Mano Gargždai



Mero patarėjas Jevgenijus Bardauskas: „Stengiamės, kad Savivaldybė pasiektų kiekvieną rajono gyventoją“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybė/ Lauros Jankutės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybė/ Lauros Jankutės nuotr.

Tikslingas visuomenės informavimas apie šalyje ir už jos ribų vykstančius procesus yra labai svarbus žmonių suvokimui ir kritinio mąstymo formavimui. Lygiai tokį pat svarbų vaidmenį atlieka ir savivaldos institucijos, taip užtikrindamos, kad jų bendruomenę pasiekia informacija, remta tiesa ir aiškumu, vengiant bet kokių dezinformacijos apraiškų ar informacijos neprieinamumo.

 

Štai, Klaipėdos rajono savivaldybės mero patarėjas Jevgenijus Bardauskas sako, jog pagrindinis institucijos tikslas komunikuojant – pasiekti žmones viso rajono mastu. Kokiomis priemonėmis remiantis kasdien siekiama šio tikslo įgyvendinimo, išskiriant ir socialinę atskirtį patiriančius rajono gyventojus bei žmones, su specialiaisiais poreikiais, J. Bardauskas atskleidė interviu metu, pabrėždamas ir tai, jog į bet kokius kilusius klausimus gyventojams Klaipėdos rajono savivaldybė yra visada pasirengusi atsakyti.

 

Būdami pagrindiniu Klaipėdos rajono politinio gyvenimo bei jų procesų įgyvendinimo komunikacijos kanalu, kaip siekiate, kad informacija būtų prieinama visiems, net ir rajone gyvenantiems socialinę atskirtį patiriantiems žmonėms?

Mes siekiame, kad Klaipėdos rajono savivaldybės informacija pasiektų kuo daugiau viso rajono žmonių. Todėl komunikacija vykdoma ne tik mūsų kanalais – per interneto svetainę, socialinius tinklus, bet ir pasitelkiant žiniasklaidos priemones. Svarbiausios savivaldybės naujienos reguliariai skelbiamos Klaipėdos rajono laikraštyje „Banga“, portale „Mano Gargždai“, laikraščiuose „Vakarų ekspresas“ bei „Klaipėda“. Taip pat ir minėtų laikraščių portaluose bei socialiniuose tinkluose.

Taip pat bendradarbiaujame su radijo stotimi „Lalūna“, nacionaliniais naujienų portalais „Lrytas“, „Delfi“, „15min“, naujienų agentūra „BNS“, televizijomis. Ten dažniausiai skelbiamas ne užsakomasis turinys, o aktuali savivaldybės informacija, kuri sudomina ir žurnalistus.

Kad pasiektume kuo daugiau gyventojų, tikslines auditorijas, esame sukūrę ir socialinių tinklų paskyras kiekvienai seniūnijai, kur talpiname informaciją, aktualią būtent tos seniūnijos gyventojams.

Nuolat ieškome būdų, kaip pasiekti ir tuos gyventojus, kurie neturi socialinių tinklų, neskaito laikraščių ar naujienų portalų. Pavyzdžiui, Dalyvaujamojo biudžeto projektui naudojame plakatus, lankstinukus, skrajutes, dalijamės informacija per bibliotekas, seniūnijas, statome stendus.

Esant išskirtinėms situacijoms – koronaviruso pandemijai, karui Ukrainoje – ieškome ir papildomų komunikacijos kanalų. Pavyzdžiui, kuriame atskiras interneto svetaines, vaizdo įrašus ir kt.

Taip pat mūsų interneto svetainė yra naujai pritaikyta neįgaliesiems. Joje galima pasirinkti epilepsijai ir ADHD draugišką režimą, taip pat režimą silpnaregiams, kognityvinės negalios režimą.

Iš esmės, darome viską, kad informacija būtų kuo lengviau pasiekiama ir suprantama kiekvienam rajono gyventojui.

 

Ar tenka susidurti su socialiniuose tinkluose pasirodančiais žmonių komentarais, kuriuose, galbūt, ne visada yra transliuojama tiesa, o taip klaidinami kiti skaitytojai? Kokiais būdais bandote išvengti tokios dezinformacijos sklaidos?

