Mano Gargždai



Pučiasi rajone planuojamų objektų sąmatos: sumos auga milijonais

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Projekto rengėjų vizualizacijos ir redakcijos nuotr. Projekto rengėjų vizualizacijos ir redakcijos nuotr.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas trečiadienį vykusiame nuotoliniame susitikime žiniasklaidai akcentavo, kad strateginiai projektai Klaipėdos rajone nesustoja, darbai tęsiasi. Visgi, dėl brangstančių statybinių medžiagų, kylančio darbo užmokesčio, svarbiausių darbų suplanuotos sąmatos ženkliai auga.

 

Nerimą kelia daugiafunkcio sporto centro projektas

Pradėdamas svarbiausių darbų apžvalgą meras pasidžiaugė, kad pagrindiniai strateginiai darbai rajone vyksta taikant projektinį valdymą, kuris ypač pasiteisino.

Daugiafunkcio sporto centro projektas Kvietinių g., anot mero, nors ir buvo vėluojama, iš esmės jau yra pabaigtas, atlikta ekspertizė, atsakyta į jos klausimus.

„Artėjame prie statybos leidimo prašymo ir jo gavimo. Vieną bėdą matome, kuri visus kankina – projektai nuo pradinės sąmatos smarkiai brangsta, tai yra susiję su visu statybų sektoriumi – dėl medžiagų, darbo užmokesčio brangimo. Daugiafunkcio centro sąmata po ekspertizės nuo 10 iki 17 mln. didėja“, – informavo rajono vadovas.

Dar viena bloga žinia laukiantiems daugiafunkcio sporto centro – stipriai sumažintos Vyriausybės investicijų programos (VIP) lėšos, dėl ko projektas neturi užtikrinto finansavimo.

B. Markauskas atskleidė, kad kuomet planuojama sąmata buvo 10 mln. eurų, turėjo tikslą iš VIP gauti apie 5 mln. eurų. Šiandien iš VIP yra pažadėta kur kas kuklesnė suma – 1,4 mln. eurų.

„Planavome, kad kiekvienais metais iš Savivaldybės biudžeto būtume pajėgūs šiam objektui skirti apie 2 mln. eurų. <...> Vadovai turime daryti viską, kad gautume daugiau VIP lėšų, liberalų ir konservatorių atstovai turi pasistengti, parodyti valią. Mūsų savivaldybė, jeigu kalbėtume apie VIP lėšas, daug metų pakankamai prastai gaudavo. Argumentų turime, dauguma rajonų centrų turi baseinus ir sporto sales. Tai bus rimtas derybų objektas“, – situaciją atskleidė rajono vadovas.

Jis atviravo, kad rangos pirkimas su neužtikrintu finansavimu gali būti sudėtingas ir kelti papildomų problemų, bet vylėsi, kad dar yra laiko ir pavyks gauti didesnę valstybės paramą šio diskusijas keliančio objekto statyboms.

 

Brangsta ir kiti objektai

Rajono meras neslėpė, kad nerimą kelia ir kiti brangstantys objektai. Gargždų kultūros centro modernizacijai vietoj planuotų 2,1 mln. eurų sumos reikės kiek daugiau nei 4 mln. eurų. Šiuo metu techninis projektas yra pabaigtas ir pateiktas ekspertizei.

„Lieka tikslas šiemet nupirkti rangą ir pradėti darbus. Labai panašu, kad taip turėtų įvykti. Rugsėjo–spalio mėnesiais turėtume pirkti rangą ir pradėti rekonstrukcijos darbus. Tai yra be galo svarbus objektas Gargždų miesto centre“, – kalbėjo B. Markauskas.

Gargždų parko sutvarkymo projektas, kurio rangos darbus taip pat planuojama netrukus pirkti, taip pat pareikalaus daugiau išlaidų. Sąmata Strateginio planavimo komisijos posėdyje buvo padidinta nuo 800 tūkst. iki 1 mln. eurų.

Gyventojams svarbūs projektai – Endriejavo kultūros centras ir Gobergiškės darželis – taip pat, anot mero, juda į priekį. Primename, kad nutraukus sutartis su rangovu UAB „Išskirtinio būsto statyba“, prireiks naujų viešųjų pirkimų.

„Turiu patikinimą, kad gegužės pabaigoje–birželio pradžioje bus perkamos naujos rangos šių objektų įgyvendinimui“, – nurodė meras.

