Mano Gargždai



Potvynis Klaipėdos rajone: situacija išlieka stabili, dirba tarnybos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Dar per šventes kilęs Minijos upės vandens lygis šiandien jau pamažu slūgsta. Sudėtingiausia situacija – Priekulės seniūnijoje. Čia vis dar vietomis apsemti keliai ir kai kurios sodybos, per šventes teko evakuoti vieną asmenį, tačiau pylimai vandenį sulaiko. Savivaldybė ateityje planuoja imtis kompleksinių sprendinių, nes prognozuojama, kad potvynių ateityje tik daugės ir jie gali būti dar ekstremalesni. 

 

Specialistai pastebi, kad, nors šį kartą potvynis ne toks kaip lapkričio mėnesį – vandens lygis žemesnis, tačiau situacija kai kur sudėtingesnė. Tai lemia tiek kitoks vandens pasiskirstymas, tiek vėjo kryptis. Minijos, Agluonos upės išsiliejusios į pievas, grioviai pilni vandens, vanduo dėl vėjo eina atgal iš marių, todėl jam sunkiau nubėgti.

Pasak Klaipėdos rajono mero Broniaus Markausko, reikia imtis kompleksinių sprendinių, nes potvynių ateityje tikrai nemažės.

„Prieš kokius 30 metų Klaipėdos rajono teritorija tikrai nebuvo taip stipriai urbanizuota. Anksčiau, net jei ir iškrisdavo ekstremalus kiekis kritulių, tačiau vandens sugeriamumas buvo daug didesnis – buvo daug atvirų pievų, mažai statinių. Dabar turime daug kiemų, trinkelių, plačių stogų, vanduo nespėja susigerti, labai greitai patenka į upes ir pakelia jų lygį. Apskritai potvynių yra gerokai padaugėję ir matome tendenciją, kad jų tik daugės, tad turime imtis priemonių ir iš esmės spręsti šią problemą, nes gali ateiti diena, kai su padariniais nebesusidorosime. Ir dabar pritrūksta vos kelių centimetrų, kad vanduo prasiveržtų pro pylimus. Jau dabar yra rengiamas paviršinių nuotekų specialusis planas, kuriame nemažą dėmesį skirsime ir potvynių valdymui, taip pat žiūrėsime, ką galime padaryti, koreguodami bendruosius planus dėl statybų užliejamose teritorijose, galbūt galime nustatyti tam tikrus reikalavimus statytojams, pavyzdžiui, vietoj trinkelių kloti korius ar ieškoti kitų būdų. Planuojame peržiūrėti bei numatyti vietas, kur dar reikia įrengti pylimus palei upes, kad potvynių žala būtų kuo mažesnė. Manau, kad šią potvynių problemą jau turime spręsti nebe vieni, nes esame Lietuvos žemumoje, kur subėga visas šalies kritulių perteklius, tad prašysime pagalbos ir kitų institucijų.“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Visą šventinį laikotarpį, o ir šiuo metu Klaipėdos rajone dirba tarnybos – pumpuojamas vanduo, valomos pralaidos. Sudėtingiausia situacija Priekulės seniūnijoje, kurioje kai kur apsemti keliai, vanduo priartėjęs prie sodybų. Seniūnija atkreipia dėmesį, kad vis tik dalis vairuotojų nepaiso įspėjamųjų kelio ženklų dėl apsemto kelio, ypač vedančio į Šilutę, ir vis tiek rizikuoja juo važiuodami, taip apsemdami automobilius, pamesdami jų numerius.

Džiugina tai, kad visur dar laiko pylimai, vanduo nebėga per viršų, nesisunkia per ankstesnį potvynį pažeistas vietas, kurios jau sutvarkytos. Vilhelmo kanalas taip pat dar priima vandenį, Lankupių šliuzo galerijos atidarytos, tad situacija čia kontroliuojama.

Sendvario seniūnijoje taip pat stebimos probleminės vietos. Atkreipiamas dėmesys, kad ten, kur dar lapkričio mėnesį buvo pravalytos pralaidos – vanduo nubėga, tačiau, jei nuolat lyja ir kritulių kiekis itin didelis, jis nespėja nubėgti iš karto, reikia palaukit, kol aprims krituliai.

Specialistai, vykstantys padėti gyventojams, kurių sodybos tvinsta, pastebi tendenciją, kad kai kur paviršinių nuotekų šulinių dangčiai užpilti tam, kad būtų įrengtos lygios vejos, užpilti melioraciniai grioviai. Visa tai ne tik apsunkina pagalbos teikimą, bet ir iš esmės yra problema, dėl kurios tvinsta sklypas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 225 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,