Mano Gargždai



Klaipėdos rajone nelegalių migrantų nebus?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Nelegalūs migrantai. VSAT nuotr. Nelegalūs migrantai. VSAT nuotr.

Šaliai kenčiant nuo nelegalių migrantų antplūdžio, problemos sprendimui kreiptasi ir į savivaldybes. Nuo metų pradžios iki liepos 9-osios ryto, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, šalyje buvo sulaikyti 1 546 neteisėti migrantai. Daugiausia jų – iš Irako (680), Kongo (200), Kamerūno (118), Gvinėjos (82). Pasidomėjome, ar Klaipėdos rajono savivaldybė pasirengusi padėti spręsti šią migrantų krizę.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus vyr. specialistė Rita Rapalienė informavo, kad buvo įvertintos galimybės apgyvendinti neteisėtus migrantus Klaipėdos rajono savivaldybės kolektyvinės apsaugos statiniuose ar kituose ūkio subjektuose.

„Nustatyta, kad juose nėra sąlygų užtikrinti ilgalaikį ir trumpalaikį apgyvendinimą“, – nurodė Savivaldybės atstovė.

Dėl neteisėtos migracijos Vyriausybė liepos 2-osios posėdyje paskelbė ekstremaliąją situaciją valstybės mastu. Šios ekstremaliosios situacijos operacijų vadove paskirta vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Praėjusią parą, VSAT duomenimis, šalyje sulaikyti 37 neteisėti migrantai. Birželio mėnesį šalyje nelegaliai sieną kirto 473 migrantai, liepą – jau 885.

 

Savivaldybės Vyriausybei pateikė penkis siūlymus efektyviau valdyti migrantų situaciją

Šalies savivaldybės pateikė Vyriausybei siūlymus, kurie padėtų sklandžiau ir efektyviau valdyti nelegalių migrantų situaciją ir suteiktų daugiau saugumo gyventojams.

Siūlymus savivaldybių vadovai aptarė liepos 7 dieną vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) išplėstiniame valdybos posėdyje.

„Kaip ir valdant pandemijos sukeltą krizę, taip ir dabar, savivaldybės yra pasirengusios padėti valstybės institucijoms ir kuo galėdamos prisidėti valdant užsieniečių antplūdį. Ir nors matome, kad šiam iššūkiui tinkamai pasirengta nebuvo, o kai kurie svarbūs sprendimai nepriimami iki šiol, dabar turime laiko tik tam, kad susitelktume, girdėtume vienas kitą ir imtumėmės veiksmų kiekvienas pagal savo kompetenciją. Tik taip kontroliuosime situaciją,“ – teigia LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Vyriausybei pateiktuose siūlymuose teigiama, kad savivaldybės palaiko principą lokalizuoti migrantų gyvenamąją vietą specialiai tam įrengtoje infrastruktūroje. Tačiau būtina užtikrinti, kad ši infrastruktūra būtų sukurta kuo greičiau ir, praėjus 10 dienų karantinavimosi laikotarpiui, migrantai būtų joje apgyvendinti. Savivaldybės atkreipia dėmesį, kad nors jos buvo įpareigotos suteikti patalpas tik karantinavimosi laikotarpiui, akivaizdu, jog po kelių dienų jam pasibaigus migrantai vis dar liks šiose patalpose, tuo pat metu kasdien didėjant naujų migrantų skaičiui.

Kitas siūlymas susijęs su gyventojų saugumu, dėl kurio pastarieji vis labiau nerimauja. Atsižvelgiant į tai, kad savivaldybės neturi viešosios apsaugos padalinių ar šią funkciją vykdančios savivaldybei pavaldžių įmonių, apsaugą turėtų užtikrinti Vidaus reikalų ministerijai pavaldžios institucijos arba, numačius kompensavimą, savivaldybės galėtų samdyti privačias apsaugos įmones. Komunikacija gyventojams šiuo klausimu yra taip pat labai aktuali, ir savivaldybės pasirengusios padėti ir prisidėti ją vykdant.

