Mano Gargždai



Klaipėdos rajonas įžengė į „raudoną“ sergamumo zoną: pradinukai sulauks rekomendacijų dėl testavimo

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi ŠMSM nuotr. Asociatyvi ŠMSM nuotr.

Liūdni epidemiologinės situacijos skaičiai ir koronaviruso mutacijų plitimas privertė Vyriausybę vėl griežtinti karantino sąlygas, jį pratęsiant dar mažiausiai mėnesiui. Prastėjanti situacija dėl sergamumo koronavirusu jau keletą savaičių stebima ir Klaipėdos rajone, o, penktadienio duomenimis, atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklis yra jau 201,2. Primename, kad pagal Vyriausybės sprendimą pradinukai be papildomo testavimo galėjo grįžti tose savivaldybėse, kur šis skaičius buvo ne didesnis nei 200. Kokie pokyčiai laukia vos savaitę į mokyklos suolus sugrįžusių moksleivių?

 

„Kol kas pradinukai ir toliau mokosi kontaktiniu būdu, tačiau itin rekomenduojame klasėms apsispręsti testuotis kaupinių metodu, nes sergamumas didėja ir bet kuriuo metu gali tekti grįžti prie nuotolinio ugdymo, o kontaktiniu būdu galės mokytis tik sutikę testuotis“, – informavo Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus vedėja Ernesta Badalova, priminusi, kad testavimas – saugus ir paprastas, mat tyrimas atliekamas tik iš nosies landos.  

Pasak Savivaldybės specialistės, Švietimo ir sporto skyrius nurodo, kad mokykloms nuo pirmadienio pereiti prie nuotolinio pradinukų ugdymo nėra privaloma.

„Vyriausybės nutarimas, leidžiantis mūsų Savivaldybės mokykloms vykdyti ugdymo procesą mišriu būdu, nėra atšauktas. Mokyklos, įvertinusios savo galimybes užtikrinti saugų ugdymo procesą, gali pačios priimti sprendimą kai kurioms klasėms ar visai mokyklai ugdymo procesą nuo pirmadienio tęsti nuotoliniu būdu ar tęsti veiklas mokykloje“, – komentavo E.Badalova.

„Perkopėme tą 200 rodiklį 100 tūkst. gyventojų, tad dabar bus stebima, planuojama. Savivaldybė jau prieš tai padarė didelį įdarbį, kad būtų tiriama kaupiniais ir ko gero bus einama link to. Tų tyrimų reikia, kad mes kuo anksčiau identifikuotume infekcijų šaltinius ir juos išimtume iš ugdymo aplinkos, izoliuotume“, – komentavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Gargždų skyriaus vedėja Aušra Syminienė.

 

Epidemiologinė situacija rajone – prastėjanti

„Epidemiologinė situacija yra blogėjanti – 11 dienų registruojamas teigiamas viruso plitimo pagreitis. Lietuvoje nuo 25 iki 38 proc. auga registruojamų koronaviruso atvejų skaičius. Klaipėdos rajone jau kovo pradžioje turėjome didėjimą – per dieną būdavo iki 10 susirgimų per dieną, dabar jau virš 10“, – situaciją apibendrino A.Syminienė.

Pasak specialistės, ar spartesnis viruso plitimas susijęs su pradinukų grąžinimu į mokyklas, atsakyti kol kas anksti, nes praėjo mažai laiko.

„Apkausiant žmones, kur užsikrėtė, maždaug pusė – 44–48 proc. – sako nežinantys. Trečdalis užsikrečia šeimose. Praėjusią savaitę turėjome vieną įvežtinį atvejį iš Italijos, šią savaitę – iš Izraelio. Apie 18 proc. fiksuotų atvejų yra susiję su įmonėmis. Turėjome protrūkius dviejose įmonėse – medžio apdirbimo ir baldų. Šiandien turime 2 užsikrėtimo atvejus vienoje Gargždų prekybos įmonėje, ten izoliuoti didelės rizikos sąlytį turėjusieji. Ugdymo įstaigose yra nurimę, bet vakar turėjome atvejį Judrėnuose, ten dirba epidemiologai – aiškinamasi, ką reikia izoliuoti, bet čia nesusiję su vaikų grįžimu į mokyklas, čia – užsikrėtimo atvejis šeimoje“, – COVID-19 židinius vardijo NVSC atstovė.

Pasak jos, žmonėms reikėtų iš naujo įvertinti savo elgesį – bendravimą, ėjimą į viešumą – apgalvoti, ar būtina, nes rizikos yra visur, net ten, kur eiti leidžiama.

Pašnekovė rekomendavo kuo rečiau eiti į parduotuves – tik susidarius ilgesniam prekių sąrašui, nepamiršti laikytis atstumo, dezinfekuoti rankų, teisingai dėvėti veido kaukes.

„Lietuvoje jau yra fiksuojamos viruso mutacijos, jų atsiranda vis daugiau. Aš neturiu informacijos, kad atmainų būtų rasta Klaipėdos rajone, bet tai dar nereiškia, kad jų nėra, – kalbėjo A. Syminienė, priminusi, kad reikėtų laikytis judėjimo tarp savivaldybių ribojimų, kad virusas neplistų. – Skaičiai rodo, kad yra prastai, o valdyti reikėtų, nes imunizuotų žmonių skaičius dar yra per mažas, kad galėtume sakyti, kad mūsų aplinka – saugi.“

Specialistė užsiminė, kad liūdna, jog dėl vakcinacijos pasklido daug neigiamos, neteisingos informacijos, dėl to skiepijimo procesas negali vykti sklandžiai: „Siūlyčiau žmonėms, vos tik gavus kvietimą, eiti ir skiepytis, nieko negalvoti, nes vakcinuotis reikia, procesas neturi užtrukti. Reikalingas bendras kolektyvinis imunitetas. Jei jums niekas neskambina, patys skambinkite savo šeimos gydytojui, pasidomėkite. Jeigu nenorėjote skiepytis, bet persigalvojote, praneškite šeimos gydytojui, vėl įtrauks į sąrašą.”

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 297 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,