Mano Gargždai



„Dėlionė orkestrui VIII“ intriguos spalvingais menininkų portretais

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
KKS nuotr. KKS nuotr.

Klaipėdos koncertų salė tęsia „Dėlionės orkestrui“ tradiciją ir gegužės 21 d., penktadienį, 18.30 valandą virtualiai pristato jau VIII programą. Jai Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus davė temą „Portretai“.

 

„Muzikinis portretas – būdas pristatyti žmogų, asmenybę ar bendraminčių grupę per jų kūrybinį bendradarbiavimą. Per jų sukurtus garsinius ir vizualinius piešinius, kuomet tarsi iš naujo juos atpažįstame. Dažnai kurdamas žmogus būna visai kitoks, nei kasdieniniame, įprastame gyvenime. To ir sieksime mūsų naujoje dėlionės rubrikoje „Portretai“, - pasakoja M.Bačkus.

Priminsime, kad pirmoji „Dėlionės orkestrui“ programa buvo atlikta 2015 metų sausį. Jos atsiradimo tikslas tebėra aktualus iki šiol – siekiama, kad orkestro atlikėjai tobulintų savo meistriškumą, grodami kameriniuose ansambliuose. Jau šeštus metus tebesitęsianti tradicija ne tik rodo neišsenkamą meno vadovo išradingumą kuriant programų temas, bet ir skatina kiekvieno orkestranto iniciatyvą.

Vienas iš būsimų „Dėlionės orkestrui VIII“ muzikinių portretų – dirigento Tomo Ambrozaičio, Klaipėdos kamerinio orkestro smuikininkių Rimantės Agintaitės ir Jūratės Gaižutytės kūrybinis tendemas interpretuojant Malcolmo Arnoldo Koncertą dviem smuikams ir orkestrui. Beje, visi trys minėti atlikėjai yra Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos auklėtiniai.

T. Ambrozaitis savo muzikinės karjeros pradžioje netgi dirbo Klaipėdos kamerinio orkestro dirigentu, taip pat buvo Klaipėdos choro „Aukuras“ chormeisteriu. Pagrindinės jo pareigos dabar – Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vyriausiasis dirigentas.

Rimantė Agintaitė, Jūratė Gaižutytė groja Klaipėdos kameriniame orkestre jau daugiau nei 20 metų. Jų griežiamas M. Arnoldo Koncertas dviems smuikams ir orkestrui, beje, parašytas garsiam smuikininkui Yehudi Menuhinui ir jo mokiniui, liudija britų kompozitoriaus tikėjimą atpažįstamų melodijų ir diatoninės harmonijos, pagardintos disonansų prieskoniais, gyvybingumu.

Jauniausia orkestro narė violončelininkė Kornelija Kupšytė, dar tebestudijuojanti Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistrantūroje, kartu su orkestro kolegomis pateiks jaunimo kartos portretą. Jie atliks italo Roberto Molinelli kūrinį „Twin Legends“ violončelei ir styginiams.

Alfredo Schnittke’s Koncertu fortepijonui ir styginiams bus atskleistas įvairiapusio menininko Vytauto Lukočiaus portretas. Šį žmogų labiau pažįstame kaip šmaikštuolį dirigentą, TV projektų komisijų narį, bet daugelis nežinome jo kaip pianisto, gebančio groti itin specifinę muziką.

Dirigentas nemažai laiko praleidžia Suomijoje, nes jau daug metų dirba su Lapenrantos simfoniniu orkestru. Kitas dažnas jo kelionių maršruto miestas yra Kaunas – Vytautas yra VDU kamerinio orkestro vyriausiasis dirigentas.

Koncertas fortepijonui ir orkestrui laikomas vienu geriausių A. Schnittke's kūrinių. Tai „tarsi kelionė per sielos gelmių konfliktus“ (Fanfare). V. Lukočius ne tik skambins Koncerto solo partiją, bet ir diriguos nuo fortepijono. Beje, prieš 11 metų jis kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru jau yra atlikęs minėtą kūrinį.

Koncertą bus galima nemokamai stebėti internetu Facebook https://fb.me/e/SnO4E8ju arba Youtube platformoje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 348 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,