Savivaldybės, kurių teritorijoje šiuo metu apgyvendinti migrantai, akcentuoja, kad joms jau dabar kas dieną tenka daryti sprendimus dėl įvairių šiems asmenims reikalingų priemonių – asmens higienos ir švaros (pavyzdžiui, dušų, drabužių skalbimo įrenginių), medicinos bei kitų reikmenų. Siekiant užtikrinti migrantams patenkinamas gyvenimo sąlygas ir planuojant šiuos pirkimus, savivaldybėms svarbu žinoti, kokios lėšos bus kompensuojamos, nes savarankiškųjų savivaldybių lėšų dalis labai ribota ir jų turi pakakti teikti viešąsias paslaugas šalies gyventojams. Taip pat svarbu įteisinti papildomą apmokėjimą tiems savivaldybių darbuotojams, kurie šiomis savaitėmis dirba viršvalandžius bei poilsio dienomis. Todėl artimiausiu metu būtina parengti aiškų savivaldybių patirtų išlaidų kompensavimo algoritmą, kuriame būtų numatytos tikslios išlaidų kategorijos.

Savivaldybių vadovai taip pat atkreipia dėmesį, kad, didėjant migrantų skaičiui, būtina kuo greičiau nustatyti ne tik jų testavimo mechanizmą, bet ir gydymo sąlygas taip, kad šalies sveikatos apsaugos sistema ir toliau veiktų sklandžiai.

Savivaldybės taip pat ragina inicijuoti Vyriausybės lygmenio reguliarius tarpinstitucinius pasitarimus, kuriuose esminiai situacijos valdymo veiksmai būtų derinami arba iš anksto aptarti su savivaldybėmis dalyvaujant Finansų, Sveikatos apsaugos ministerijoms bei kitoms susijusioms tarnyboms. Toks formatas skatintų sklandų bendradarbiavimą, sumažintų interpretacijų galimybes bei leistų laiku ir tinkamai apie sprendimus komunikuoti su vietos gyventojais.

 

Prezidentas šaukia Valstybės gynimo tarybą valstybės sienos saugumo klausimu

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį, liepos 12 d., šaukia Valstybės gynimo tarybos posėdį, skirtą valstybės sienos apsaugai.

Baltarusijos režimui organizavus hibridinę ataką prieš Lietuvą, šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyta daugiau nei 1 500 nelegaliai sieną kirtusių asmenų. Prezidento šaukiamo Valstybės gynimo tarybos posėdžio darbotvarkėje tarp kitų klausimų – strateginės šios krizės valdymo gairės.

Į šį Valstybės gynimo tarybos posėdį, be kitų pareigūnų ir institucijų vadovų, kviečiami Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, vidaus reikalų ministrė, užsienio reikalų ministras, Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas, taip pat Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovas.

Valstybės gynimo taryba svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės saugumo užtikrinimo ir valstybės gynybos klausimus. Į Valstybės gynimo tarybą įeina Respublikos Prezidentas – vyriausiasis valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas, Ministras Pirmininkas, Seimo Pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas. Valstybės gynimo tarybai vadovauja Respublikos Prezidentas.

 

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas renkasi į neeilinį posėdį dėl migrantų antplūdžio

Reaguodamas į pasienio savivaldybių susirūpinimą, kad nelegalių migrantų antplūdį gali būti mėginama suvaldyti savivaldybių sąskaita, opozicijos iniciatyva Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas liepos 12 d. (pirmadienį) 9 val. rinksis į neeilinį posėdį. Jame kviečiama dalyvauti ir į komiteto narių klausimus atsakyti vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, taip pat kviečiami ir pasienio su Baltarusija ir Rusija savivaldybių merai, nes būtent šioms savivaldybėms jau dabar tenka didžiausia pabėgėlių priėmimo našta.

 

Parengta pagal Lietuvos savivaldybių asociacijos, Prezidentūros, Seimo, VSAT inf.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 231 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,