Mano Gargždai



Onkologija: KUL atnaujino brachiterapijos įrangą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
KUL nuotr. KUL nuotr.

Gera žinia onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms – Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) atnaujinta brachiterapijos įranga. Medikų teigimu, didžiausias šios modernios technologijos privalumas yra saugumas pacientui ir galimybė realizuoti suplanuotą gydymą labai tiksliai.

 

Pasak KUL Brachiterapijos skyriaus vedėjos Rasos Dagienės, brachiterapija – spindulinės terapijos gydymo metodas, kai jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinis priartinamas prie piktybinio naviko arba įterpiamas į jį. Šios procedūros metu galima skirti dideles spindulinės terapijos dozes į naviką, kartu apsaugant sveikus audinius nuo nepageidaujamo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio.

„Pats geriausias pavyzdys, atskleidžiantis brachiterapijos naudą, yra vietiškai išplitęs gimdos kaklelio piktybinis navikas, kai jo neįmanoma chirurgiškai pašalinti sveikų audinių ribose. Tokiais atvejais brachiterapijos metodas leidžia taip padidinti suminę dozę, kad navikai daugeliu atvejų yra visiškai sunaikinami, o spindulinės reakcijos būna nesunkios, jas lengva valdyti”, – paaiškina gydytoja onkologė radioteraputė.

Nuolat tobulinant brachiterapijos metodą, klinikinėje praktikoje KUL medikai jį taiko ne tik gimdos kaklelio ar gimdos kūno vėžio gydymui, bet ir krūties, prostatos ir kitų lokalizacijų piktybiniams navikams. Įvairiausio profilio brachiterapijos procedūrų per metus KUL atliekama iki 500.

R.Dagienės teigimu, brachiterapija nuo išorinės spindulinės terapijos skiriasi tuo, kad brachtierapijos procedūros metu radioaktyvus šaltinis šiuolaikinių aplikatorių pagalba yra įvedamas tiesiai į naviką ir jį apšvitina.

„Metodų pasirinkimas priklauso nuo konkretaus klinikinio atvejo. Kartais, siekiant efektyvesnio gydymo rezultato ir naviko sunaikinimo, aptarus gydymo galimybes gydytojų onkologų radioterapeutų komandoje, pasitelkiami du radioterapijos metodai. Šie gydymo metodai priklausomai nuo piktybinio naviko stadijos, lokalizacijos gali būti taikomi vieni arba kombinuojami. Pavyzdžiui, kai išorinė radioterapija linijiniu greitintuvu kombinuojama su brachiterapija”, – sako specialistė.

Pasak KUL Onkologijos ir radioterapijos klinikos vadovės dr. Aistos Plieskienės, Klaipėdos universiteto ligoninėje atnaujinus modernią brachiterapijos įrangą ir plėtojant mokslo įrodymais pagrįstą mediciną, onkologinėmis ligomis sergantys pacientai gauna aukščiausios kokybės paslaugas, kurios atitinka visus šiuolaikinės radioterapijos principus.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 181 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,