Mano Gargždai



„Skambantys miestai“ – chorinės muzikos kelionė

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
KKS nuotr. KKS nuotr.

Įdomi chorinės muzikos programa tęsia Klaipėdos koncertų salės pavasario repertuarą. Šįkart Alfonso Vildžiūno vadovaujamas Klaipėdos choras „Aukuras“ paklus dirigento Egidijaus Kavecko mostams, o skambės žinomų lietuvių kompozitorių kūriniai. Programa „Skambantys miestai“ klausytojus pasieks internetu gegužės 5 dieną, trečiadienį, 18.30 val.

 

Vienas profesionaliausių jaunosios kartos lietuvių choro dirigentų Egidijus Kaveckas savo kelią pasirinko mokydamasis Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijoje. Šiuo metu profesinę veiklą jis sieja su Vilniumi: yra choro „Bel Canto“ meno vadovas, valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ dirigentas.

„Tikiu, kad tik nušlifuoti deimantai šviečia skaisčiausiai“, – atsakingai į kiekvieną ruošiamą kūrinį žiūri E. Kaveckas.

Kalbėdamas apie šio koncerto programą, jis sakė, kad „visos kompozicijos puikios, jau patikrintos laiko, bet ne taip dažnai skambančios, tad labai džiaugiuosi kartu su choru „Aukuras“ galėdamas jas materializuoti“.

Aktyvus uostamiesčio muzikinio gyvenimo dalyvis Klaipėdos choras „Aukuras“ vertinamas už turtingą ir sodrų choro skambesį, gerą intonaciją bei dėmesį moderniems kūriniams, kuriuos jis atlieka su dideliu entuziazmu. Kolektyvas daug dėmesio skiria ir lietuviškam repertuarui, to pavyzdys – ir šis koncertas.

Pasak E. Kavecko, šios programos sumanymas „gimė intuityviai, gal net iš pasąmonės – laisvės“ ir kviečia pakeliauti. Pirmiausia, įvairiomis transporto priemonėmis po įvairiausius pasaulio miestus.

„Viskas čia turi perkeltinę prasmę. Kelionė – tarsi gyvenimas ir judėjimas su labiau įsimintinomis stotelėmis/miestais“, – sako kūrinio „Miestai“ / “Cities” autorius Donatas Zakaras.

Po kelionių norisi grįžti namo: tai simbolizuoja kūrinio pabaigoje nuskambanti Juozo Gudavičiaus kūrinio „Kur giria žaliuoja“ citata.

„Su šia kompozicija gražiai koreliuoja ir Ramintos Šerkšnytės trijų dalių kūrinys „Aurei Regina Caeli“. Jame persipina savitas kompozitorės neoromantiškasis kūrybos pradas su viduramžiams būdingomis muzikos išraiškos priemonėmis“, – sako dirigentas Egidijus Kaveckas.

Pati kompozitorė teigia, kad „puikūs M. K. Sarbievijaus eilėraščiai apie Mariją Magdalietę ir Mergelę Mariją bei sakralumo ilgesys paskatino atsigręžti į bažnytinės muzikos tradiciją ir savaip „rekonstruoti“ kai kuriuos viduramžių bažnytinės muzikos bruožus“.

Trečiasis programos kūrinys – D. Zakaro „Laiškai Sofijai“, kurtas specialiai Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mirties šimtmečiui. 2011 metais lietuvių kompozitoriai rašė muziką, įkvėpti didžiojo kūrėjo palikimo. D. Zakaras savo kūrinyje leido suskambėti tekstams iš M. K. Čiurlionio laiškų žmonai Sofijai.

 

Koncertą kviečiame nemokamai stebėti internetu Facebook https://fb.me/e/2l5dhFA0L arba YouTube platformoje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 281 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,