Mano Gargždai



Viceministrė – apie laukiančius pokyčius dėl testų, kaukių ir izoliacijos tvarkos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Vis greičiau plintant koronaviruso omikron atmainai, sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė paragino pajutus pirmuosius simptomus kuo greičiau atlikti greitąjį antigenų testą, nes tai – tinkamiausias būdas neužkrėsti kitų kontaktų. Taip pat viceministrė užsiminė, kad rekomenduojama keisti kaukes respiratoriais ir trumpinti izoliacijos tvarką. Pastarasis pokytis įsigalios nuo penktadienio.

 

„Peršalimo ir omikron simptomai panašūs. Tai gali būti kelias dienas trunkanti temperatūra, sloga, gerklės, galvos skausmas. Esant tokiems simptomams gal galima būtų įsivertinti, kokie tai yra simptomai ir pradėti nuo testo. Arba važiuoti į mobilų punktą, jei po ranka neturite greitojo testo“, – rekomendavo A. Bilotienė Motiejūnienė.

Pasak jos, kiekvienam gyventojui namuose reikėtų turėti greitąjį antigeno testą.

„Tokiu atveju žinome, ar turime kreiptis į šeimos gydytoją telefonu, ar kontaktiniu būdu. Tik saugodami save ir kitus galime turėti nedidelius skaičius. Omikron labai greitai plinta. Jei turime testą namuose ir jį pasidarome, pranešame ir izoliuojamės, tai yra tinkamas būdas neužkrėsti kitų“, – kalbėjo viceministrė.

Šiuo metu mobiliuosiuose punktuose kasdien atliekama apie 19 tūkstančių PGR tyrimų, bet, anot viceministrės, būtų galima testavimo apimtis išplėsti iki 35 tūkstančių. Visgi, A. Bilotienė Motiejūnienė ragino iš pradžių atlikti greitąjį antigeno testą namuose.

Prezidento suburta Sveikatos ekspertų taryba antradienį iškėlė mintį, kad teigiamas greitojo antigeno testo rezultatas galėtų būti prilyginamas teigiamam PGR rezultatui, tad PGR atlikti nebereikėtų.

„Taip galėtų būti, apie tai buvo kalbėta ir vakar. Buvo keltas klausimas, diskutuojama, tačiau reikėtų aiškumo, kada greitasis antigeno testas būtų fiksuojamas. Greituosius testus dažnai atliekame namuose, vaikų atveju – mokyklose. Jei šeimos nariui nustatytas teigiamas COVID-19 testas PGR būdu, o kiti šeimos nariai atlieka greituosius testus ir turi teigiamą rezultatą, tą būtų galima spręsti. Šiuo metu yra labiau techniniai klausimai. Bet plačiai taikyti tik antigeno testus, tikriausiai būtų labai netikslu, kaip ir minėjo posėdyje ekspertai“, – sakė viceministrė.

Be to, Europos COVID-19 sertifikatas po ligos išduodamas tik sergant atlikus PGR testą.

Nemokamai PGR testai šiuo metu atliekami asmenims, kurie turi simptomų, taip pat tiems, kurie turėjo rizikingą kontaktą su sergančiu asmeniu. Nemokamai PGR tyrimą gauna ir keliautojai, norintys susitrumpinti izoliaciją.

Epidemiologė Jurgita Pakalniškienė nurodė, kad planuojama trumpinti izoliacijos laiką tiek kontaktą turėjusiems asmenims, tiek sergantiems be simptomų. Planuojama mažinti asmenų, kuriems privaloma izoliacija, skaičių.

Pasak J. Pakalniškienės, izoliuotis turės tik didžiausią riziką turintys gyventojai – tie, kurie gyvena kartu su sergančiu COVID-19 asmeniu.

Naujoji sutrumpinta izoliacijos tvarka įsigalios nuo penktadienio. Ji trumpinama nuo 10 iki 7 dienų.

„Izoliuosime ne didelės, o tik pačios didžiausios rizikos asmenis“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Daug klausimų kelia ir galimybių paso išdavimo tvarka vaikams.

Anot A. Bilotienės Motiejūnienės, pastabos dėl galimybių paso veiksmingumo yra žinomos: „Šiuo metu mes žinome, kad toks klausimas yra svarstomas. Turint daugiau duomenų, galėsime netrukus atsakyti į šitą klausimą. Mūsų pasikeitimai prasidėtų nuo vaikų galimybių paso.“

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 214 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,