Mano Gargždai



Tarybos narių nuomonės dėl mokesčių lengvatų rėmėjams išsiskyrė: sprendimas priimtas po diskusijų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Tikimasi, kad nauja tvarka padės pritraukti rėmėjų. Asociatyvi BC „Gargždai“ nuotr. Tikimasi, kad nauja tvarka padės pritraukti rėmėjų. Asociatyvi BC „Gargždai“ nuotr.

Šiandien nuotoliniu būdu posėdžiavusi Klaipėdos rajono savivaldybės taryba patvirtino Mokesčių lengvatų juridiniams ir fiziniams asmenims, remiantiems sporto, kultūros ir mokslo veiklas Klaipėdos rajono savivaldybėje, taikymo tvarkos aprašą. Jame numatyta, kad paramos teikėjas galės būti atleidžiamas nuo metinio nekilnojamojo turto, valstybinės žemės nuomos, žemės mokesčio, bet ne daugiau kaip 50 proc. paramai skirtų lėšų sumos ir ne daugiau kaip paramos teikėjui už einamuosius metus apskaičiuotų mokesčių sumos.

 

Tikisi paskatinti rėmimą

Sprendimo projekto aiškinamajame rašte dėstoma, kad siekiama skatinti fizinius ir juridinius asmenis skirti paramą sporto, kultūros ir mokslo veikloms, kurioms įgyvendinti reikalingos didelės lėšos, esą įstaigoms kasmet vis sudėtingiau rasti rėmėjų.

Tvarkos apraše nurodyta, kad mokesčių lengvatomis galės pasinaudoti suteikusieji paramą Klaipėdos rajone registruotoms sporto organizacijoms, čia veikiančioms kultūros įstaigoms, kurių steigėja yra Klaipėdos rajono savivaldybė ar LR valstybė, taip pat mokslo ir verslo bendradarbiavimo Klaipėdos rajone veiklų vykdytojai.

 

Siūlė įtraukti nevyriausybines organizacijas

Švietimo, kultūros ir sporto komitetas bei Tarybos narys Vaclovas Macijauskas pateikė siūlymus papildyti tvarkos aprašą, įtraukiant į lengvatos gavėjų sąrašą ir tuos, kurie remia Klaipėdos rajone registruotas bendruomenes, visuomenines organizacijas ir asociacijas. Projekto rengėjai posėdžio metu dar kartą patikslino, kad pagal parengtą sprendimo projektą, bendruomenių rėmimas lengvatų įmonėms ar privatiems asmenims nesuteiktų.

„Jeigu renginį daro kaimo bendruomenė, kuri turi asociacijos statusą, ir jeigu jį remia verslininkai, kodėl jie negali naudotis taip, kaip sporto klubai? Turėtų būti lygiateisiškumo principas“, – motyvą pateikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys Raimondas Simonavičius.

Jam antrino ir kitas opozicijos atstovas V. Macijauskas.

„Sporto renginiai, veikla neskirstoma į privačias ar visuomenines, o kultūros srityje veikiančioms ši tvarka suskirstė – ir galimos kompensacijos tik toms, kurios įsteigtos tik savivaldybės ar valstybės. Todėl siūlau įtraukti ir visuomenines nevyriausybines organizacijas. Jeigu kažkas organizuoja kultūrinį renginį ir jį remia verslas, turi būti tos pačios sąlygos, kaip remiant ir kitus renginius“, – pastebėjimais posėdyje dalinosi V. Macijauskas.