Natūralu, kad socialinėje erdvėje pasitaiko įvairiausių komentarų – nuo gyventojų, kurie kuom nors nepatenkinti, iki sąmoningo klaidinimo, ypač tai pastebėjome per pandemiją bei prie skelbiamos informacijos apie karą Ukrainoje.

Jei žmonės ko nors klausia ar nesupranta, visuomet atsakome, paaiškiname, nukreipiame, suteikiame visą reikalingą informaciją. Tačiau, jei komentarai yra įžeidžiantys, vartojami necenzūriniai žodžiai, juos rašo netikri profiliai arba jais sąmoningai iškraipoma tiesa, skleidžiama dezinformacija – tokius komentarus triname, o situacijai kartojantis – blokuojame vartotojus.

Socialinius tinklus stebime nuolat, sekame komentarus ir siekiame, kad Savivaldybės profilyje dezinformacijos atvejų nepasitaikytų.

 

Kas, komunikuojant viso rajono mastu, yra ypač svarbu ir būtina? Kokiomis skaidrumo priemonėmis remiamasi?

Apskritai, komunikuojant svarbiausia yra aiškumas ir konkretumas. Taip pat ne mažiau svarbus ir pačios informacijos pateikimas – kuo mažiau techninės kalbos, daugiau paprastumo, nereikia palikti vietoms dviprasmybėms ar interpretacijoms.

Taigi iš esmės komunikuojant siekiame, kad mūsų pateiktą informaciją kiekvienas skaitantis suprastų vienodai.

 

Kaip dažnai suinteresuoti rajono gyventojai, susidūrę su informacija, kuri jiems kelią nepasitikėjimą ar su tuo susijusių klausimų, kreipiasi į Klaipėdos rajono savivaldybės administraciją ir prašo skaidrumo? Ar tokiais atvejais informacija žmonėms yra suteikiama?

Gyventojai, kuriems kyla klausimų dėl viešojoje erdvėje esančios informacijos, kartais kreipiasi ir į mus. Visuomet informaciją patiksliname, paaiškiname ar nukreipiame pas tam tikros srities specialistus, kurie gali išsamiai atsakyti ir padėti žmogui.

Atsakome visada, nesvarbu, ar žmogus kreipiasi raštu, el. paštu ar tiesiog per „Messenger“ programėlę.

 

Savivaldybės internetinėje svetainėje paslaugų teikimas gyventojams, įvairūs projektai ir kita informacija pateikta aiškiai ir suprantamai. Nors gyvename medijų pasaulyje, tačiau jų raštingumo įgūdžiai šiandien dar nėra „įkandami“ kiekvienam, tad reikalinga informacija tokių gyventojų dažnai nepasiekia. Kokius viešųjų ryšių aspektus Klaipėdos rajono savivaldybėje reikėtų patobulinti, kad su tokia problema būtų susiduriama vis rečiau?

Na, viešaisiais ryšiais, ko gero, visuomenės informacinio raštingumo klausimų neišspręsime. Žinoma, savivaldybė įvairiomis programomis per bibliotekas skatina vyresnio amžiaus gyventojus mokytis naudotis informacinėmis technologijomis, filialų bibliotekininkai ar darbuotojai bibliobuse, seniūnijų specialistai padeda gyventojams užpildyti įvairius prašymus, susisiekti su artimaisiais, gyvenančiais užsienyje ir pan.

Be abejo, tobulėti visuomet yra kur. Todėl Savivaldybės interneto svetainė yra nuolat atnaujinama tam, kad būtų patogesnė vartotojui, taip pat ieškome vis naujų informacijos pateikimo būdų bei kanalų.

 

Šis straipsnis buvo iš dalies finansuojamas Jungtinių Valstijų valstybės departamento dotacijos lėšomis. Šiame straipsnyje pateiktos nuomonės, išvados ir teiginiai yra autoriaus nuomonė ir nebūtinai atspindi Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės departamento nuomonę, išvadas ir teiginius.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 472 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,