Mano Gargždai



I. Šimonytė: Lietuvoje nustatyta dar viena pavojinga koronaviruso atmaina, jau rytoj galima tikėtis karantino griežtinimų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
I. Šimonytė. Tomo Vinicko/Delfi.lt nuotr. I. Šimonytė. Tomo Vinicko/Delfi.lt nuotr.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė antradienį Seime žurnalistams pranešė, kad Lietuvoje nustatyta koronaviruso atmaina, aptikta Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), kol kas patvirtinti 2 tokie atvejai. Todėl jau rytoj galima tikėtis tam tikrų karantino griežtinimų.

 

Kol kas premjerė nedetalizavo, kokie jie gali būti.

„Turiu apgailestaudama pasakyti, kad atvejų yra tikrai daug. Atvejų skaičius yra stipriai padidėjęs, buvo nustatyta taip pat ir PAR viruso atmaina Lietuvoje. Tai jau ne tik reiškia – spartesnį plitimą. Bet tai gali reikšti tam tikrų iššūkių vakcinacijai“, – sakė I. Šimonytė.

Ji užsiminė, kad jau rytoj Vyriausybė gali spręsti dėl griežtesnių karantino sąlygų.

„Atlaisvinimų (Vyriausybė, aut. p.) tikrai nesvarstys šią savaitę, tą jau esu sakiusi. Bet įvertinus tai, kad šiandien pasiekė žinia apie nustatytą PAR atmainą, neatmesčiau, kad tektų svarstyti tam tikrą karantino griežtinimą, bet kol kas nenoriu to detalizuoti“, – aiškino ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė teigė, jog dabar patvirtinti 2 atvejai, dar keletas atvejų, kurie dabar tiriami. Kol kas dar nėra aišku, kokiose šalies savivaldybėse šie atvejai yra nustatyti.

„Gali būti, kad tik labai agresyviu židinių testavimu ir labai nuolatiniu profilaktiniu testavimu mes galėsime išlaikyti šiuo metu geltonas savivaldybes ir toliau geltonas. O tose savivaldybėse, kuriose padėtis, deja, blogėja, Vilnius taip pat. Manau, kad jau šią savaitę Vilnius bus juoda savivaldybė pagal atvejų skaičių, ne tik pagal teigiamų testų skaičių. Tai kalbėti apie kažkokius labai didelius laisvinimus be adekvačių kontrolės priemonių dabar nematau jokio pagrindo“, – sakė ji.

Ministrė pirmininkė aiškino, jog šiuo metu analizuojama situacija, kur išplito naujoji atmaina.

„Mes analizuojame informaciją, kur yra nustatyti PAR mutacijos išplitimai ir tada svarstysime, kokių priemonių reikia imtis, kad ji pernelyg neišplistų. Turint mintyje, kad tai jau yra rizika vakcinacijai. Kitos atmainos kelia didesnę riziką susirgti, galbūt sunkiau sirgti, o čia mes kalbame apie riziką vakcinacijai, ir tai nėra tas dalykas, dėl kurio galėtume juokauti“, – taip pat akcentavo premjerė.

 

Gali susilpninti vakcinos poveikį

Po vakcinos bandymų Pietų Afrikoje duomenys praėjusį mėnesį parodė, kad sparčiai plintanti koronaviruso atmaina gali ne tik susilpninti vakcinos poveikį, bet ir nepaisyti natūralaus imuniteto, susiformavusio anksčiau persirgusiems žmonėms, kovo pradžioje rašė „Reuters“.

Remiantis „Reuters“ interviu su 18 atidžiai pandemijos eigą stebinčių ar bandančių sušvelninti jos poveikį specialistų, galima teigti, kad tarp mokslininkų formuojasi naujas požiūris. Dauguma pažymi, kad proveržis praėjusiais metais, kai buvo sukurtos dvi maždaug 95 proc. veiksmingos vakcinos nuo COVID-19, iš pradžių įžiebė viltį, jog virusą iš esmės būtų galima suvaldyti – panašiai kaip kažkada tymus.

Tačiau, jų teigimu, pastarųjų savaičių duomenys apie naujas Pietų Afrikos ir Brazilijos atmainas slopina šį optimizmą. Dabar mokslininkai neabejoja, kad SARS-CoV-2 ne tik išliks tarp mūsų, tapęs endeminiu virusu, ir plis visuomenėje, bet ir veikiausiai per artimiausius metus užkraus sunkią susirgimų bei mirčių naštą.

Pasak mokslininkų, dėl šios priežasties žmonėms teks nusiteikti, kad ir toliau per COVID-19 protrūkius reikės laikytis specialių priemonių, pavyzdžiui, nuolat dėvėti kaukes ir vengti vietų, kuriose gausu žmonių.

Tas ypač bus taikytina didelės rizikos grupei priklausantiems žmonėms. Netgi po vakcinacijos „vis dar norėsis dėvėti kaukę, jei plis viruso atmainos“, interviu teigė vyresnysis Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno patarėjas Anthony Fauci.

„Užtenka vienos menkos viruso atmainos žiežirbos, ir ji įplieks kitą protrūkį – štai tokia prognozė“, – apie tai, kada gyvenimas sugrįš į normalias vėžes, kalbėjo ekspertas.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 183 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,