai, kurie yra aktuoti, jie yra tinkamai atlikti, tiek kiek techninė priežiūra ir mūsų specialistai juos priima. Toks raštas yra pateiktas ir to, ko jūs prašėte dėl sutarties projekto. Mes net esame raštu įsipareigoję, jeigu jūs susitvarkote su technine dokumentacija, sutartį automatiškai pratęsti iki šių metų rugsėjo 1 d.“, – nurodė A.Bogdanovas, prašydamas baigti „demagogijas“.

Meras taip pat sureagavo į M. Citavičiaus kalbas apie Savivaldybės nebendradarbiavimą.

„Yra ir administracijoje žmonės, ir A. Ronkus, kuris dalyvavo tuose susitikimuose ir gali patvirtinti, netgi telefonų išklotinę galima išsitraukti, jeigu jau taip. Per paskutinius du mėnesius mes ganėtinai intensyviai bendravome. Jūs esate įmonės vadovas ir puikiai suprantate, kad negali būti be sutarties užtikrinimo garanto vykdomi darbai. Ko Jūs norite? Kad Savivaldybė pažeistų tuos reikalavimus? Tai nėra tokie paprasti dalykai, tie rangovai, kurie dalyvavo konkurse, sužinoję gali apskųsti konkursą, negalime elgtis taip, kaip norime. Kiek kartų apie tai kalbėjome ir prašėme, netgi ne visai sumai sutarties, nors 50 tūkst. tą garantą tęsti, deja, vakar terminas pasibaigė“, – replikavo B. Markauskas.

M. Citavičius tvirtino, kad paskutinio techninio vadovo pasirašyto akto užsakovas nepriima ir pinigai nėra sumokėti.

„Mere, mes siūlėme ne kartą pateikti draudimą ne pilnai sumai, kol užsakovas nepateiks atsakymų į visus rūpimus klausimus. Dabar jūs šnekate jau apie 50 tūkstančių. Man trūksta žodžių. Kaip galime pateikti sutarties garantą ir darbų atlikimo grafiką draudimo bendrovei, kai jūs neduodate atsakymų? Pagrindiniame koridoriuje yra inžineriniai vamzdžiai, vėdinimo sistemos, nėra sprendimų, kaip juos padaryti, jūs dabar ciniškai sakote, rangovas nepateikė sutarties garanto, kai jūs patys mums neteikiate atsakymų. Jūs, mere, manipuoliuojate“, – aršios kaltinimų vienas kitam lavinos buvo priversti klausytis susirinkusieji.

Į diskusiją įsitraukęs Administracijos direktoriaus pavaduotojas Justas Ruškys apgailestavo, kad bendruomenei tenka klausytis tokių kalbų.

Jis nurodė, kad per sausio ir vasario mėnesius buvo suorganizuoti 5 susitikimai su įmone dėl jos vykdomų objektų rajone.

„Jeigu Jūs į dieną parašote po tris raštus administracijai, tai nereiškia, kad jūs ieškote kokio sprendimo, jūs užgujate tą administraciją, kuri dirba su jumis ir stengiasi ne kartą padėti, gelbėdama objektą“, – šnekėjo J. Ruškys, atsiprašydamas gyventojų už nekokią susitikimo pradžią.

 

Prašė ginčus aiškintis teisme

Tarybos narys Vaclovas Macijauskas po Savivaldybės vadovų ir įmonės direktoriaus apsikeistų kaltinimų, siūlė santykius aiškintis teisme.

„Šiandien teisiškai sutarties vykdyti negalime, patys žinome Kretingos variantą, ten didesnės sumos buvo, kai nepateiktas buvo garantas ir Savivaldybė liko su „nosim“. Šiandien diskusija turi vykti apie tai, kokiais terminais ir kaip mes pastatysime darželį. O jeigu Mindaugas nori išsiaiškinti santykius, tam yra teisinės institucijos. Niekam absoliučiai nėra įdomu, ką parašėte, ko ne. Viena šalis nutraukia sutartį, nes kita šalis pažeidė ją. Jeigu neteisėtai – eikite į teismą, kito kelio nematau“, – nuomonę išdėstė V. Macijauskas.

Opozicijos atstovas, Tarybos narys Sigitas Karbauskas pastebėjo, kad naujas formatas – aiškintis santykius prie visų, esą gyventojams svarbiausia yra faktas. Politikas klausė, kodėl, jeigu anksčiau buvo mokami pinigai neturint užtikrinimo garanto, jie negali ir toliau būti mokami ir darbai tęsiami be minėto dokumento.

„Kai dirbau Administracijos direktoriumi, visada sakydavau: „Ar vagiame? Nevagiame. Ar įstatymas draudžia? Nedraudžia“, darome ir padarome. Padarėme ir mokyklą Gobergiškėje su vargais, sunkumais, bet padarėme. Mokėjote be garanto, be vadų tokie dalykai nevykdomi. Jūs tyrimus kokius norite darykite. Sveikinu, kad darbai buvo daromi“, – kalbėjo S. Karbauskas, klausdamas, ar dėl to, kad pinigai buvo mokami be sutarties garanto, kas nors nukentės, vyks teisiniai ginčai.

