Mano Gargždai



Prasmingam šv. Velykų laukimui – Klaipėdos choro „Aukuras“ koncertinė programa

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos choras „Aukuras“. Vytauto Dranginio nuotr. Klaipėdos choras „Aukuras“. Vytauto Dranginio nuotr.

Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas ir diriguojamas Tomo Ambrozaičio, pristato koncertinę programą, skirtą gavėnios laikotarpiui. Koncerte skambės pagrindinis ir koncerto pavadinimą padiktavęs kūrinys – prancūzų romantizmo epochos kūrėjo Théodore’o Dubois oratorija „Paskutiniai septyni Kristaus žodžiai“. Taip pat klausytojai išgirs profesionaliajai lietuvių muzikos kultūrai pamatus padėjusio Juozo Naujalio bei populiaraus šių laikų chorinės muzikos elito atstovo Vaclovo Augustino kūrybą. Į Koncertą klausytojai kviečiami kovo 1 dieną 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salėje (KKS).

 

Kviečia apmąstyti laikotarpį prieš šventes

Pernai rudenį naujuoju choro „Aukuras“ meno vadovu tapęs T. Ambrozaitis užsimena, kad būsima programa bus tarsi devizas šviesiausios ir gražiausios metų šventės – šv. Velykų. „Tai – choro muzikos, kviečiančios apmąstyti šį laikotarpį, koncertas. Gyvenant didelių permainų, įvykių laikais, muzika yra dvasinio balanso, vidinės ramybės šventykla. Joje esant ir jos klausant galima nors trumpam užmiršti kasdienės rutinos ūžesį, atsisukant į save, į savo vidaus pasaulį."

T. Ambrozaitis aktyviai puoselėja Klaipėdos chorinę kultūrą taip pat vadovaudamas Klaipėdos berniukų ir jaunuolių chorui „Gintarėlis“. Jis taip pat dirba vyriausiuoju dirigentu Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

 

Skambės liturginė chorinė muzika

Pagrindinis koncerte skambėsiantis kūrinys – prancūzų romantizmo epochos kūrėjo Th. Dubois oratorija „Paskutiniai septyni Kristaus žodžiai“. Jis buvo žymus Paryžiaus vargonininkas, kompozitorius ir pedagogas. T. Dubois yra parašęs operų, baletą, mišių, oratorijų, kūrinių orkestrui, chorui, vargonams. Kartu su Klaipėdos choru „Aukuras“ oratoriją „Paskutiniai septyni Kristaus žodžiai“ atliks solistai R. Petrauskaitė, T. Jakas ir F. Abbasabadi. Visi jie yra aktyvūs Klaipėdos muzikinio gyvenimo dalyviai, dažnai kuria vaidmenis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektakliuose.

Dar vienas koncerte skambėsiantis kompozitorius – Juozas Naujalis, sukūręs apie 150 bažnytinių kūrinių, tarp kurių ir muzikos chorui. Šiame koncerte suskambės trys mišriam chorui skirti motetai.

Koncertinėje programoje taip pat skambės Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, kompozitoriaus, choro dirigento ir pedagogo, Vaclovo Augustino kūryba. Kompozitorius labiausiai vertinamas už chorinę kūrybą, kuri dažnai atliekama jo vadovaujamo choro „Jauna muzika“ ir skamba visame pasaulyje. Jis į savo muziką dažnai įtraukia lietuvių liaudies dainas ir liturginį lotynišką tekstą. Tarp svarbiausių kompozitoriaus kūrinių – šiame koncerte skambėsiantis „Hymne à Saint Martin“.

KKS kviečia klausytojus į chorinės muzikos koncertą „Septyni Kristaus žodžiai“ kovo 1 d. 18.30 val.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 157 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,