Mano Gargždai



Klaipėdos „Akropolyje“ – išmaniųjų namų „gyvenvietė“ ir radiniai iš šimtmečių senumo bažnyčios

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Klaipėdos universitetas ir prekybos centras „Akropolis“ visuomenei pristato naujausius studentų mokslo ir tyrinėjimų rezultatus, kviečiančius pasižvalgyti į praeities bei ateities įdomybes, tarp kurių – išmaniųjų namų kvartalas ir archeologinių kasinėjimų metu aptikti unikalūs radiniai.

 

Klaipėdos universiteto (KU) dėstytojai bei čia studijuojantys jaunuoliai atlieka įvairius tyrimus, su keletu iš kurių turi progą susipažinti miesto gyventojai bei svečiai: laikantis visų saugumo reikalavimų Klaipėdos „Akropolyje“ įrengta ekspozicija „Visur IT: nuo palydovo kosmose iki išmanaus namo“ bei archeologinių įdomybių, atrastų kasinėjant Turgaus gatvę, kur iki Antrojo pasaulinio karo stovėjo Šv. Jono bažnyčia, „salelė“.

 

Pristatomi stebinantys archeologiniai radiniai

Prie parduotuvės „Technorama“ (Čiuožyklos įėjimas) įsikūrusi archeologinė ekspozicija sudomins istorijos ir sakralinio paveldo mėgėjus. Čia eksponuojami daiktai, KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto komandos atrasti iki Antrojo pasaulinio karo stovėjusios, pastatytos Šv. Jono bažnyčios vietoje.

„Tyrinėjimų vietoje nuo praėjusių metų vasaros ištirtas 600 kv. m plotas, kuriame atidengti bažnyčios bokšto, sienų pamatai, juose išmūrytos vidaus kolonos, puskolonės, grindinio likučiai. Netikėtu kasinėjimų atradimu tapo inžinerinis grindų įrengimas, kuris siejamas su 1925 m. bažnyčios šildymo sistemos atnaujinimu: iš istorinių šaltinių žinome, kad tuomet dujinis šildymas buvo pakeistas cirkuliuojančio oro šildymu“, – pasakoja archeologiniams kasinėjimams vadovaujanti KU mokslininkė dr. Raimonda Nabažaitė.

Ekspozicijoje „Akropolyje“ pristatomi įvairūs XVI–XX a. radiniai, bažnyčios apdailos ir funkciniai elementai: akmens bei marmuro plytelių fragmentai, grindų ir sienos tinko elementai, skalūninės stogo dangos ir vitražo stiklo fragmentai, keletas dekoratyvinių elementų, metalinių tvirtinimo detalių.

 

Kviečia „pasivaikščioti“ po išmanių namų kvartalą

Interaktyvi ekspozicija „Visur IT: nuo palydovo kosmose iki išmanaus namo“ kvies trumpam nusikelti į galbūt ne tokią ir tolimą ateitį. Joje pristatomas KU dėstytojų ir informatikos bei inžinerijos krypčių studentų sukurtas išmanių programuojamų namų projektas.

Nameliai išpjauti lazeriu iš organinio stiklo ir medienos, elektrifikuoti, prie jų prijungtas programuojamas mikrovaldiklis. Tikroviškumo šiai „gyvenvietei“ priduoda ir tokios detalės, kaip namelių viduje sukomponuoti baldai ar prie jų suplevėsavusios Lietuvos trispalvės.

Šiuos namukus studentai naudoja įvairiuose projektuose: išbandydami savo sukurtą techninę ir programinę įrangą viename namelyje ar kelių namų junginyje, imituodami visos gyvenvietės išmanų valdymą.

Abi ekspozicijos uostamiesčio „Akropolyje“ veiks iki 2021 m. balandžio 30 d. Besilankantys prekybos centre privalo paisyti visų saugumo reikalavimų – dėvėti nosį ir burną dengiančias kaukes, naudoti dezinfekcinį skystį, nesibūriuoti.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 293 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,