Nepasitenkimo neslepiantis buvęs rangovas atakuoja Savivaldybę raštais, grasina teismais, tačiau B. Markauskas viliasi, kad situaciją pavyks išspręsti.

„Mūsų tikslas – taikiai, bet teisingai. Jeigu rangovo reikalavimai neteisėti, mes jų negalime tenkinti, dabar vyksta aiškinimasis, taip pat ir su statybos priežiūrą vykdžiusiu inspektoriumi. Manau, kad pavyks išspręsti taikiai. Viskas turi būti pagrįsta sertifikatais, priėmimo aktais“, – situaciją apibūdino meras.

 

Autobusų stoties statybos darbai – pigiau nei planuota

Tiesa, šioje neramioje kainų kilimo atmosferoje, perkant kai kuriuos rangos darbus pavyko sutaupyti. Anot mero, šiuo metu pasibaigęs Gargždų autobusų stoties statybos konkursas, vertinami rangovai. Jo teigimu, nors buvo numatyta 800 tūkst. eurų, panašu, kad darbai bus atlikti už 600 tūkst. eurų.

B. Markausko manymu, jeigu ne šių metų pabaigoje, tai kitų pradžioje Gargždai tikrai turės naują ir modernią autobusų stotį.

„Visada turime vilties, kad perkant rangą, nupirksime pigiau, konkurencija rinkoje yra“, – atviravo rajono vadovas.

Jis vardijo ir kitus Klaipėdos rajone vykstančius ir planuojamus darbus. Šią savaitę vyks susitikimas su Sendvario seniūnijos gyventojais dėl planuojamo dviračių-pėsčiųjų tako aplink Slengių karjerą, Savivaldybė jau seniai turi tokį gyventojų pageidavimą, tad tikimasi pradėti projektavimo darbus.

Taip pat meras minėjo, kad 8–9 savivaldybės įstaigos, įskaitant ir pačią Savivaldybę, planuoja dalyvauti konkursuose dėl dotacijų saulės parkų įsigijimui.

„Kelios įstaigos yra įsirengusios saulės jėgaines. Dotacija – 80 proc., investicijos atsiperka per 3–4 metus. Šiuo atveju planuojame ne statyti ant įstaigų stogų, o įsigyti saulės jėgainių parko dalį. Pakankamai intensyvus paruošiamasis darbas vyksta“, – nurodė politikas.

 

„LIDL“ atėjimas kelia iššūkių

Meras, kalbėdamas apie šių dienų aktualijas, pažymėjo, kad planuojamas „LIDL“ prekybos centro atėjimas į Slengius kelia nemažai iššūkių, būtina spręsti infrastruktūrines, eismo organizavimo problemas.

„Tas objektas turi atsirasti Liepų ir Dangaus g. sankryžoje, kur ir šiandien yra didelės problemos dėl eismo. Projektuojama reguliuojama sankryža, atsiranda ir kitos problemos dėl privažiuojamųjų kelių. Greičiausiai bus pasirašyta trišalė sutartis tarp Kelių direkcijos, Savivaldybės ir investuotojo“, – informavo meras.

Jo teigimu, reguliuojama sankryža šioje vietoje Kelių direkcijos buvo planuojama, tačiau investuotojo atėjimas tikimasi šį sprendinį paspartins.

„Reguliuojama sankryža nėra visų problemų išsprendimas, ten, matant, kaip vystosi, srautas didesnis, kol nebus mokyklos, darželių nepakaks – kamščius turėsime“, – poziciją išsakė meras, pridurdamas, kad tikrai pritartų susitikimui su gyventojais, gretimų sklypų savininkais.

Pasiteiravus, kokia situacija dėl prekybos centro „LIDL“ Gargžduose, meras atskleidė, kad investuotojas baigia atlikti sklypo Dariaus ir Girėno g. procesinius veiksmus, baigia paskirties keitimą.

„Po to bus organizuojamas aukcionas to sklypo įsigijimui, „LIDL“ nuo pat pradžių žinojo, kad ta rizika yra, bet jie sutiko atlikti procesinius veiksmus, keisti sklypo paskirtį. Jeigu jie aukcione įsigys, o jų nusiteikimas yra pakankamai rimtas, tai turbūt netrukus, galbūt metų pabaigoje ar kitų pradžioje, turėtų prasidėti projektavimo darbai“, – situaciją apie gargždiškių laukiamo prekybos centro atėjimą komentavo rajono meras.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 81 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,