Mano Gargždai



Nustatyti privalomi reikalavimai buityje susidarančioms biologiškai skaidžioms atliekoms kompostuoti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Aplinkos ministerijos nuotr. Aplinkos ministerijos nuotr.

Aplinkos ministras patvirtino Biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo aplinkosauginių reikalavimų pakeitimus, kurie supaprastina šių atliekų apdorojimą. Tai didelis palengvinimas bioskaidžias atliekas tvarkančioms ir perdirbančioms įmonėms. Taip pat vietoje rekomendacijų nustatyti privalomi reikalavimai buityje susidarančioms biologiškai skaidžioms atliekoms kompostuoti.

 

Nuo gruodžio 17 d. įsigaliojus minėtų taisyklių pakeitimui, biologiškai skaidžios atliekos, išskyrus žaliąsias, galės būti priimamos ir laikomos tik uždaruose kompostavimo, anaerobinio apdorojimo įrenginiuose ar statiniuose. Šios atliekos turės būti kompostuojamos ar anaerobiškai apdorojamos taip pat tik uždaruose įrenginiuose ar statiniuose, užtikrinant, kad nesklistų kvapai. Prieš išleidžiant į aplinką susidariusios dujos turi būti išvalytos.

Tuo metu brandinti ir sijoti kompostą galima ir ne uždaruose įrenginiuose ar statiniuose. Be to, šis reikalavimas netaikomas aikštelėms, kuriose kompostuojamos tik žaliosios atliekos, tačiau jose turi būti numatytos priemonės dulkių, atsirandančių jas smulkinant, prevencijai.

Pakeitimai taikomi tiek jau įrengtiems, tiek naujai statomiems biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo įrenginiams.

Nuo 2023 m. sausio 1 d. gyventojai privalo buitiniam kompostavimui naudoti tinkamas atliekas – sugedusius, nebetinkamus valgyti vaisius, daržoves, kiaušinių lukštus, arbatos pakelius, kavos, arbatos tirščius, medienos kuro pelenus, anglis, kartoną, kitus popieriaus gaminius (išskyrus padengtus ne biologiškai skaidžia dengiamąja medžiaga).

Taip pat kompostuoti galima iš popieriaus ir kartono pagamintus kiaušinių dėklus, naminių graužikų žiurkėnų ar jūrų kiaulyčių natūralius pakratus, augalų lapus, nupjautą žolę, jaunas piktžoles be subrendusių sėklų, seną vazonų žemę, ūkinių gyvūnų, pavyzdžiui, vištų, triušių, karvių, arklių mėšlą, smulkias šakas, senus šiaudus, šieną, velėną.

Buitiniam kompostavimui netinkami mėsos, žuvies, riebalų, kaulų, pieno produktų likučiai. Namuose negalima kompostuoti ir augalų ligomis užkrėstų augalų, šunų, kačių ekskrementų, piktžolių, turinčių subrendusių sėklų, skerdienos atliekų, sauskelnių, laikraščių, žurnalų, kritusių gyvūnų, fekalijų, nuotekų valymo dumblo. Į kompostavimo konteinerius negalima mesti plastikinių, sintetinių atliekų.

Kompostuojamose atliekose neturi būti pavojingų ir infekuotų medžiagų, pavyzdžiui, radioaktyvių, toksinių, taip pat dervų, tepalų, stiklo, plastiko priemaišų. Tinkamas kompostas turi būti vienalytis, tamsus, kvepėti žeme.

Nuo 2023 m. gegužės 1 d. gyventojai, kurie kompostuoja biologiškai skaidžias atliekas savo reikmėms, turės prisitaikyti prie atnaujintų Biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo aplinkosauginių reikalavimų, nustatančių, kad kompostavimo vieta turi būtiparenkama nuošalioje sklypo vietoje ne arčiau kaip 2 metrų atstumu nuo gretimų sklypų ribos. 2 metrų privalomas atstumas parinktas pagal įsivyravusią kompostinių statymo praktiką. Kompostavimo vietą įrengti mažesniu atstumu nuo gretimo sklypo galima tik turint raštišką jo naudotojo sutikimą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 402 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,