Mano Gargždai



Pianistas L. Geniušas ir LNSO atliks pirmą kartą uostamiestyje skambėsiančius muzikos kūrinius

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lukas Geniušas. KKS nuotr. Lukas Geniušas. KKS nuotr.

Pasaulio koncertų salėse itin laukiamas pianistas Lukas Geniušas, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) ir dirigentas Robertas Šervenikas festivalyje „Permainų muzika“ atliks vienus reikšmingiausių XX amžiaus kompozitorių kūrinius. Atlikėjų pristatoma įspūdingą simfoninės muzikos programa „Šviesos angelas“ skambės rugsėjo 29-ąją 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salėje (KKS).

 

Tarptautinį pripažinimą pelnę kūriniai

L. Geniušas su orkestru atliks vieną žymiausių kūrinių XX a. muzikos istorijoje – garsaus lenkų kompozitoriaus Witoldo Lutosławskio Koncertą fortepijonui ir orkestrui. „The New York Times“ kūrinį apibūdino, kaip „plačiais muzikiniais gestais ir kupiną dramatinės įtampos solisto ir orkestro sąveiką“.

„Lutosławskio koncertas pianistui yra vienas iš sudėtingiausių XX amžiaus antros pusės kurinių savo žanre. Tai tikras iššūkis, kurį aš noriai priėmiau, kai pasiryžau mokytis šį koncertą dar prieš 10 metų”, – pasakojo L. Geniušas.

Koncerte taip pat suskambės kompozitoriaus, pianisto Vytauto Bacevičiaus „Kosminė simfonija“. Rytų filosofijos ir estetikos įtakos paveiktas kūrėjas iškėlė kosminės muzikos idėją, kuri girdima simfonijoje. Dėl reikšmingų pasiekimų muzikoje, kompozitorius aukštai vertinamas ir užsienyje. Po II pasaulinio karo V. Bacevičius apsigyveno Niujorke, kur surengė apie 500 koncertų, grojo garsiausiose JAV salėse.

Trečioji koncerte skambėsianti kompozicija simfonija „Šviesos angelas“ suomiui kompozitoriui Einojuhani Rautavaarai atnešė tarptautinį pripažinimą. „Mano įsitikinimu, muzika yra didi, jeigu tam tikrą akimirką klausytojas pajunta amžinybės blykstelėjimą pro laiko langą“, – sakė E. Rautavaara.

 

Pripažinti šiuolaikinės muzikos puoselėtojai

L. Geniušas  – vienas labiausiai publikos smalsumą kurstančių bei originaliausių savo kartos atlikėjų. Svarūs laimėjimai svarbiuose F. Chopino ir P. Čaikovskio tarptautiniuose konkursuose įtraukė pianistą į pasaulio atlikėjų elitą. Jungtinės Karalystės dienraštis „The Guardian“ apie pianistą atsiliepė: „Jis skambina raiškiai – kaip jaunas atlikėjas, tebelaimintis konkursus, bet ir brandžiai – kaip muzikantas, gebantis atskleisti kūrinio architektūrą, o jo ekspresija toli gražu nėra savitikslė“.

Koncerte L. Geniušas pasirodys su vienu laukiamiausiu uostamiesčio publikos kolektyvu – Modesto Pitrėno vadovaujamu LNSO. Orkestras kasmet surengia apie 50 koncertų Lietuvoje, taip pat koncertuoja užsienyje. Kolektyvo repertuare vyrauja nuo praėjusių epochų oratorinio bei simfoninio žanro kūrinių iki modernios šiuolaikinės muzikos.

Prie dirigento pulto stos antrasis LNSO dirigentas Robertas Šervenikas. Menininkas ypač vertinamas už lietuvių kompozitorių simfoninių kūrinių premjeras bei įtaigias šiuolaikinės ir klasikinės muzikos interpretacijas. R. Šerveniko kūrybinė veikla įvertinta Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

L. Geniušas ir LNSO Klaipėdoje dar neskambėjusių simfoninių kūrinių programą atliks rugsėjo 29 d. 18.30 val. KKS.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 255 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,