Mano Gargždai



Nuo 2024 metų keisis vairuotojo pažymėjimo galiojimo tvarka

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Regitros nuotr. Asociatyvi Regitros nuotr.

Nuo kitų metų vairuotojų laukia pasikeitimas dėl vairuotojo pažymėjimo galiojimo. Nuo 2024 metų vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus susietas su vairuotojų sveikatos medicininės pažymos galiojimu. Kaip visa tai atrodys?

 

Šiuo metu nėra susieto ryšio tarp vairuotojų sveikatos medicininės pažymos ir vairuotojo pažymėjimo galiojimo. Net jei turite negaliojančią medicininę vairuotojų sveikatos patikrinimo pažymą, vis vien galite vairuoti, nes jūsų vairuotojo pažymėjimas galioja.

Nors yra galiojantis Sveikatos apsaugos ministro įsakymas, pagal kurį vairuotojai, jei pasibaigia vairuotojų sveikatos medicininės pažymos galiojimas, turi pasitikrinti sveikatą, tik labai maža dalis vairuotojų suskumba savanoriškai pasitikrinti sveikatą.

Vairuotojo sveikata daro didelę įtaką eismo saugumui, todėl vairuotojų sveikatos problemų nulemti eismo įvykiai paskatino Lietuvos įstatymų leidėjus ieškoti sprendimų.

Nuo 2024 m. sausio 1 d. pradės veikti kontrolės mechanizmas ir vairuotojo pažymėjimo galiojimo trukmė bus susieta su vairuotojų sveikatos medicininės pažymos galiojimu. Nepasitikrinusių sveikatos nustatytu periodiškumu vairuotojų turimi vairuotojo pažymėjimai bus paskelbti negaliojančiais ir vairuotojai nebegalės dalyvauti eisme.

 

Koks tikslas tikrintis sveikatą?

Vairuotojų sveikatos tikrinimo tikslas yra nustatyti, ar tikrinamo asmens sveikatos būklė atitinka minimalias fizinio ir psichikos tinkamumo normas, taikomas asmenims, siekiantiems vairuoti ir vairuojantiems atitinkamos kategorijos motorines transporto priemones arba jų junginius su priekaba ir (ar) traktorius, savaeiges mašinas ir mechanizmus.

 

Kokia tvarka yra šiuo metu?

Šiuo metu vairuotojų sveikatos patikrinimo medicininės pažymos yra skirstomos į dvi grupes, kurios turi skirtingus galiojimo terminus:

  • I-oji grupė galioja 10 metų.
  • II-oji grupė galioja 2 metus.

Šios vairuotojų sveikatos patikrinimo medicininės pažymos pagal savo grupes yra priskirtos tam tikroms transporto priemonių kategorijoms:

  • I-ajai kategorijai priklauso AM, A1, A2, A, B1, B ir BE kategorijų transporto priemonių vairuotojai.
  • II-ajai kategorijai priklauso C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE kategorijų transporto priemonių vairuotojai.

 

Sveikatos patikrinimo periodiškumas ir išduodami vairuotojo pažymėjimai

Pagal dabartinę tvarką I-osios grupės (AM, A1, A2, A, B1, B ir BE kategorijų transporto priemonių) vairuotojams iki 55 m. sveikatos patikrinimo periodiškumas yra 10 metų, ne ilgesniam kaip 10 metų laikotarpiui išduodami ir vairuotojo pažymėjimai.

O teisė vairuoti C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE kategorijų transporto priemones leidžiantys vairuoti pažymėjimai galioja ne ilgiau nei penkerius metus, nors sveikatos patikrinimo medicininės pažyma galioja 2 metus.

 

Kokiu periodiškumu būtina tikrintis sveikatą?

I-osios grupės vairuotojams sveikatą reikia tikrintis kas 10 metų, iki vairuotojui sueis 55 metai, nuo 56 iki 69 metų vairuotojams – kas 5 metus, nuo 70 iki 79 metų vairuotojams – kas 2 metus, o vyresniems nei 80 metų vairuotojams – kas metus.

