Mano Gargždai



Dietologė pataria, ką ant grilio iškepti vaikams: nuo mėsos iki įvairiausių vaisių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Artėjant vasarai, vis daugiau žmonių laiką leidžia gamtoje ar savo namų terasose. Būdami lauke, dažnai ant kepsninės kepame mėsą, daržoves ar sūrį, o gamtoje žaidžiantys vaikai tampa vienais iš pirmųjų, ragaujančių iškeptą maistą. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, svarbiausia, kad paruoštas maistas būtų saugus, tinkamas vaiko amžiui. Anot „Rimi“ kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, vaikams ant kepsninės galima paruošti tiek pietus, tiek desertinius patiekalus. 

 

Svarbiausia – neperkeptas maistas

Prieš kepant mėsą, ją marinuojame savo sugalvotu ar pasirinkto recepto marinatu. Tai darydami norime, kad mėsa įgautų išskirtinį skonių ir aromatą. Pasak gydytojos dr. Editos Gavelienės, marinatas gali apsaugoti ir nuo įvairių kenksmingų darinių. „Mėsos marinavimas  gali apsaugoti nuo įvairių darinių, darančių žalą mūsų organizmui. Vyno, alaus, teriyaki padažo, alyvuogių aliejaus ar kitų produktų išskiriamos medžiagos, padeda mėsą iškepti tolygiau, be jos nudegimų. Jei mėsą kiek perkepta ir jos kraštai sudeginti, pastaruosius reikėtų nupjauti, kad galimi kancerogenai nepatektų į  kūną“, –  patarimais dalijosi dr. Edita Gavelienė. 

Kepant mėsą naudoti mėsos termometrą ir jos neperkepti. Anot dr. Editos Gavelienės, perkepta mėsa dėl joje esančių kancerogenų gali kenkti organizmui: „Perkepant mėsą, joje gali atsirasti kenksmingų medžiagų, todėl labai svarbu kepant mėsą naudotis termometru. Tyrimai atskleidė, kad kepama mėsa turėtų pasiekti 70 laipsnių karštį ir jame pabūti dvi minutes, prieš ją nuimant nuo grilio.“

Iškeptą maistą labai svarbu laikyti atskirai nuo neruošto maisto. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, specialistai teigia, kad iškeptam maistui gavus sąlytį su neruoštu maistu, jis gali užsikrėsti įvairiomis bakterijomis. „Panaudojus lėkštę neruoštiems produktams, pirmiausia reikėtų ją išplauti ir tik tada dėti paruoštą maistą. Iškepus kepsninėje mėsą svarbu laikyti ją karštai, kad ji neprarastų savo teigiamų savybių. Mėsai atvėsus ją būtina įdėti į šaldytuvą, tam, kad ji išlaikytų šviežumą. Norint maistą pasišildyti, reikėtų užtikrinti, kad mėsa pasieks 75 laipsnių temperatūra, kitu atveju, ji praras naudingąsias savybes“, – teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

 

Vaikams ant grilio – mėsa ir desertai

Dažnai iškylaujat ir naudojant kepsnines, jos savo kvapais ir įvairiais įrankiais domina paauglius ir vaikus. „Rimi“  mėsos technologas Vidas Nadzeika teigia, kad paaugliai jau gali prisidėti prie gaminančių tėvų ir padėti jiems gaminti mėsą. 

„Nors kepsninė yra karšta ir vaikams pavojinga, tačiau paaugliai jau gali pradėti tėvams padėti ruošti mėsą. Pirmiausia siūlyčiau pradėti nuo marinavimo, vaikai gali išbandyti savo mėgstamus skonius, eksperimentuoti. Vėliau vaikams galima padėti sumauti šašlykus ant iešmų arba sudėti mėsą ant grotelių. Galiausiai, matant, kad paauglys domisi, su priežiūra galima leisti jam kepti ir suprasti mėsos gaminimo ypatumus“, – sako Vidas Nadzeika. 

Vaikų mėgstamiausias grilio patiekalas – dešrelės. Jas galima valgyti su visokiu garnyru ir įvairiomis formomis. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, reikėtų atsirinkti tinkamas dešreles kepimui: „Renkantis dešreles reikėtų atkreipti dėmesį į šviežumą. Nerekomenduočiau rinktis parūkytų ar virtų dešrelių, nes jos nėra tinkamos kepimui ant kepsninės. Tokios dešrelės jau yra termiškai apdorotos, tad jų papildomas apdorojimas gali būti kenksmingas organizmui. Kepimui ant grilio galima kepti visas dešreles – kiaulienos, vištienos, kalakutienos, jų pasirinkimas yra išties didelis.“

Ant grilio galima kepti ne tik mėsą, daržoves, bet ir įvairius desertus. Vidas Nadzeika teigia, kad tokie patiekalai ypač populiarėja tarp jaunųjų grilio mėgėjų: „Ant kepsninės galime kepti vaisius ir zefyrus bei pyragus. Vienas iš tokių – populiarusis bananas, kurį pagaminti yra ypač paprasta. Reikia nenuluptą bananą uždėti ant grotelių, kol jis pajuoduos ir stipriai suminkštės, Jį perpjovus, galime jį paskaninti šokoladu, uogiene ar įvairiomis uogomis. Desertą valgyti reikėtų su šaukšteliu.“

 

„Visi vasaros skoniai“

Prekybos centruose grilio produktų pasirinkimas vaikams didžiulis – nuo įvairiausių kepamų sūrių iki vaisių ar net zefyrų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad populiariausios vaikams skirtos grilio prekės – dešrelės.

„Savo asortimente turime įvairių grilio produktų pasirinkimą. Paskelbėme kampaniją „Visi vasaros skoniai“, kurios metu siūlome ne tik įvairių kepsninių ir jų kuro, bet ir įvairiausių maisto produktų. Pastebime, kad vaikų mėgstamiausi produktai – dešrelės, tačiau matomas ir kitų kepamų produktų pardavimų augimas. Populiarėja kukurūzų burbuolės, vaisiai, taip pat auga zefyrų pardavimai. Matome, kad ne tik suaugusieji, bet ir vaikai vis labiau susidomi gamtos dovanojamomis pramogomis“, – sako „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 697 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,