Mano Gargždai



Pasaulinė kultūros diena – virtualios parodos Lietuvos ir pasaulio kultūrų pažinimui

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Nacionalinis M.K. Čiurlionio muziejus Nacionalinis M.K. Čiurlionio muziejus

Nuo 1935 m. kasmet, balandžio 15-ąją, minima Pasaulinė kultūros diena. Šventės iniciatoriai siekė atkreipti dėmesį į kiekvienos kultūros puoselėjimo ir saugojimo reikšmę. Sakoma, jog kultūra – tarsi molis, iš kurio nulipdyta tauta. Tai – kiekvienos tautos tapatybė. Šia proga kviečiame į skaitmeninę pažintį su Lietuvos ir pasaulio kultūromis.

 

Jūsų dėmesiui – Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų biuro“ ekspertas, dalinasi virtualiomis ekskursijomis po Lietuvos ir užsienio muziejus.

 

Lietuvos kultūros puoselėtojams

Virtualus turas Vilniaus paveikslų galerijoje. Susipažinti su XVI-XIX a. Lietuvos daile, patogiai įsitaisius sofoje, kviečia Vilniaus paveikslų galerija. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, baroko, klasicizmo, romantizmo portretai ir dar daugiau kūrinių pristatoma „360“ ture su gidu.

Tarp žymiausių darbų: iš baroko epochos žvelgianti gražioji Klara Izabelė de Meji Laskaris-Pacienė, spalvomis užburiantis klasicistinis Pranciškaus Smuglevičiaus darbas „Persų pasiuntiniai pas etiopų karalių“ bei žymioji Kanuto Rusecko „Pjovėja“ ir daugeliui matyta „Lietuvaitė su verbomis“.

Nuoroda į turą: http://turai.limis.lt/vilniaus-lt/

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus. Geriau pažinti unikalų muziejaus interjerą bei nuostabią Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą galite skaitmeniniame ture su audiogidu ir patogia navigacija.

Čia taip pat galėsite apžiūrėti senosios Lietuvos XIV–XIX a. dailės ekspoziciją bei atviras liaudies meno saugyklas.

Nuoroda į turą: https://turai.limis.lt/ciurlionis-lt/?fbclid=IwAR2ZbyqMrxtvXGsj43AtYBcXVukZ5gc_R1mVw9h0lJj-xDt4vv1BAsoTagM

Žemaičių dailės muziejus. Turtinga Žemaitijos regiono kultūros istorija saugoma buvusio kunigaikščio Mykolo Mikalojaus Severino Marko Oginskio rūmuose. Virtualioje ekspozicijoje, lydimi gido, pasižvalgysite po rūmų menes ir susipažinsite su XX–XXI a. profesionaliosios dailės kūriniais, kuriuos muziejui padovanojo Lietuvoje ir užsienyje gyvenantys žemaičių menininkai.

Nuoroda į turą: http://turai.limis.lt/zemaiciai-lt/

Pasimatymas su žymiausiais Lietuvos rašytojais. Maironio lietuvių literatūros muziejus paruošė skaitmeninę galeriją, kurioje galėsite susipažinti su Žemaitės, Vinco Kudirkos, Balio Sruogos bei kitų žymių Lietuvos rašytojų biografijos detalėmis. Nuotraukų kolekcijoje išvysite ne tik autorių literatūros kūrinius bei rankraščius, bet ir asmeninius jų daiktus.

Nuoroda į galeriją: http://maironiomuziejus.lt/parodos/virtualios-parodos/

Lietuvos nacionalinis muziejus. Kaip XIX a. pabaigoje buvo marginami lietuviški margučiai? Kokiais tautiniais kostiumais ir papuošalais XVIII–XX a. puošėsi skirtingų Lietuvos regionų valstiečiai ir kaip atrodė XIX a. pradžios lietuviškos afišos bei plakatai? Ką slepia Gedimino kalne rastų 1863–1864 m. sukilėlių istorija?

Atsakymai į šiuos klausimus ir dar daugiau – Lietuvos nacionalinio muziejaus virtualiuose turuose ir skaitmeninėse galerijose.

Nuoroda į turą: http://www.lnm.lt/muziejus/virtualios-parodos/

 

Kelionei po pasaulio kultūras

Programėlė „Google Arts & Culture“. Šis įrankis – virtualus pabėgimo planas kelionių ir kultūros entuziastams. Programėlėje sutalpint meno ir kultūros lobiai, istorijos ir žinios iš daugiau nei 2000 kultūros institucijų bei 80-ies pasaulio šalių. Patirtį sustiprina tai, kad muziejuose, galerijose bei lankytinuose objektuose galima „vaikščioti“ ir žvalgytis 360 laipsnių kampu, o kai kuriuos paveikslus tyrinėti iš taip arti, kad būtų įžiūrimi atskiri potėpiai. Objektų paiešką palengvina galimybė juos išrūšiuoti pagal laiką, spalvą bei pobūdį – menininkai, meno judėjimai, istorinės asmenybės, istoriniai įvykiai ir kita.

Dar įsimintinesnei kultūrinei pažinčiai „Goolge Arts & Culture“ sukūrė įtraukiančių žaidimų. Čia pagal savo asmenukę galite atrasti panašiausius į save žymiausių menininkų nutapytus portretus ar plėsti meno žinias atsakydami į viktorinos klausimus. Programėlėje taip pat galėsite savo sukurtą nuotrauką patobulinti pasirinktu meno kūriniu arba papildytos realybės įrankiu kambaryje patalpinti realaus dydžio meno kūrinį.

„Louvre“ muziejus Paryžiuje. Pasigrožėti garsiaisiais meno kūriniais viename didžiausių pasaulio meno muziejų galite vieno mygtuko paspaudimu.

Čia rasite nemokamas virtualias žinomų eksponatų parodas, tarp kurių – Egipto faraonų relikvijų paroda arba renesanso menininkų Delacroix, Rembrandt, Tintoret ir kitų autorių darbų kolekcijos.

Nuoroda į turą: https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne#tabs

Skaitmeninis Rijksmuseum Amsterdame. Nyderlandų kultūros perlas, klasikinio Olandų meno oazė, XVII amžiaus porceliano ir sidabro dirbinių lobynas.

Muziejus sukūrė nuostabų virtualų turą, kuriame lydimi angliškai kalbančio gido susipažinsite su muziejaus rūmais ir vertingiausiais čia saugomais kūriniais.

Nuoroda į turą: https://www.rijksmuseum.nl/en/masterpieces-up-close

Solomon R. Guggenheim muziejus Niujorke. Tai žinomiausias iš Solomon R. Guggenheim fondui priklausančių ir jo valdomų muziejų. Tuo pačiu – tai vienas žinomiausių muziejų Niujorke.

Pablo Picasso, Piet Mondrian, Jeff Koons, and Franz Marc darbai yra tik keletas iš 625 menininkų, kurių kūryba yra Guggenheim kolekcijos internete dalis.

Nuoroda į turą: https://www.guggenheim.org/collection-online

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 309 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,