Atsakydamas į S. Karbausko klausimus, A. Bogdanovas atskleidė, kad jis apie tai, kad buvo dirbama rangovui neturint sutarties užtikrinimo, sužinojo šių metų sausio gale, kai jį raštu informavo skyrius. Direktorius minėjo, kad tai buvo administracijos klaida, todėl vyksta tyrimas ir yra aiškinamasi, kodėl taip įvyko. Dėl darbų, kurie yra priimti, užaktuoti ir rangovas yra gavęs pinigus, taip pat nebus imamasi kokių nors veiksmų.

Tarybos narys Raimondas Simonavičius prieštaravo S. Karbauskui: „Kaip teisininkas negalėčiau sutikti, kad viešus pinigus dedame į kairę ir dešinę, kam norime, duodame, kam nenorime, neduodame. Iš tikrųjų tai Savivaldybės pinigai ir taip elgtis, kaip norime, negalime. Drįsčiau Sigitui paprieštarauti, įstatymo turime laikytis visi. Dėl sutarties, atsitiko, kaip atsitiko, yra tik teisiniai mechanizmai, manau, kad teismai sudėlios taškus ant „i“, jeigu sutartyje susitariančios šalys numatė garantus, jos privalėjo jų ir laikytis, čia šiandien – ne teismo posėdis, kas ką padarė ar ne.“

 

Bendruomenė nesulaukia darželio. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Kada tikėtis darželio atidarymo?

Tiek gyventojai, tiek Tarybos nariai klausė Savivaldybės atstovų, kada gi bendruomenė gali tikėtis objekto pabaigimo ir kada, planuojama, darželis galėtų atverti duris jo nekantriai laukiantiems mažamečių tėvams.

Situaciją modeliuoti bandė A. Bogdanovas, nežadėdamas džiuginančių terminų.

„Balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje skelbiamas naujas konkursas, jeigu viskas vyks sklandžiai – per keletą mėnesių gautume rangovą. Tada prasidės statybos, kiek jos truks, labai priklauso ir nuo rangovo. Preliminariai galima tikėtis, kad truks apie 6 mėn., nes darbų pinigine prasme atlikta praktiškai už pusę. Galėtų būti baigta realistiniu variantu kitų metų vasarį, o optimistiniu – dar ir šiemet galima“, – terminus prognozavo Administracijos direktorius.

Meras sakė, kad nenori žadėti nerealių dalykų, juk net pasirašius sutartį su dabartiniu rangovu, niekas negalvojo, kad atsitiks taip, kaip atsitiko: „Šiandien prognozuoti, kada bus nupirkti darbai ir užbaigta ranga, tikrai būtų be galo sunku. Tas žingsnis daromas tam, kad tikrai jie būtų užbaigti.“

S. Karbauskas taip pat teiravosi, kiek objektas, skelbiant naują rangos konkursą, gali pabrangti.

A. Bogdanovas teigė iliuzijų, kad jis atpigs, tikrai nėra, o kiek pabrangs, dabar pasakyti negali niekas.

„Turime kuo greičiau pirkti ir tikėtis, kad bus kuo didesnė konkurencija. Turime statomą Jakuose mokyklą. Pirmas konkursas neįvyko, nes nugalėtojas atsiėmė savo prašymą, manė, kad persiskaičiavo, buvo 2,2 mln. eurų suma, antras konkursas įvyko, laimėta už 1,8 mln. Viskas yra įmanoma. Pažiūrėkime, kaip statoma Jakuose mokykla, gražu žiūrėti, gražių pavyzdžių yra“, – kalbėjo A. Bogdanovas.

Dauparų bendruomenės pirmininkas Mindaugas Srėbalius apgailestavo, kad šioje situacijoje yra daug politikavimo.

„Kai reikia darželio vaikams ir kad tėvai galėtų sukti ekonomiką, norisi kuo mažiau šioje vietoje politikuoti ir ieškoti teisybės. Jeigu tai buvo neišvengiama, su visa pagarba, Savivaldybe, eikite, tvarkykitės, darykite žingsnius, kokius reikia, bet duokite žinią bendruomenei, ka daryti su tais vaikais šiandien, rytoj, nuo rugsėjo“, – kalbėjo bendruomenės atstovas.

Jis teigė netikintis optimistiniu objekto baigimo scenarijumi, bet viliasi, kad kitą rugsėjį vaikai galės būti vedami į rekonstruotą darželį. M. Srėbalius prašė, kad bendruomenės nariai būtų nuolat informuojami apie vykstantį procesą, projekto eigą.

