Mano Gargždai



Naujiena – nemokamas lietuviškas saugumo internete įgūdžius vaikams ir tėvams suteikiantis žaidimas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Žaidimo iškarpa Žaidimo iškarpa

„CGI Lithuania“ kartu su „Telia Lietuva“ pristato lietuviškai įgarsintą, nemokamą žaidimą, kuris padeda vaikams mokytis, kaip saugiai naudotis internetu. Kibernetinio saugumo žaidimas „Spoofy“ skirtas 6–10 metų vaikams, jų tėvams ir mokytojams. Žaidimo metu vaikai įgyja bazines kibernetinio saugumo žinias, kurios yra ypatingai svarbios šiandieniniame pasaulyje. O tėvai ir mokytojai gali rast papildomos edukacinės informacijos ir patarimų, kaip apie saugų elgesį internete kalbėtis su vaikais. „Spoofy Lietuva“ žaidimą jau galima atsisiųsti į savo išmanųjį mobilųjį telefoną ir planšetinį kompiuterį iš „App Store” ar „Google Play” arba žaisti interneto svetainėje www.spoofy.lt

Kiekvieną dieną kibernetinis saugumas tampa vis svarbesnis – su juo susiduriame namie, darbe ar būdami su draugais. Vaikai su išmaniaisiais įrenginiais susiduria nuo ankstyvo amžiaus, todėl tikime, jog kibernetinio saugumo įgūdžius reikia pradėti lavinti kuo anksčiau. Pristatydami šį žaidimą tikimės įtraukti pradinių klasių moksleivius ne tik gerai praleisti laiką, bet ir mokytis, kaip saugiai naudotis internetu ir išmaniaisiais įrenginiais. Svarbiausia, jog platforma nėra skirta tik vaikams – tiek tėvai, tiek mokytojai ras svarbios informacijos apie kibernetinį saugumą ir kaip apie jį kalbėti su vaikais,“ – pasakoja CGI Lithuania generalinis direktorius Karolis Baltrušaitis.

Nuo pat pirmų akimirkų „Spoofy“ žaidimas įtrauks jūsų vaikus į kibernetinio pasaulio kelionę. Žaidimas prasideda kosminiame erdvėlaivyje, iš jo kiberherojus gali keliaujanti į 4 skirtingus pasaulius: mokyklą, parką, pas senelę ir į gimtadienį. Keliaudamas žaidėjas padeda savo draugams ir šeimos nariams spręsti vis kitokias  kibernetinio pasaulio problemas: kaip saugiai bendrauti internetu; kaip saugiai apsipirkti internetu; kaip išvengti apgavysčių ir virusų; ir kt. todėl žaidimo metu vaikai ne tik žais, bet  ir mokysis. Už pagalbą artimiesiems kiberherojus gali gauti kibernetinių augintinių. Žaidimas yra nemokamas, o svetainėje www.spoofy.lt tėvai ir mokytojai gali rast papildomos edukacinės informacijos apie kibernetinį saugumą, kaip integruoti žaidimo pateiktas temas į vaikų ugdymą mokyklose ir kitos svarbios informacijos.

 

Darbuotojo idėja, tapusi realybe

„Spoofy“ žaidimo idėją sugalvojo CGI darbuotoja iš Suomijos, kai įmonės organizuotame „Ateities mokyklos“ seminare, kolegė Paulina Nikko-Takala iškėlė klausimą – ką galime padaryti, kad pagerintume vaikų kibernetinio saugumo įgūdžius?“ – pasakoja Karolis Baltrušaitis, – pati augindama pradinių klasių amžiaus dukrą Paulina dažnai keldavo šį klausimą sau”.

