Mano Gargždai



Netradicinis fortepijoninės muzikos vakaras po atviru dangumi: skambės dvi skirtingų žanrų koncertinės programos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos koncertų salės nuotr. Klaipėdos koncertų salės nuotr.

Klaipėdos koncertų salės (KKS) rengiamame Vasaros koncertų cikle skambės netradicinio formato renginys. Klausytojai kviečiami išgirsti net dvi koncertines programas per vieną vakarą. Koncerte pasirodys du skirtingų kartų atlikėjai – klasikinė pianistė Milda Umbrusevičiūtė ir džiazo pianistas Egidijus Buožis. Koncertas „Fortepijono muzikos naktis“ vyks liepos 7 d. 19.30 valandą parko estradoje šalia KKS.

 

Nuo meditacijos iki improvizacijos

Koncertą po atviru dangumi pradės M. Umbrusevičiūtė. „Kiekvieno kūrinio kompozicinė kalba įgarsina vandens keliamas emocijas: džiaugsmą – stebint trykštantį šaltinį ar fontaną, ramybę – žvelgiant į tyvuliuojantį ežero paviršių, jaudulį – plaukiant laivu šėlstant audrai, paslaptį – klausant undinės dainos. Labai laukiau, kad „Skambantis vanduo" nuskambėtų būtent arčiau jūros – Klaipėdos mieste, prisodrintam jūros garsų, kvapų ir vėjo“, – pasakoja M. Umbrusevičiūtė.

Pirma koncerto dalis „Skambantis vanduo“ – virtuoziška, turtinga tembrų fortepijoninės muzikos programa, kurianti meditacinę atmosferą. Programoje skambės šešių kompozitorių – romantikų F. Chopino, F. Liszto, prancūzų impresionistų C. Debussy, M. Ravelio, M. K. Čiurlionio ir Z. Bružaitės fortepijoniniai kūriniai. Visi jie inspiruoti vandens ir ves į muzikinę kelionę per ežerus, jūras ir vandenynus.

Antroje koncerto dalyje klausytojai išgirs autorines džiazo pianisto Egidijaus Buožio kompozicijas, pavadintas „Vasaros improvizacija“. „Apskritai džiazo programos yra ypatingos tuo, kad jos yra nepakartojamos. Klausytojas niekada neišgirs tos pačios kompozicijos du kartus, nes džiazas yra profesionalus improvizacinės muzikos žanras. Todėl ir šįkart klausytojai turėtų nepraleisti progos išgirsti šį vienintelį koncertą, skirtą tik Klaipėdos publikai“, – atskleidžia pianistas.

„Klaipėda turi išskirtinį džiazo klausytoją, kurio muzikos skoniui formuotis, ko gero, padėjo gilios džiazo tradicijos šiame mieste. Mane visada džiugina, kad įvairiose viešose Klaipėdos erdvėse girdžiu daug kokybiško džiazo muzikos. Šie sentimentai mane visada sieja su šiuo miestu, todėl aš visada džiaugiuosi grįždamas groti čia“, – pasakojo E. Buožis.

 

Skirtingo muzikos braižo atlikėjai

M. Umbrusevičiūtė yra tarptautinių konkursų laureatė, aktyviai koncertuojanti kaip solistė ir kamerinių ansamblių narė. Profesines žinias tobulino Lietuvos, Suomijos ir Čekijos aukštosiose mokyklose. Kaip solistė yra koncertavusi ir Italijoje, Čekijoje, Suomijoje, Didžiojoje Britanijoje. Rengdama kamerinės muzikos koncertus pianistė bendradarbiauja su kitais talentingais jaunosios kartos atlikėjais – vokaliste Dovile Kazonaite ir trimitininku Dovu Lietuvninku.

Džiazo pianistas, kompozitorius, prodiuseris E. Buožis savo kūryboje plėtoja mainstream tradiciją, ankstyvųjų fortepijoninių stilių elementus siedamas su moderniojo džiazo raiška. Jo harmoninėje kalboje ir skambesio estetikoje yra akademinės muzikos atspindžių.

Dar studijuodamas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pianistas tapo Tarptautinio džiazo improvizacijų konkurso Vilniuje I premijos laureatu. Šiandien jis – šios aukštosios mokyklos Džiazo katedros profesorius. E. Buožio repertuaras platus: nuo žinomų džiazo standartų iki originalių šiuolaikinio džiazo kompozicijų, naudojant be-bop, hard-bop, cool, fusion, etno džiazo, acid-jazz elementus. Pianistas koncertuoja kaip solo atlikėjas, yra pasirodęs su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru ir Lietuvos kameriniu orkestru, taip pat su iškiliausiais džiazo atlikėjais Lietuvoje ir užsienyje. Jis išleido muzikos albumų, kuriuose skamba autorinė instrumentinė muzika ir dainos, improvizacijos, džiazo standartai.

Liepos 7 d. 19.30 val. parke šalia KKS klausytojai kviečiami išgirsti dvi  programas per vieną vakarą koncerte „Fortepijono muzikos naktis“.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 292 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,