Mano Gargždai



Negydomasis masažas: kokie keliami sveikatos saugos reikalavimai?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Gargždų skyrius atkreipia dėmesį, kad nuo 2021 m. lapkričio 1 d. negydomojo masažo paslaugos priskiriamos grožio paslaugų veiklai (kūno priežiūros paslaugoms). Todėl siekdami didinti saugių kūno priežiūros paslaugų teikimą, informuojame, kad pagrindinius grožio paslaugų teikimo sveikatos saugos reikalavimus nustato Lietuvos higienos norma HN 117:2007 „Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“.

 

Privaloma teikti tik saugias kūno priežiūras paslaugas

Svarbu atkreipti dėmesį, kad grožio paslaugų teikimo veikla gali būti vykdoma tik turint šiai veiklai išduotą leidimą-higienos pasą, kuris liudija, kad ūkinės komercinės veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus.

 

Negydomojo masažo paslaugų teikimo patalpų įrengimas

Teikiant kūno priežiūros paslaugas turi būti įrengta grožio paslaugų teikimo patalpa, laukiamasis kambarys, personalo patalpa ir pagalbinė patalpa (jų gali nebūti, jei kitose patalpose, išskyrus tualetą, pakanka vietos įrengti atskiras spintas arba spintas su pertvaromis darbo drabužiams ir asmeniniams daiktams laikyti; darbo priemonėms laikyti), tualetas (gali būti bendro naudojimo tualetas, įrengtas ne toliau kaip 50 m nuo paslaugų teikimo patalpų), instrumentų valymo dezinfekcijos patalpa arba zona, kitos patalpos.

Kūno priežiūros paslaugų teikimo patalpos turi būti šildomos ir vėdinamos taip, kad būtų užtikrinti reglamentuojami mikroklimato parametrai (temperatūra – ne žemesnė nei 18 , drėgmė ne didesnė kaip 65 proc., oro judėjimo greitis – 0,15-0,25 m/s), dirbtinė apšvieta turi būti ne mažesnė kaip 500 lx, taip pat turi būti tiekiamas šaltas ir karštas vanduo.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad kūno priežiūros paslaugų teikimo patalpoje bei tualeto patalpoje turi būti po praustuvę su rankų higienos priemonėmis (skysto muilo, rankų dezinfekcijos priemonės dozatoriai, vienkartiniai rankšluosčiai), atliekų surinkimo talpyklos. Instrumentų valymo ir dezinfekcijos patalpoje (zonoje) taip pat turi būti įrengta praustuvė, vieta instrumentams dezinfekuoti, valyti, džiovinti. Ši zona gali būti įrengta prie grožio paslaugų teikimo patalpoje esančios praustuvės.

 

Negydomojo masažo naudojamos įrangos priežiūra

Kūno priežiūros paslaugų teikimo patalpos turi būti ne tik tinkamai įrengiamos, bet ir nuolat tinkamai prižiūrimos. Paviršiai, ant kurių dedami instrumentai ir kitos darbo priemonės, turi būti lygūs, padengti drėgmei, valikliams ir dezinfekcijos priemonėms atsparia medžiaga. Taip pat paviršiai, prie kurių tiesiogiai liečiasi paslaugų vartotojas, turi būti nelaidūs drėgmei, atsparūs valikliams ir dezinfekcijos priemonėms; šie paviršiai dengiami vienkartiniu užtiesalu arba valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno paslaugų vartotojo. Negydomajam masažui naudojama įranga, prietaisai valymo, dezinfekcijos įrenginiai turi būti naudojami pagal gamintojo rekomendacijas; naudojamos įrangos, prietaisų, valymo, dezinfekcijos įrenginių techniniai dokumentai ir naudojimo aprašymai lietuvių kalba turi būti laikomi paslaugų teikimo vietoje.

 

Negydomojo masažo paslaugų teikėjai privalo:

-        Teikti tik saugias paslaugas;

-        Turėti įmonės pirmosios pagalbos rinkinį;

-     Ant kosmetikos gaminių pakuotės, kurių tinkamumo naudoti terminas yra ilgesnis kaip 30 mėnesių, įskaitomais ir nenutrinamais skaičiais pažymėti pakuotės pirmojo atidarymo datą;

-        Turėti sveikatos patikrinimo dokumentus;

-        Būti išklausęs privalomuosius higienos įgūdžių ir pirmosios pagalbos mokymo kursus ir turėti sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimus.

 

Dokumentų pateikimas leidimui-higienos pasui gauti

Pareiškėjas, norintis gauti leidimą-higienos pasą, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui prie Sveikatos apsaugos ministerijos turi pateikti: nustatytos formos paraišką gauti leidimą-higienos pasą; fiziniai asmenys – asmens tapatybę įrodančio dokumento kopiją; dokumentą, įrodantį teisę naudotis patalpomis, kuriose numatoma vykdyti ar vykdoma ūkinė komercinė veikla, arba jo kopiją, išskyrus tuos atvejus, kai šios teisės įregistruotos Nekilnojamojo turto registre; patalpų, kuriose numatoma vykdyti ar vykdoma ūkinė komercinė veikla, kadastrinių matavimų (inventorizacinės) bylos eksplikacijas su patalpų brėžiniais arba jų kopijas.

Jeigu grožio paslaugų veikla planuojama vykdyti Klaipėdos rajone, aukščiau nurodytus dokumentus galima teikti šiais būdais: NVSC Klaipėdos departamente, adresu Liepų g. 17, Klaipėda, el. p. (pasirašant elektroniniu parašu); NVSC Klaipėdos departamento Gargždų skyriuje, adresu Kvietinių g. 8, Gargždai, el. p. (pasirašant elektroniniu parašu); arba per elektronines paslaugas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 360 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,