II-osios grupės vairuotojams (vairuotojai profesionalai) iki 80 metų sveikatą turi tikrintis kas 2 metus, o nuo 80 metų – kas 1 metus.

 

Kas yra tikrinama sveikatos patikrinimo metu?

Norintieji gauti vairuotojo pažymėjimą, turi pateikti galiojančią medicininę pažymą. Tad vairuotojų sveikatos tikrinimų apimtis priklauso nuo turimų teisių vairuoti transporto kategorijas, taip pat ir nuo sveikatos būklės.

Visiems vairuotojams tikrinamas regėjimo aštrumas, atliekamas akipločio tyrimas, esant indikacijoms – kontrastinio matymo ir regėjimo prieblandoje tyrimas, tikrinama klausa, širdies darbas, matuojamas kraujo spaudimas, pulsas, atliekama elektrokardiograma, atliekamas neurologinis ištyrimas, tikrinama psichinė sveikata.

Jei yra indikacijų – siunčiama pasikonsultuoti pas gydytojus specialistus.

Prieš sveikatos patikrinimą vairuotojai pasirašo „Vairuotojo garbės deklaraciją“. Šios deklaracijos esmė – vairuotojas savo sveikatos būklę įvertina pats, o sveikatai pablogėjus privalo kreiptis į gydytoją.

 

Kada gali būti apribota teisė vairuoti ir būti neišduodama vairuotojų medicininė sveikatos pažyma?

Dažniausiai teisė vairuoti būna apribojama dėl kardiologinių susirgimų, nemažą dalį sudaro neurologinės ligos ir psichikos sutrikimai, toliau seka regos sutrikimai, endokrinologinės ligos ir kt.

Taip pat pastaraisiais metais padaugėjo vyresnio amžiaus vairuojančių asmenų, dėl ko prie dažnesnių priežasčių, draudžiančių vairuoti, prisidėjo demencija.

Teisė vairuoti nesuteikiama asmenims, turintiems rimtų regos sutrikimų, aukštą nekoreguotą kraujo spaudimą, esant tam tikros ribos klausos susilpnėjimui, visiškam kurtumui (leidžiama vairuoti išimties tvarka vairuotojui mėgėjui), esant ryškiai neurologinei simptomatikai (dažni priepuoliai), sergantiesiems sunkiomis plaučių, širdies ligomis.

 

Kokie būna taikomi apribojimai vairuotojams?

Asmenims, kuriems anksčiau nebuvo leidžiama vairuoti dėl medicininių priežasčių, numatomi tik individualūs vairavimo apribojimai (pvz. leidžiama vairuoti tik su akiniais, kontaktiniais lęšiais, leidžiama vairuoti tik dienos metu, važiuoti be keleivių, važiuoti neviršijant tam tikro nurodyto greičio, ne greitkeliais, be priekabos ir kita).

 

Sveikatos tikrinimo reikalavimai ir tvarka

Vairuotojų sveikatos tikrinimas atliekamas įstaigoje, turinčioje licenciją teikti sveikatos priežiūros paslaugas.

Vairuotojų sveikatą tikrina šeimos gydytojas arba vidaus / vaikų ligų gydytojas, teikiantis pirminės sveikatos priežiūros paslaugas sveikatos priežiūros įstaigoje, kurią pacientas yra pasirinkęs teisės aktų nustatyta tvarka ir kurioje prisirašęs. Šie gydytojai paskiria tyrimus, nustato jų dažnumą, vadovaudamiesi šiuo įsakymu, bei atsako už sveikatos tikrinimo kokybę.