Visoje įmonėje, tarptautiniu lygmeniu CGI organizuoja „Dream Connectors“ konkursą ir suteikia darbuotojams galimybę teikti projektų idėjas, kurios, daugumai nubalsavus, būna įgyvendintos realybėje. „Spoofy“ buvo išrinktas CGI Šiaurės Europos projekto nugalėtoju. Šiuo metu žaidimas jau yra sukurtas ir išverstas į 6 kalbas, tarp jų ir lietuvių. Ateityje žaidimas  bus išverstas ir į kitas kalbas.

Siekiant sukurti kuo patrauklesni ir labiau įtraukiantį žaidimą, vaikai buvo pakviesti prisidėti prie kūrimo proceso. Testuojant įvairias žaidimo versijas, virš 80 vaikų iš skirtingų Suomijos mokyklų buvo pakviesti į 4 dirbtuves, kurių metu galėjo išbandyti žaidimą ir išsakyti savo nuomonę. Dauguma vaikų buvo sužavėti žaidimo idėjos ir nekantriai laukė, kol galės pereiti visą žaidimą.  Testavimo etape dalyvavo ir vaikų tėveliai bei mokytojai.

„Kibernetinio saugumo žaidimas buvo išbandytas ir Lietuvos mokyklose vykdant projekto „Skaitmeninė švietimo transformacija (EdTech)“ sukurtą pilotinę platformą inovatyviems edukaciniams sprendimams testuoti. Tikimės, kad ši galimybė kūrėjams suteikė daugiau žinių apie kasdienį mokymąsi ir leido patobulinti kuriamą produktą, tinkamai pritaikyti jį besimokančiųjų poreikiams. Džiaugiamės, kad taip prisidedame prie edukacinių technologijų plėtros“, – sako projekto „Skaitmeninė švietimo transformacija („EdTech“)“ vadovė Indrė Šuolienė.

 

Pritaikyti Lietuvos rinkai padėjo „Telia”

Pagrindiniais žaidimo partneriais Lietuvoje tapo „Telia Lietuva“. Telekomunikacijų bendrovę prisidėjo prie žaidimo testavimo ir įgarsinimo. „Telia Lietuva“ jau kurį laiką kryptingai prisideda prie vaikų ir jaunimo edukacijos bei jų saugaus elgesio internete sklaidos. Skaitmeninė įtrauktis – viena iš kertinių „Telia“ tvarumo veiklos krypčių, nes būdami pažangiausių technologijų ir bene greičiausio ryšio tiekėjai, suprantame savo pareigą kalbėti apie grėsmes bei rizikas, kurios gali kilti naudojantis išmaniosiomis technologijomis. Itin svarbu šią svarbią informaciją pateikti sužaidybintu, vaikams patraukliu ir lengvai įsisavinamu būdu, tad matėme vertę prisidėti prie šio kibernetinio saugumo žaidimo adaptacijos bei pristatymo Lietuvoje“, – sako Indrė Bimbirytė-Yun, „Telia Lietuva“ tvarumo projektų vadovė, – „Šis nemokamas žaidimas unikalus tuo, kad ne tik išvertėme jį į lietuvių kalbą, bet ir įgarsinome veikėjus – tai žaidimą paverčia tinkama edukacine priemone net skaityti nemokantiems vaikams. Labai svarbu, kad vaikai, žengiantys savo pirmuosius žingsnius į virtualų pasaulį, turėtų stiprius pagrindus ir žinias apie jo taisykles“. 

Globali IT sprendimų ir konsultacijų bendrovė CGI, įkurta 1976 metais, visame pasaulyje turi apie 84 tūkst. darbuotojų 400-uose lokacijų. Jie dirba su skaitmenizacijos, sistemų kūrimo bei priežiūros ir kitais projektais valstybiniame ir verslo sektoriuose įvairiose srityse – nuo sveikatos apsaugos iki energetikos, telekomunikacijų,  mažmeninės prekybos ir kosmoso tyrinėjimų.  Per 2021-uosius finansinius metus CGI pajamos siekė 12,13 mlrd. Kanados dolerių (8,49 mlrd. eurų).

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 115 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,