Mano Gargždai



Klaipėdos koncertų salė sezoną užbaigs jungtine Klaipėdos ir Šiaulių kamerinių orkestrų programa

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
V. Petriko nuotr. V. Petriko nuotr.

Birželio 17 d. 18.30 val. vyks paskutinė Klaipėdos koncertų salės (KKS) koncertinio sezono programa „Apsauganti skraistė“. Scenoje susitiks du orkestrai – Klaipėdos kamerinis ir Šiaulių kamerinis orkestras „Camerata Solaris“. Programai diriguos Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vyriausiasis dirigentas Ričardas Šumila.

 

Debiutuos Klaipėdos koncertų salėje

Tai bus pirmas kartas, kai KKS diriguos Ričardas Šumila, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vyriausiasis dirigentas. Šio dirigento muzikinėje karjeroje – Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento asistento pareigos, bendri projektai kartu su Vilnius City Opera. O nuopelnų sąraše – Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimas. Kaskart jis scenoje demonstruoja energiją, o savo charizma pelno publikos simpatijas.

Kartu su klaipėdiečių kolektyvu muzikuos Šiaulių kamerinis orkestras „Camerata solaris“, kuriam vadovauja Vilhelmas Čepinskis. Kolektyvas koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje, bendradarbiauja su įvairiais chorais, lietuvių ir užsienio solistais. Dirigentas R. Šumila puikiai pažįsta Šiaulių kamerinį orkestrą „Camerata solaris“, nes trejus metu buvo šio kolektyvo meno vadovas ir dirigentas.

Dirigentas pasakojo: „Ši koncertinė programa man atneš dvi patirtis. Viena patirtis nauja, nes pirmą kartą koncertuosiu su Klaipėdos kameriniu orkestru. Džiaugiuosi, nes su orkestru ir jo meno vadovu Mindaugu Bačkumi turėsime galimybę sukurti išskirtinę programą. O antroji patirtis emocinė, nes ir vėl muzikuosiu su kolegomis – Šiaulių kameriniu orkestru „Camerata solaris“.

 

Retai girdimų kūrinių programa

Koncerte skambės Vidmanto Bartulio opusas „I like Schubert“, kuris anot M. Bačkaus, yra gerai žinomas lietuvių publikai, besidominčiai akademine muzika. „Ši kompozicija yra ypatinga tuo, kad yra įdomi ir jausminga. Vidmanto Bartulio kūrinys – tai prisiminimas apie amžinybėn iškeliavusį nuostabų kompozitorių, mūsų kolegą ir bičiulį“, – pasakojo M. Bačkus.

Antrasis koncerte skambėsiantis kūrinys – Mikalojaus Konstantino Čiurlionio Styginių kvartetas c-moll.

„Šį opusą retai atlieka orkestrai, nes jis yra skirtas atlikti styginių kvartetui. Mes atliksime visiškai naują orkestrui pritaikytą versiją, kurią parengė V. Čepinskis. Tai bus šios versijos premjera, kurią Klaipėdos publika išgirs pirmoji“, – teigė M. Bačkus.

Koncertą vainikuos išskirtinis britų autoriaus Johno Tavenerio opusas „Apsauganti skraistė“. Solo gros jaunosios kartos violončelininkė Kornelija Kupšytė – Klaipėdos kamerinio orkestro violončelių grupės koncertmeisterė, talentinga, charizmatiška, savitą braižą turinti menininkė. J. Tavenerio „Apsauganti skraistė“ taps dviejų orkestrų atliekamos programos kulminacija. Kūrinio autorius rašė: „Mėginau apčiuopti bent nedidelę dalelę kone kosminės Dievo Motinos galios. Dievo Motiną kūrinyje vaizduoja violončelė – per visą kūrinį ji nė akimirkai nenustoja dainuoti“. J. Tavenerio muziką lydės specialiai jam sukurta Vlado Šerstobojevo vaizdo projekcija.

Nuo birželio pabaigos Koncertų salės repertuaro renginiai persikels į atvirą erdvę – šalia KKS įsikūrusią parko estradą. Prieš prasidedant Vasaros koncertų ciklo renginiams organizatoriai kviečia Joninių dieną, birželio 24 d., nuo 12 val. į Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelį, kur vyks Klaipėdos kariliono festivalis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 363 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,