Sudėtingais ir konfliktiniais atvejais, kai išvadai reikia priimti individualius sprendimus, apie tinkamumą vairuoti sprendžia Vairuotojų sveikatos tikrinimo komisija arba sveikatos priežiūros įstaigos gydytojų konsultacinė komisija (GKK). Asmuo, nesutinkantis su Vairuotojų sveikatos tikrinimo komisijos arba GKK sprendimu, per 5 darbo dienas gali apskųsti jį sveikatos priežiūros įstaigos vadovui, o įstaigos vadovo sprendimą – teismui Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

 

Vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininė pažyma internetu

Vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininė pažyma (forma Nr. 083-1/a) galima užsisakyti internetu per www.sveikatospazymos.lt

Užsakydami pažymą internetu sutaupysite laiko, nes klinika, gavusi užsakymą, galės sutvarkyti dokumentus iki Jūsų apsilankymo.

Po vizito pas gydytoją elektroninė pažyma bus įvesta į sistemą, kurią mato VĮ „Regitra“.

 

Kur galima rasti vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą?

Atlikus profilaktinį patikrinimą, išduodama elektroninė Vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininė pažyma (forma Nr. 083-1/a) kurią automatiškai gauna VĮ „Regitra“ ir ją galima rasti prisijungus prie esveikata.lt

Kaip atsisiųsti arba sužinoti, ar medicininė vairuotojo pažyma galioja, galite čia.

 

Kaip atrodys nauja tvarka nuo 2024 metų?

Nors iki pokyčių pradžios liko dar visi metai, tačiau jau dabar pradėta galvoti, kaip padaryti, kad nauja tvarka nesukeltų papildomų nepatogumų vairuotojams.

Viena iš idėjų yra, kad tvarkos užtikrinimui pasitarnautų išankstiniai priminimai, kurie informuotų apie vairuotojų sveikatos pažymos galiojimo pabaigą.

Nauja tvarka įsigalios nuo 2024 m. sausio 1 d., todėl iki to laiko „Regitra“ Kelių transporto priemonių vairuotojų registre atliks reikalingus pakeitimus ir perkels duomenis iš e-sveikatos ir susies visus reikalingus duomenis.

Taip pat planuojama, kad pats procesas atrodytų taip: nustojus galioti sveikatos pažymai, būtų stabdomas ir vairuotojo pažymėjimo galiojimas, o praėjus sveikatos komisiją ir gavus pažymą, vairuotojo pažymėjimo galiojimas būtų atstatomas. Vairuotojams be dėmesio savo sveikatai, nieko papildomai daryti nereikia, kadangi duomenys apie vairuotojų sveikatą yra gaunami skaitmeniniu būdu.

 

Kaip vyks teisę vairuoti suteikiančių dokumentų galiojimo patikra kelyje?

Naujai priimti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimai Kelių policijos pareigūnų darbe iš esmės nieko nekeičia.

Kaip iki šiol policijos pareigūnai, sustabdę transporto priemonę, patikrindavo informaciją apie asmens teisę vairuoti transporto priemonę per specialią aplikaciją, lygiai taip pat tikrins ir ateityje.

Dabar, įvedus asmens duomenis, policijos pareigūnai gali matyti, ar vairuotojo pažymėjimas galioja, ar nėra atimta teisė vairuoti, ar transporto priemonei atlikta techninė apžiūra, ar ji apdrausta. Planuojama, kad sistema pasipildys duomenimis apie vairuotojo pažymėjimo sustabdymą dėl sveikatos pažymėjimo nebuvimo.

 

Svarbu atkreipti dėmesį

Pasibaigus galioti vairuotojų sveikatos medicininei pažymai ir to nepastebėjus, būtina nepamiršti, kad vairuotojo pažymėjimas nustos galioti, bet jis toliau liks žmogaus rankose.

Tad kai kurie vairuotojai galbūt net nesupras, kad važiuoja su negaliojančiu dokumentu, nes ant jo nurodyta galiojimo data dar negarantuos, kad jis galioja.

Tad teks būti atidiems ir stebėti vairuotojų sveikatos medicininei pažymos galiojimą.

Vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą galima užsisakyti internetu.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 264 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,