Mano Gargždai



Šildymo sezonui būtina tinkamai pasiruošti: ką reikia žinoti?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Prasidėjus šildymo sezonui, padidėja ir gaisrų tikimybė. Daugiausia jų vis dar kyla dėl neatsargaus rūkymo, krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir naudojimo reikalavimų pažeidimų bei neatsargus elgesio su ugnimi. Išvengti nelaimių gali padėti tinkamas pasiruošimas šaltajam metų laikui.

 

Apie pavojų įspėja dūmų detektoriai

Šiemet Klaipėdos rajone per 10 mėnesių kilo 153 gaisrai ir 35 iš jų – namuose bei butuose.

„Gyvenamojoje aplinkoje kylantys gaisrai kelia grėsmę ne tik gyventojų turtui, bet ir sveikatai ar net gyvybei. Šildymo sezonas jau prasidėjo, tad visi, kas to dar nepadarė, turėtų pasirūpinti savo ir artimųjų saugumu. Ypač svarbu, kad būtų įrengti dūmų detektoriai, kurie laiku gali perspėti apie kilusį gaisrą. Ugniagesių duomenimis, per pastaruosius 10 metų Klaipėdos rajone žuvo 14 žmonių ir šiuose būstuose nebuvo įrengti dūmų detektoriai“, – sako Klaipėdos rajono savivaldybės vicemeras, Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovas Vytautas Butkus.

Dažniausios gaisrų priežastys yra neatsargus rūkymas, krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir naudojimo reikalavimų pažeidimai bei gedimai, neatsargus elgesys su ugnimi, taip pat elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimai bei pašaliniai ugnies šaltiniai.

 

Būtina pasirūpinti saugumu

Atšalus orams bei šildymo sezono metu gyventojai turi nepamiršti būti ypač budrūs. Svarbu įvertinti šildymo įrenginių bei elektros instaliacijos būklę. Reikia ne rečiau kaip kartą per 3 mėnesius šildymo įrenginius valyti, nelaikyti šalia jų degiųjų medžiagų. Draudžiama džiovinti ir laikyti malkas ar kitas degias medžiagas arčiau kaip 0,5 m nuo krosnių, šildymo katilų ir jų vamzdynų arba ant jų, svarbu nelaikyti kuro arčiau kaip 1 m nuo pakuros, patikrinti ar palėpėse dūmtraukiai tvarkingi.

Taip pat negalima palikti besikuriančių šildymo krosnių prižiūrėti mažamečiams vaikams. O naudojant elektros įrenginius, į vieną kištukinį lizdą nejungti po keletą elektros prietaisų, nenaudoti laidų su pažeista izoliacine medžiaga.

 

Vykdomos prevencijos priemonės

Siekiant užkirsti kelią nelaimėms, yra pasitelkiamos įvairios priemonės. Gargždų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) darbuotojai lankėsi vienišų, senyvo amžiaus, socialinės rizikos, vargingai gyvenančių bei daugiavaikių šeimų būstuose bei supažindino gyventojus su saugaus elgesio reikalavimais namie.

Taip pat Gargždų PGT bei Klaipėdos rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba gyventojams dalijo dūmų detektorius. Deja, pastebėta, kad kai kurie dūmų detektorius, įrengtus ankstesnių akcijų metu, buvo išmontavę arba sugadinę.

Vykdytos ir įvairios prevencijos akcijos, lankytasi daugiabučiuose namuose bei apžiūrėtos bendro naudojimo patalpos, kad nebūtų užkrautos pašaliniais daiktais, trukdančiais evakuotis nelaimės atveju.

Be to, Klaipėdos rajono teritorijoje sutvarkytas ir 21 privažiavimas prie vandens telkinių. Jie bus prižiūrimi bei valomi ir žiemą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 283 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,