 

Valdantieji ragino balsuoti, o vėliau aprašą papildyti

Administracijos direktorius Justas Ruškys Tarybos posėdyje sakė, kad darbo grupė rinko duomenis, susijusius su kultūra ir sportu, bet ne bendruomenių praktika: „Ta tvarka yra nauja. Jeigu manome, kad reikalinga dar pasižiūrėti per bendruomenių prizmę, darbo grupė pasianalizuos bendruomenių rėmimo galimybes ir pateiks kitam posėdžiui tvarkos aprašo tikslinimą.“

Balsuoti pagal sprendimo projektą ragino ir vicemerė, liberalė Audronė Balnionienė, kuri dar kartą akcentavo, kad buvo remiamasi kitų miestų, tokių kaip Klaipėda, Šiauliai ar Panevėžys praktika, kur panašios tvarkos jau egzistuoja. Jos teigimu, sprendimas ir buvo parengtas, žvelgiant į lengvatos taikymą sporto, kultūros ir švietimo veiklų rėmėjams.

„Jeigu galvojame, kad turėtų būti įtrauktos ir bendruomenės, galima išanalizuoti, bet tokios praktikos kitose savivaldybėse nėra. Galima tvarką išanalizavus papildyti kaip galimybę“, – siūlymą pateikė vicemerė, pridurdama, kad metai baigiasi ir verslo organizacijos planuoja investicijas, todėl klausimo atidėjimas nebūtų geras sprendimas.

 

Po pertraukos – protokolinis pavedimas

Socialdemokratų partijos frakcijos vardu vicemerė Ligita Liutikienė paprašė 10-ies minučių pertraukos. Po jos tęsėsi diskusijos. V. Macijauskas siūlė patikslinti anksčiau įgarsintą savo formuluotę – ir tvarkos apraše patikslinti, kad lengvata būtų taikoma remiantiems „Klaipėdos rajone veikiančias kultūros įstaigas ir kitas Klaipėdos rajone kultūrinę veiklą vykdančias nevyriausybines organizacijas.“

„Jeigu nepapildome tvarkos aprašo, nuskriaudžiame ir Amatų centrą, nes jis nepatenka į apraše paminėtas kultūros ir švietimo įstaigas. Kaip Administracijos direktorius minėjo, nėra išanalizuotas NVO renginių rėmimas, tad siūlyčiau klausimą atidėti, išnagrinėti, paruošti tinkama ir svarstyti gruodžio mėnesio posėdyje“, – ragino frakcijos „Bendra“ narė Loreta Piaulokaitė-Motuzienė.

Skubos nematė ir klausimą taip pat atidėti ragino kiti opozicijoje dirbantys Tarybos nariai – Violeta Riaukienė, R. Simonavičius, V. Macijauskas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Nerijus Galvanauskas pastebėjo, kad vyrauja nuomonė, kad į lengvatą galėtų pretenduoti bendruomenių teikėjai, tad siūlė vienytis ir klausimo neatidėti.

Jis taip pat teigė, kad reikėtų teisiškai „padirbėti prie šio siūlymo“, patikslinant sąvokas, kas yra bendruomenė, bendruomeninė organizacija, padiskutuojant, ar asociacija turi būti tik registruota Klaipėdos rajone, ar renginys turi vykti rajone. Atsakyti į šiuos ir kitus klausimus geriausiai galėtų darbo grupė, tad jis įgarsino protokolinį pavedimą – pavesti Administracijos direktoriui išanalizuoti Švietimo, kultūros ir sporto komiteto ir Vietos ūkio ir kaimo reikalų komiteto siūlymą dėl bendruomenių finansavimo ir pateikti informaciją kitam Tarybos posėdžiui.

Pirmiausia buvo balsuojama dėl komiteto siūlymo – jam nepritarta, vėliau – dėl klausimo atidėjimo – šio pritarimui taip pat pritrūko balsų. Galiausiai 17 politikų pasisakė už N. Galvanausko perskaitytą protokolinį pavedimą, 9 susilaikė, tad jam buvo pritarta. Parengtam sprendimo projektui Tarybos nariai pritarė bendru sutarimu.

Po balsavimo Tarybos narys Sigitas Karbauskas replikavo, kad norėjosi klausimą atidėti vien tam, kad būtų parengta bendra tvarka: „Šiandien sportui pritarėme, bet neužmirškime ir kitų organizacijų.“

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 291 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,