„Rangovo ar nesusikalbėjimo kaltė buvo, bet Jūs ir toliau aiškinkitės, mums tai neįdomu, pusė valandos – šaudymasis į vieną ar į kitą pusę, nebūtina ir girdėti. Norime, kad kuo greičiau pabaigtumėte šį objektą“, – vylėsi Dauparų bendruomenės pirmininkas.

Meras, atsakydamas žadėjo, kad naujai išrinktas seniūnas žinos visą informaciją ir gyventojams ji bus pasiekiama per seniūniją.

Dauparų gyventoja Laima Liaudonskienė, laukianti darželio gyvenvietėje, prašė, kad pažadai būtų ištesėti, ji pastebėjo, kad mokyklos darbai vėlgi vyko nesėkmingai, užtruko, dabar analogiška situacija su darželiu.

„Nežinau, ar mes esame čia taip nuskriausti, ar mums, tiems Dauparams, reikia eiti mišias užsipirkti, kad taip mums nesiseka?“, – retoriškai klausė gyventoja.

A. Bogdanovas teigė, kad Savivaldybė taip pat turi norą kuo greičiau atidaryti ugdymo įstaigą, esą jau ir gatvė šalia išasfaltuota, ir šaligatvis įrengtas.

„Jūs nežinote, jau ir baldai yra nupirkti darželiui, mes mielai juos būtume ten atvežę ir sumontavę, bet, deja“, – naujiena pasidalino A. Bogdanovas.

 

Gobergiškės darželio darbai sustojo. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Neatmeta galimybės įtraukti į nepatikimų tiekėjų sąrašą

Tarybos narys R. Simonavičius susitikime teigė, kad viešojoje erdvėje rado informacijos, kad panašios bėdos UAB „Išskirtinio būsto statyba“ ištiko ir Akmenės rajone 2019-aisiais, ir Klaipėdoje, statant Žaliakalnio mokyklą 2020-aisiais.

„Čia vieša informacija, gal rangovas nepatempia, turi per daug objektų, kad negali padaryti to, ką yra įsipareigojęs“, – klausė R. Simonavičius.

S. Karbauskas buvo įsitikinęs, kad, jeigu įmonė pratęstų darbus, tai būtų ir greičiau, ir pigiau. Jis teiravosi, ar rangovas yra pajėgus tęsti darbus.

M. Citavičius teigė norintis įtraukti į procesą visą bendruomenę, įmonė, pasak jo, galėtų pateikti visą informaciją, kuri bus reikalinga viešuosiuose pirkimuose, nes yra viskas suskaičiuota.

„Pateiksime, kad jūs kaip galima greičiau galėtumėte skelbti naują pirkimą, kuriame mes irgi dalyvausime, <...> mums nėra garbė ginčytis su Savivaldybe, jeigu užsakovas sako, galite dirbti, mes poryt galime pradėti darbus ir mes juos baigtume“, – mintis dėstė įmonės direktorius.

A. Bogdanovas teigė, kad dabar vyks sutarties nutraukimo procedūra, rinksis komisija, ir esą kol ji nesusirinko, rangovas dar gali pateikti minėtus dokumentus.

Gyventojai teiravosi, kodėl Savivaldybė neužkerta galimybių dalyvauti konkursuose tokiems rangovams, su kuriais ir anksčiau būta problemų.

J. Ruškys atsakydamas kalbėjo, kad viešuosiuose konkursuose laimi tas, kas pateikia ir pagrindžia mažiausią kainą ir atitinka reikalavimus: „Vienintelė priemonė gali būti, pripažinus, kad rangovas nevykdė sutarties, traukti į „juodus“ sąrašus.“

A. Bogdanovas neatmetė, kad tokia galimybė įtraukti į nepatikimų tiekėjų sąrašą šią įmonę po sutarties nutraukimo tikrai bus svarstoma.

 

Primename, kad UAB „Išskirtinio būsto statyba“ 2018 m. laimėjo ir Savivaldybės skelbtą konkursą dėl Endriejavo kultūros centro modernizacijos. Savivaldybė vakar informavo, kad sutartį praėjusią savaitę nutraukė, be to, dėl galimai neteisėtos UAB „Išskirtinio būsto statyba“ veiklos Klaipėdos rajono savivaldybė kreipėsi į policiją su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Įmonės atstovas M. Citavičius sakė, kad dėl sutarties neteisėto nutraukimo kreipsis į teisėsaugą.

 

PAPILDYTA.

Savivaldybė kovo 18 d., siekdama, kad Gobergiškės darželis kuo greičiau atvertų duris, dar kartą rangovui pratęsia terminą sutarties įvykdymo užtikrinimui pateikti – iki kovo 26 d. Toks užtikrinimas leidžia reikalauti kompensacijos už nuostolius, jeigu sutartis vykdoma netinkamai. Jei rangovas jį pateiks iki kovo 26 d., galės toliau vykdyti darbus.

Užtikrinimo vertė – 10 proc. nuo sutarties kainos. Sutarties kaina yra 649 324,97 eurai su PVM.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 292 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,