Mano Gargždai



Siūloma stiprinti prevencinę pagalbą šeimoms

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė Socialinių paslaugų įstatymo pataisas, kuriomis būtų įtvirtinta nauja paslaugų rūšis – prevencinės socialinės paslaugos. Jomis siekiama sumažinti socialinių problemų atsiradimo riziką šalyje. Prevencinės paslaugos būtų nemokamos ir prieinamos visiems asmenims, šeimoms ar bendruomenėms, kuriems jų reikia.

 

Prevencines socialines paslaugas sudarytų klientų paieškos paslauga, kompleksinės paslaugos šeimai, darbas su bendruomene bei kitos paslaugos. Kompleksinės paslaugos šeimai bus organizuojamos per bendruomeninius šeimos namus vieno langelio principu. Kiekviena savivaldybė turės užtikrinti, kad jos teritorijoje veiktų bent vieni bendruomeniniai šeimos namai. Prevencinių paslaugų kokybę padės užtikrinti metodinę pagalbą teiksiantis metodinis kompleksinių paslaugų šeimai centras.

„Šiuo metu šalyje socialinės paslaugos teikiamos siekiant padėti išspręsti jau iškilusias asmens ar šeimos socialines problemas, tačiau per mažai rūpinamasi prevencija. Socialinių paslaugų įstatymo pataisomis siekiame suteikti šeimoms kokybišką kompleksinę pagalbą arčiausiai namų. Prevencinės paslaugos būtų nemokamai teikiamos visiems asmenims ir šeimoms, kurioms jų reikės atsižvelgiant į individualius asmens ar šeimos poreikius ir tol, kol jų reikės“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

 

Siūloma įtvirtinti naują socialinių paslaugų rūšį – prevencines socialines paslaugas

Šiuo metu Socialinių paslaugų įstatyme nustatytos dvi socialinių paslaugų rūšys: bendrosios ir specialiosios socialinės paslaugos. Bendrosios socialinės paslaugos teikiamos asmeniui ar šeimai, kurio gebėjimai savarankiškai rūpintis asmeniniu ar šeimos gyvenimu ir dalyvauti visuomenės gyvenime gali būti ugdomi ar kompensuojami atskiromis, be nuolatinės specialistų pagalbos teikiamomis paslaugomis. Specialiosios socialinės paslaugos teikiamos, kai bendrųjų socialinių paslaugų nepakanka. Kitaip tariant, dabar socialinės paslaugos teikiamos tik tais atvejais, kai asmuo ar šeima yra praradę dalį ar visus gebėjimus savarankiškai rūpintis asmeniniu ar šeimos gyvenimu.

Socialinių paslaugų įstatymo pataisomis siūloma nustatyti, kad socialinės paslaugos gali būti teikiamos ir tada, kai asmuo ar šeima dar neturi socialinių problemų ar nėra atsiradę veiksnių ir aplinkybių, dėl kurių patiriama ar yra pavojus patirti socialinę atskirtį. Taip siekiama padėti išvengti socialinės rizikos atsiradimo ir socialinių problemų ateityje.

Siūloma, kad prevencines socialines paslaugas nemokamai galėtų gauti visi asmenys ar šeimos, nepriklausomai nuo patiriamų socialinių iššūkių ar galimos rizikos tokius iššūkius patirti ateityje.

 

Bus skatinamas asmenų ir šeimų savarankiškumas

Įstatymo pataisomis siekiama užtikrinti, kad prevencinės socialinės paslaugos būtų teikiamos taip, jog skatintų asmens ar šeimos savarankiškumą ir iniciatyvumą priimant sprendimus, sąmoningai prisiimant už juos atsakomybę. Siekiama, kad visaverčiu asmens, šeimos, bendruomenės gyvenimu pirmiausia rūpintųsi pats asmuo, šeima ar bendruomenė. Tik iškilus sunkumams, valstybė teiktų pagalbą ir paramą veiksmingiausiu būdu, nesumažinant asmens, šeimos ar bendruomenės iniciatyvos.

Tikimasi, kad prevencines socialines paslaugas gaunantys asmenys, šeimos, bendruomenė gebės patys išvengti galimos socialinės rizikos ir socialinių problemų atsiradimo, todėl galimai sumažės kitų rūšių socialinių paslaugų teikimo poreikis.   

 

Paslaugos – arčiau žmogaus

Siekiama, kad prevenciniais tikslais teikiamas kompleksines paslaugas šeimai asmenys ar šeimos gautų kuo arčiau gyvenamosios vietos. Numatoma, kad šios paslaugos bus organizuojamos, o, esant poreikiui, ir teikiamos per bendruomeninius šeimos namus, paslaugų koordinavimą organizuojant vieno langelio principu. Kiekviena savivaldybė turės užtikrinti, kad jos teritorijoje veiktų bent vieni bendruomeniniai šeimos namai ir prevencinės kompleksinės paslaugos šeimai būtų prieinamos visiems, kuriems jų reikia.

Bendruomeninių šeimos namų veiklą siūloma finansuoti valstybės biudžeto lėšomis, o kompleksinių paslaugų teikimą – Europos socialinio fondo lėšomis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 219 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,